Life

Eroina uitată a României. Măriuca Zaharia a murit ajutând soldații în bătălia de la Mărășești: “Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”

Cine a fost Măriuca Zaharia, eroina uitată a României. A murit la doar 12 ani, ajutând soldații în bătălia de la Mărășești.
12.08.2023 | 20:00
Eroina uitata a Romaniei Mariuca Zaharia a murit ajutand soldatii in batalia de la Marasesti Vreau sa fac si eu ceva pentru tara mea
Măriuca Zaharia, eroina uitată a României. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Măriuca Zaharia, eroina uitată a României. A luptat în timpul bătăliei de la Mărășești, la doar 12 ani. A vrut să-și apere țara, dar a murit în timp ce ajuta soldații.

Cine a fost Măriuca Zaharia, eroina uitată a României. Și-a dat viața în bătălia de la Mărășești

Maria Ion Zaharia, pe numele său real, era poreclită “fata din nuc” și a rămas o figură importantă în istoria țării noastre. La doar 12 ani, fata a vrut să ajute soldații în bătălia de la Mărășești, din timpul Primului Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Desfășurată în perioada 6 august – 3 septembrie 1917, bătălia de la Mărășești a reprezentat cea mai importantă operațiune militară desfășurată de armata română în Primul Război Mondial.

“Vreau să fac și eu ceva pentru ţara mea!”, a spus Măriuca Zaharia în timpul bătăliei de la Mărășești. Alături de soldați, copila de numai 12 ani a luptat pentru a-și apăra țara, pe 6 august 1917.

ADVERTISEMENT

Fata și-a pierdut viața în cadrul bătăliei, după cum arată pagina de comunicare a Armatei Române. A fost îngropată în Mausoleul de la Mărășești în urma sacrificiului ei.

În cartea “Povestiri istorice”, Dumitru Almaș a oferit câteva detalii despre Măriuca Zaharia. Fata a crescut la casa bunicului ei, Ion Zaharia, iar atunci când bătălia s-a dat în apropiere de satul lor, cei doi au rămas acasă, în timp ce toți locuitorii au plecat.

ADVERTISEMENT

“Numai moș Ion Zaharia a rămas în casa lui. A săpat șanț adânc în livadă. Aici se ascundea ori de câte ori nemții bombardau satul. S-a întâmplat ca soldații români să instaleze un post de observație tocmai în nucul cel înalt și stufos din livada lui Moș Zaharia.

Un ostaș urca în vârful acelui pom, se așeza pe ramurile mai groase, ascuns în frunze. Și de acolo, cu un binoclu, supraveghea mișcările dușmanului.

ADVERTISEMENT

Ceea ce vedea, povestea sergentului care sta jos, la tulpina nucului, cu receptorul telefonului în mână. Sergentul transmitea artileriștilor, prin telefon, cele văzute”, a scris Dumitru Almaș, notează digi24.ro.

Fata l-a înlocuit pe ostașul din copac, lovit de inamici. În acest fel, Măriuca a ajutat Armata Română, fiind și ea lovită, la rândul ei, în timpul bătăliei.

S-a făcut și un film despre povestea eroinei

Povestirea scurtă despre Măriuca este foarte populară, mai ales că este prezentă în manualele pentru clasele primare. S-a realizat și un film după povestea ei, în 1969, numit “Baladă pentru Măriuca”, regizat de Constantin Neagu. Rolul fetei a fost jucat de Brândușa Hudescu.

ADVERTISEMENT