Life

Este cea mai scumpă cafea din lume. Motivul halucinant pentru care mulţi oameni n-ar bea aşa ceva nici dacă ar fi plătiţi

Cafeaua cu cel mai mare preț nu se diferențiază prin boabele aromate sau prin modalitatea de preparare, ci prin prin faptul că sunt colectate din excrementele zibetelui.
18.02.2023 | 10:58
Este cea mai scumpa cafea din lume Motivul halucinant pentru care multi oameni nar bea asa ceva nici daca ar fi platiti
Este cea mai scumpă cafea din lume. Motivul halucinant. Sursa foto: instagram/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Oamenii au ajuns plătească și 1.000 de dolari pe o pungă de cafea, dar nu orice cafea, ci, cea mai bună din lume. Pentru o ceașcă de Kopi Luwak care le antrenează papilele cum niciodată nu le-a mai fost dat, iubitorii gustului scot din buzunar între 35 și 100 de dolari. Ei bine, deși este rară și la mare căutare, există un motiv pentru care unii nici nu concep să încerce savuroasa licoare.

Cea mai scumpă cafea din lume, evitată de mii de oameni! Motivul?

Originară din Indonezia, Kopi Luwak, în traducere ”cafea de la zibete”, este una dintre cele mai scumpe din întreaga lume. Ce face diferența dintre aceasta și toate celelalte nu ține nici de boabele aromate, nici de modalitatea de preparare, ci de procesul prin care este obținută. După cum spuneam, cafeau provine de la zibete, adică de la un mamifer de talie mică, asemănătoare cu niște viezuri sau pisici de casă.

ADVERTISEMENT

Ca să fim mai expliciți, animăluțele se hrănesc cu boabele de cafea, care apoi sunt colectate din excremente. Deși, la prima vedere nu sună apetisant, savoarea licorii este unicat, asta și pentru că boabele provin de la un arbore originar din zonele tropicale ale Africii și Asiei, care, de câțiva ani se găsește și în America Latină.

Procesul prin care este obținută cafeaua Kopi Luwak presupune fermentația boabelor în stomacul zibetelor. În timpul digestiei, pulpa și învelișul boabelor de cafea sunt îndepărtate, bolul nefiind alterat de sucurile gastrice. După colectare sunt curățate, uscate, presate, apoi prăjite. Din cauza modului de procesare, mii de oameni se gândesc cu dezgust.

ADVERTISEMENT

Procesul ulterior de preparare este ca la orice cafea, însă cei care au gustat-o spun că are un gust și miros inconfundabil. Așa, probabil, se explică și prețul exorbitant al Kopi Luwak.

”Sunt mulți șarlatani care pretind că vând acest tip de cafea indoneziană la prețuri mai mici”

Fiind un proces nu la îndemâna tuturor, acest timp de cafea este mai rar pe piață. Inventivi din fire, unii comercianți, însă, încearcă să-i înșele pe cumpărători. Așa se face că, conform statisticilor, aproximativ 70% dintre sortimentele de cafea Kopi Luwak de pe internet sau în coffee shop-uri nu sunt autentice sau nu conțin deloc cafeaua originară din Indonezia.

ADVERTISEMENT

Anual, se vinde cu aproximativ 5000% mai multă cafea Kopi Luwak decât este produsă. Producția autentică se ridică la doar 2.200 de kilograme anual. De ce apare această discrepanță între cifre? Pentru că sunt mulți șarlatani care pretind că vând acest tip de cafea indoneziană la prețuri mai mici, cu 300 de dolari pe jumătate de kilogram”, declarăMark Prince, de la Coffee Geek.

De asemenea, pentru că metoda tradițională indoneziană de producție a cafelei presupune un proces riguros de selecție a boabelor colectate din excrementele zibetelor, au apărut semne de întrebare privitor la condițiile în care sunt ținute animalele de către producătorii care oferă o cafea sub standardele autentice.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, cafeau obținută de la animalele închise în cuști s-a dovedit a fi de calitate sub standarde comparativ cu cea de la animalelor crescute într-un mediu sălbatic. Inevitabil s-a ajuns și la certificarea calității și la etichetarea cu o emblemă care să ateste autenticitatea produsului.

ADVERTISEMENT
Tags: