Vremea neobișnuit de caldă de până acum, dar și schimbările bruște de temperatură par să fi influențat în plus sezonul virozelor și au îndemnat o parte a populației să amâne vaccinarea „de sezon”. Mai mult, medicul primar – boli infecțioase Carmen Dorobăț este de părere că, în cazul în care copiii manifestă simptome de afecțiuni respiratorii, „este indicat să rămână acasă, departe de colectivitate”.
Discuția noastră cu medicul specialist Carmen Dorobăț a pornit de la o întrebare simplă: Când ne putem aștepta la un vârf al sezonului de gripă, ce categorii de vârstă sunt principalele vizate și care este (sau era) momentul optim pentru vaccinare. De altfel, simptomele aparent banale anunță viroze respiratorii la cei mici, iar unele cazuri au fost relatate inclusiv de FANATIK.
„În privința surprizelor meteorologice pe care ni le-a oferit vremea în acest sfârșit de toamnă și început de iarnă, pot spune că astfel de variații nu defavorizează agenții infecțioși care circulă în această perioadă și mă refer, în special, la factorii virali care se transmit pe calea aerului. Altfel spus, am în vedere virusul gripal, coronavirusul, virusul sincițial respirator, adenovirusurile și rinovirusurile, care se transmit pe calea aerului”, și-a început expunerea medicul Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru FANATIK.
Infecționistul contactat a adăugat că „în unele zile, afară este vreme frumoasă și avem parte de soare, iar a doua zi este vânt, și uneori burniță, iar această situație nu dezavantajează înmulțirea factorilor infecțioși. Prin urmare, în perioada actuală – iar acum mă adresez în special copiilor și vârstnicilor – prima noastră grijă trebuie să fie aceeași ca și în alți ani”.
„Altfel spus, în momentul în care copilul a căpătat o viroză respiratorie, adică este răcit, cum se spune pe înțelesul tuturor, este bine să nu meargă în colectivitate și să rămână acasă, deoarece socializarea excesivă nu va duce decât la sporirea numărului de cazuri de boală”, și-a dezvoltat ideea Carmen Dorobăț.
De cele mai multe ori, „rețeta” emisă copiilor este valabilă și în cazul adulților, încă de la apariția primelor semne ale unei eventuale viroze. Partenera noastră de discuție recomandă prudența, în ciuda faptului că, după lipsa de socializare cauzată de epidemia COVID-19, la nivel general s-a creat un fel de repulsie față de „consemnul” la domiciliu.
În acest sens, Carmen Dorobăț a precizat: „Pe de altă parte, inclusiv dacă noi, adulții, suntem răciți, avem febră, ne curge nasul și tușim, este recomandat ca timp de două, trei zile să stăm acasă și să evităm societatea”.
În altă ordine de idei, „când apar simptomele la care am făcut referire, ar trebui să ne adresăm medicului de familie sau infecționistului. Sfatul acestora este necesar, datorită faptului că, în primul rând, trebuie să știm când este cazul să recurgem la antibiotice”.
„Recomand și insist asupra acestui tip de examinare, la medicul de familie sau la medicul infecționist, pentru că doar astfel putem afla exact dacă este sau nu cazul să recurgem la antibiotice”, a subliniat medicul specialist, care a insistat asupra acestui aspect:
„Dacă vorbim despre o simplă viroză, nu este momentul pentru a lua antibiotice, dar dacă este cazul unei viroze suprainfectate bacterian sau al unei infecții bacteriene (deosebire pe care o poate face exclusiv medicul specialist), este evident că trebuie să beneficiem de un sfat medical, inclusiv pentru rețeta necesară procurării antibioticelor. Și nu în ultimul rând, este obligatoriu să ne amintim că ne aflăm în perioada vaccinării antigripale”.
O altă chestiune importantă este legată de momentul în care organismul trage, cu adevărat, un semnal de alarmă. Realitatea este că mulți dintre noi suntem, uneori, prăpăstioși, alteori, delăsători, dar există momente cheie în care trebuie, cu adevărat, să luăm atitudine în fața virusurilor, iar acest fenomen a fost explicat de medicul Carmen Dorobăț:
„Într-adevăr, gripa presupune o schimbare generală a funcționării organismului. De regulă, expresia tipică a bolnavului de gripă este „nu mă pot ține pe picioare”. Simptomele sunt clare. Persoana în cauză nu se poate ridica din pat, nu are poftă de mâncare, simte dureri la nivelul articulațiilor și al mușchilor, iar într-o asemenea situație diagnosticul poate fi pus „de la ușă”, în special într-un context epidemiologic”.
