Life

Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea

Trebuie să reducem viteza la trecerea de pietoni chiar și atunci când nu sunt oameni în jur? Legea spune clar ce e de făcut.
25.04.2024 | 20:56
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere daca nu sunt pietoni Ce spune legea
Trebuie să reducem viteza la trecerea de pietoni atunci când nu sunt oameni în jur. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este obligatorie reducerea vitezei la trecere chiar și atunci când nu sunt pietoni? Legea este clară atunci când vine vorba despre ceea ce este corect. Totuși, sute de accidente se produc anual.

Trebuie să reducem viteza la trecerea de pietoni? Ce scrie în lege

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere din România sunt neatenția pietonilor, precum și viteza. Anual au loc sute de accidentări, unele chiar mortale, cu toate că legislația este destul de clară.

ADVERTISEMENT

Codul rutier prevede numeroase situații în care șoferilor le este impus să circule cu o viteză mai mică. În același timp, prietenilor le este permis să traverseze doar în anumite condiții.

În localitate, limita de viteză, valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune este de 50 km/h. Există, de altfel, și situații în care viteza poate fi mai mare.

ADVERTISEMENT

Și totuși, reducerea vitezei la trecere este obligatorie chiar și atunci când sunt pietoni? Șoferii trebuie să acorde o importanță deosebită indicatoarelor rutiere poziționate pe marginea drumurilor.

Ce scrie în Codul rutier

Pentru evitarea accidentelor, legea impune limitarea vitezei în apropiere de trecerile de pietoni. Se aplică atât în cazul trecerilor semaforizate, cât și a celor unde nu există semafoare, pe toate drumurile publice cu cel puțin o bandă de mers.

ADVERTISEMENT

„Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Prin urmare, scrie promotor.ro, viteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească aceste lipite atunci când sunt persoane în apropierea trecerii de pietoni și care ar putea avea intenția să treacă strada.

ADVERTISEMENT

Însă, dacă vizibilitatea în zonă este suficientă, iar în apropiere de trecea de pietoni nu sunt oameni, atunci șoferii se pot deplasa cu viteza maximă admisă de lege pe acel tronson de drum.

ADVERTISEMENT
Tags: