News

Erupție vulcanică în Indonezia. Viețile a zeci de mii de oameni sunt în pericol

23.08.2020 | 18:00
Eruptie vulcanica in Indonezia Vietile a zeci de mii de oameni sunt in pericol
ADVERTISEMENT

Vulcanul Sinabung din Indonezia a erupt din nou proiectând în aer cenușă și gaze la peste 1.000 de metri înălțime. Vulcanul din insula Sumatra și-a intensificat activitatea în ultimele săptămâni, iar erupțiile din anii anteriori au provocat pierderi de vieți omenești, scrie The Sydney Morning Herald.

Senzorii seismici au arătat o intensificare a activității vulcanului în ultimele săptămâni, fiind deocamdată greu de estimat cum va evolua situația  în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

În consecință, autoritățile monitorizează cu atenția vulcanul Sinabung pentru a interveni cât mai repede în cazul în care șuvoiele de lavî vor aluneca pe versanți către zonele locuite din apropiere.

Vulcanul a erupt de trei ori în ultimul deceniu

După erupția de duminică dimineață, norul de cenușă fierbinte a fost purtat către sud-est cu un kilometru, a transmis Centrul de Vulcanologie și Risc Geologic din  Indonezia. Nu s-au înregistrat victime omenești, iar satele din afara zonei roșii nu au fost puse în pericol imediat.

ADVERTISEMENT

Localnicii au fost sfătuiți să păstreze o distanță de 5 kilometri față de crater și să fie atenți la pericolul unor erupții cu lavă. Deocamdată, traficul aerian nu a fost perturbat, a transmis Ministerul Transporturilor de la Jakarta,

Îngrijorarea autorităților indoneziene este justificată în condițiile în care circa 30.000 de oameni au fost nevoiți să-și abandoneze casele în ultimii ani din cauza vulcanului.

ADVERTISEMENT

Cu o înălțime de 2.600 de metri, vulcanul Sinabung a rămas inactiv timp de patru secole înainte să erupă în 2010, când a ucis doi oameni. O altă erupție a provocat moartea a 17 persoane în 2014, iar a o a treia a dus la șapte decese în 2016.

Sinabung este unul dintre cei peste 120 de vulcani activi din Indonezia, care suferă din cauza activității seismice intense din cauza poziției sale pe Cercul de Foc al Pacificușui, un arc de vulcani și falii seismice care încercuiește bazinul Oceanului Pacific și provoacă frecvente cutremure atât în Asia, cât și în America.

ADVERTISEMENT