Este cea mai sinistră legendă din Centrul Vechi. Sufletele lor încă bântuie pe străzile înțesate de turiști. „Apă, vrem apăăă”. Care sunt întâmplările care se ascund în spatele unui monument istoric cunoscut din Capitală.
Cea mai terifiantă poveste despre Centrul Vechi are legătură cu un orfelinat de pe Strada Franceză. Despre clădirea aflată la numărul 13 numeroși oameni spun că ar ”găzdui” spiritele prigonite a peste 200 de copii.
Glasurile acestora pot fi auzite și acum de cei care ajung să petreacă în zona respectivă. Potrivit legendei, Stavrache Hagi Orman, unul dintre cei mai bogați bărbați din București, îi lua de pe drumuri pe cei mici pentru a le oferi o viață mai bună.
Din păcate, în spatele ușilor închise lucrurile ajungeau să stea cu totul diferit. Micuții erau lăsați nemâncați zile întregi și nu li se oferea nici măcar apă de băut. Acest lucru se pare că ar fi auzit și în ziua de azi de trecători.
„Apă, vrem apăăă”, este glasul celor peste 200 de copii care au fost chinuți de Stavrache Hagi Orman care era un om rău încă din copilărie, în clădirea impunătoare din Centrul Vechi, conform bunadimineata.ro.
Micuții care au fost cazați în Orfelinat și-au pierdut viața în chinuri groaznice, în momentul de față clădirea ștergând amintirea acelor vremuri sumbre. Pe fațada sa apare că respectiva locuință este un monument istoric.
Casa ridicată în perioada 1870 – 1900 a ajuns ulterior să aibă un alt proprietar, fiind vorba de moșierul Ștefan Petrovici Armis. Acesta este cunoscut pentru construcția Casei Macca, care era ieșită din alinierea vremii.
Ridicată la doar câteva zeci de metri de intersecţia Căii Victoriei cu Bulevardul Dacia, pe Strada Henri Coandă, la numărul 11, clădirea de patrimoniu găzduiește în prezent Institutul de Arheologie Vasile Pârvan.
Clădirea a fost ridicată de unul dintre arhitecţii reprezentativi ai perioadei, Ioan D. Berindey, nimeni altul decât nepotul Elenei Macca, soţia colonelului. Autorizaţia de construire a fost eliberată pe 2 august 1891.