„Mai exact, mă refer la momentul în care la spital se prezintă mai mulți pacienți ca de obicei. Ca să mă exprim eufemistic, în acel moment ne aflăm la poarta înmulțirii cazurilor de gripă”, a explicat interlocutoarea noastră.
Într-adevăr, pregătirea sezonului gripal are loc înaintea începutului iernii și acest lucru presupune vaccinarea preventivă, la nivel de populație, într-un procentaj confortabil care să asigure o protecție cvasi-generală. În mod firesc, luna octombrie trebuia să reprezinte punctul de start al campaniei de vaccinare împotriva gripei, însă temperaturile ridicate de 20, 25 și chiar de 30 de grade ne-au făcut pe mulți dintre noi să neglijăm acest fapt.
Menționam la început că este firesc ca vaccinarea să rămână în centrul atenției, mai ales în condițiile fluctuațiilor de temperatură. Într-adevăr, au existat în spațiul public, și nu numai, polemici legate de oportunitatea unei noi „injecții”, în condițiile în care mulți dintre noi ne-am imunizat împotriva virusului SARS-CoV-2. Am dorit, pentru… liniștea noastră, să lămurim prin prisma specialistului și acest aspect, atât de discutat.
Carmen Dorobăț a răspuns cu fermitate: „Fenomenul nu trebuie dus în derizoriu. Este cazul să oferim aceeași atenție vaccinării antigripale cum o facem în fiecare an. Din nou, mă adresez extremelor de vârstă și persoanelor care au o capacitate scăzută a organismului, din diverse cauze, fie că este vorba despre diabet, de boală hepatică, pulmonară, cardiacă ori de o afecțiune renală cronică”.
Conform afirmațiilor medicului primar – boli infecțioase, „categoric, în această perioadă a anului este indicat să ne vaccinăm antigripal, astfel încât perioada sărbătorilor de iarnă să ne găsească imunizați. Eu îmi sfătuiesc pacienții să se vaccineze înaintea Crăciunului, pentru că, în general, perioada sărbătorilor de iarnă oferă prilejul bucuriei întâlnirilor cu cei dragi și cu prietenii, astfel că socializarea este intensă. Vă spun din experiență că, imediat după sărbători, avem de-a face cu înmulțirea cazurilor de viroză respiratorie”.
Am ajuns și la subiectul „a fi sau a nu fi vaccinat”, după imunizarea împotriva coronavirusului, epidemie referitor la care Carmen Dorobăț avertiza, încă din vară, că nu și-a spus ultimul cuvânt. Explicațiile oferite de persoana intervievată sunt datorate faptului că fiecare virus evoluează, iar atenția noastră trebuie să rămână maximă. Totodată, trebuie menționat faptul că în România nu au ajuns încă vaccinurile pentru noile tulpini ale coronavirusului, de aceea medicul infecționist susține că nu e nevoie de un alt rapel. O nouă vaccinare este indicată în momentul în care noul ser va ajunge şi la noi.
„Persoanele care s-au injectat împotriva virusului SARS-CoV-2 pot apela fără grijă la vaccinul antigripal. De altfel, sunt întrebată foarte des dacă să mai recurgem la vaccinul anti-coronavirus așa cum ne protejăm de gripă și pot spune că, în momentul de față, nu are rost să recurgem la vaccinul care deja ne-a fost administrat, cu rapelurile de rigoare. Motivul este legat de faptul că tulpinile de coronavirus care circulă în prezent nu sunt acoperite de respectivul vaccin”, ne-a declarat medicul specialist, care a ținut să detalieze.
„Practic, în mare măsură, vaccinul nu ne apără de aceste tulpini. Cu siguranță, cine nu s-a vaccinat deloc o poate face, însă este bine ca persoanele care au făcut-o să aștepte vaccinul modificat, adică preparatul specific tulpinii care circulă în această perioadă, la nivelul arealului nostru geografic”, a punctat, la final, Carmen Dorobăț.