News

Cum arată acum interiorul celebrei epave de la Costinești. Imagini filmate de un tânăr în caiac: ”Sunt uimit, este splendidă!” Video

Un turist curios și dornic de adrenalină a filmat recent cum mai arată interiorul epavei din Costinești, celebra navă Evangelia. Imaginile au atras multe reacții din partea internauților.
03.07.2022 | 17:37
Cum arata acum interiorul celebrei epave de la Costinesti Imagini filmate de un tanar in caiac Sunt uimit este splendida Video
Cormoranii și-au făcut cuiburi în interiorul epavei din Costinești. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Imaginile filmate au fost postate pe TikTok și au adunat zeci de mii de aprecieri. Autorul acestei filmări a ignorat pericolele aventurării într-o epavă care se poate dezintegra oricând, iar curajul său a fost apreciat de comentatori. Printre ele și următoarea reacție: ”Sunt uimit, este splendidă!”

Interiorul epavei din Costinești nu mai are multe secrete

Altfel, amintim în urmă doi ani, un vlogger din România a făcut același lucru alături de un prieten. În 2020, marea era puțin mai agitată de cât a fost recent, când interiorul epavei a fost filmat din caiac.

ADVERTISEMENT

Celebra navă Evangelia a fost construită la șantierele navale Harland and Wolff din Belfast, Irlanda de Nord. Lansată la apă pe 28 mai 1942, ea a devenit proprietatea companiei Blue Star Line.

În perioada Al Doilea Război Mondial a fost cargou american, iar ulterior a devenit navă comercială. De-a lungul deceniilor, nava a purtat mai multe nume: Empire Strength până în 1946, Saxon Star până în 1961, Redbrook până în 1965 și Evangelia.

ADVERTISEMENT

La data eșuării, inspecția efectuată de salvatorii români a evidențiat că în magazia 4 a navei grecești se găsea un motor naval ce trebuia să fie livrat în Portul Constanța.

În cele din urmă s-a dovedit ulterior că nimeni nu aștepta o asemenea încărcătură la Constanța. De asemenea, cambuza navei era plină cu alimente, exact așa cum se procedează în cazul unui voiaj de lungă durată.

ADVERTISEMENT

Așa arată interiorul epavei din Costinești în 2022

@zaitrobert #costinesti #epavacostinesti #mare ♬ sunet original – Zait Robert

La 15 octombrie 1968, nava a eșuat la circa 1,5 km de plaja nordică a stațiunii Costinești. S-a întâmplat într-o zonă a falezei naturale denumită Golful francezilor.

Cu 12 ore înainte, echipajul de pe Evangelia ceruse ajutor prin radio Grupului de Intervenții și Salvare Navală al portului Constanța prin transmiterea unui SOS. Marinarii anunțau astfel că erau în dificultate.

ADVERTISEMENT

Grupul de Intervenții a aflat că este vorba de o navă cargo sub pavilion grecesc. La momentul semnalării stării de dificultate, nava se afla eșuată între Gura Portiței și Brațul Sfântu Gheorghe și înainta adânc spre uscat.

Nava-salvator Voinicul a părăsit în grabă portul Constanța, în căutarea navei eșuate, dar când a ajuns la zona indicată, nava grecească nu era de găsit. Ulterior, grecii au transmis salvatorului alte coordonate.

Au indicat o poziție undeva pe litoralul dintre Gura Portiței și zona Vadu. După alte ore de căutări, în punctul dat de coordonatele transmise nu a fost găsită nicio navă.

Cum arăta interiorul epavei în 2020

Salvatorii români au chemat încă o dată prin radio nava Evangelia. Zadarnic. Nu a mai venit niciun răspuns. Pus în fața acestei situații, șeful Grupului de Salvare a solicitat căutarea vasului, apelând si la salvatorul Albatros.

Albatros avea un pescaj mai mic decât Voinicul și putea naviga mai aproape de țărm. În același context, comandantul Mircea Ionescu a solicitat Grupului de Salvare să caute nava eșuată în directia opusă coordonatelor transmise de greci.

Pornind spre sudul litoralului, în zorii zilei de 15 octombrie 1968, nava Evangelia a fost localizată în dreptul actualei stațiuni Costinești. La acea vreme, acolo nu exista decât un mic sat pescăresc.

Nava eșuase pe un petec de nisip, singurul din zonă. Nava Albatros a ajuns prima la fața locului. Apoi a apărut și nava Voinicul. Șeful grupului de salvare a decis demararea operațiunilor de dezeșuare.

Astfel, la nava Evanghelia au fost coborâte la apă ancorele și lanțurile din dotare, ceea ce a însemnat că nava a fost debalastată. Totodată, a fost deversată întreaga cantitate de apă tehnică și apă potabilă din tancuri.

Marinarii voiau banii, românii doreau să-i salveze

Evanghelia se ușurase considerabil în urma acestor operațiuni, așa că a putut fi remorcată în larg de nava-salvator Voinicul. După numai câteva, Evanghelia plutea din nou, fiind salvată.

Totuși, în zorii zilei următoare, când Voinicul a revenit la locul eșuării (16 octombrie 1968), s-a constatat că Evangelia era din nou pusă pe uscat. Adică eșuată. De data, și mai adânc.

Comandantul Mircea Ionsecu a trimis un scafandru să verifice pupa navei Evangelia. S-a raportat că elicea era avariată. Era un semn care arăta că motorul a fost pus pe “toată viteza înainte”.

Elicea a fost distrusă de fundul apei. Salvarea a fost oprită deoarece existau indicii că nava fusese eșuată în mod intenționat pe timpul nopții.

Evangelia a fost eșuată pentru că echipajul dorea să primească prima de asigurare. Consultându-se cu salvatorii români, asiguratorul a refuzat plata asigurării. Ulterior, echipajul a abandonat nava, care astfel a devenit proprietatea statului român.

De-a lungul anilor, epava a devenit simbolul stațiunii Costinești și unul dintre punctele de atracție pentru turiști. La un moment dat a existat și un proiect pentru cosmetizarea și amenajarea epavei ca punct turistic.

 

 

ADVERTISEMENT