News

Escrocul de pe OLX: metoda simplă prin care un tânăr din Ploiești a făcut bani și a furat identitatea victimelor sale

Un tânăr din Ploiești a fost condamnat la 8 ani și o lună de închisoare, după ce a escrocat două persoane prin platforma OLX și a luat credite în numele acestora.
19.02.2022 | 23:30
Escrocul de pe OLX metoda simpla prin care un tanar din Ploiesti a facut bani si a furat identitatea victimelor sale
Un ploieștean a înșelat mai multe victime prin OLX / Colaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Albert M., un tânăr de 28 de ani din Ploiești, a escrocat două persoane prin intermediul platformei de tranzacționare OLX. El a fost condamnat la 8 ani și o lună de închisoare pentru fraudă informatică, însă va trebui să plătească și o amendă penală de 2.400 de lei. Decizia nu este însă definitivă și a fost deja atacată de tânăr.

Escrocul de pe OLX a acționat după o metodă, pe cât de simplă, pe atât de eficientă. El s-a prezentat ca un cumpărător de bună credință și a luat legătura cu un comerciant care scosese la vânzare un ceas la mâna a doua.

ADVERTISEMENT

Tânărul a făcut credit cu buletinele victimelor

Conform rechizitoriului, Albert M. a reușit să-și convingă victima că este interesat de obiectul pus în vânzare și i-a cerut acesteia mai multe detalii despre respectivul accesoriu. Mai departe, escrocul i-a cerut vânzătorului o fotografie a cărții de identitate în vederea efectuării unui transfer bancar.

Ploieșteanul este acuzat că a folosit datele personale ale victimei sale pentru a deschide un cont bancar și de contracta un credit la o societate nebancară. El a reușit să facă acest lucru folosindu-se de proceduri online. Contractul de împrumut al tânărului a fost aprobat la doar o zi după ce acesta fusese depus în fals.

ADVERTISEMENT

Pentru început, el s-a limitat la o sumă mai mică, 500 de lei, însă când a văzut cât de simplu a fost, a mai încercat o dată. A doua oară, Albert M. a solicitat de la o altă societate nebancară suma de 2.000 de lei, aceasta acceptând, de asemenea, după o simplă solicitare online.

A fost pus sub acuzare pentru fraudă informatică în formă continuată

Câteva luni mai târziu, victimele de pe OLX au început să primească acasă somații din partea societăților de la care ploieșteanul luase credit. Aceștia s-au adresat polițiștilor care nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a-l identifica pe autorul faptelor. El a fost pus sub acuzare pentru fraudă informatică în formă continuată.

ADVERTISEMENT

”Faptele inculpatului M. Albert, care în data de 26.03.2018 a introdus fără drept date informatice și a atașat o fotocopie a cărții de identitate aparținând martorului A. V. C., precum și un extras de cont modificat, pe numele martorului antemenționat, pe platformele online ale instituțiilor financiare nebancare, rezultând date necorespunzătoare adevărului, respectiv atribuirea în fals a identității martorului, în scopul de a obține un beneficiu material, respectiv contractarea unor împrumuturi în mod fraudulos, fiind cauzate pagube instituțiilor financiare nebancare menționate anterior, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de fraudă informatică în formă continuată (doua acte materiale), prev. de art. 249 C. pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C. pen. și fals informatic în formă continuată”, se arată în rechizitoriu, conform FANATIK.

Instanța a stabilit că bărbatul se face vinovat de faptele de care este acuzat și l-a condamnat la 8 ani și o lună de închisoare, în condițiile în care acesta avea antecedente penale. Ploieșteanul a făcut însă apel, iar procesul se judecă și în prezent la Curtea de Apel Ploiești.

ADVERTISEMENT

Val de atacuri informatice pe platformele de tip marketplace

În ultimii ani, platformele de tip marketplace au devenit adevărate puncte de atracție pentru infractorii care găsesc metode din ce în ce mai complexe pentru a-și înșela victimele. Cele mai la modă sunt atacurile de tip phishing/scam, în cadrul cărora clienții primesc linkuri pentru a-și completa datele de pe card într-o interfață care, aparent, aparține unei firme de curierat. Respectiva interfață este însă controlată de hackeri, aceștia intrând în posesia informațiilor necesare pentru a le goli conturile victimelor.

„Desigur, site-ul nu este unul oficial, iar acest lucru este imediat vizibil dacă suntem atenţi la domeniu utilizat: olx-romania-delivery[.]shop. Conversaţia este redirecţionată, la fel ca în atacurile precedente, în afara platformei (WhatsApp), iar scenariul servit pentru a convinge potenţiala victimă să-şi introducă datele de card este tot acela al utilizării serviciului de plată „prin OLX’.

Atacatorii generează un link fals care îl transmit potenţialei victime, încurajând-o să introducă datele cardului, soldul contului şi codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi făcută plata pentru produsul tranzacţionat.

Ca şi în cazul campaniilor frauduloase anterioare, interlocutorul nu este deloc disponibil la telefon şi invocă diverse motive plauzibile pentru acest lucru (interdicţia de a vorbi la telefon în scop personal la job)”, arată experții de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Cea mai frumoasă româncă! Unica fiică a lui Ion Ţiriac a uimit din...
Cea mai frumoasă româncă! Unica fiică a lui Ion Ţiriac a uimit din nou: Visele au devenit mai mari!
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”