Life

Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de preotul Vasile Ioana

Este păcat să speli la mașină în Vinerea Mare? Multe gospodine se întreabă acest lucru având în vedere că mai este puțin până la Paște.
12.04.2023 | 10:08
Este pacat daca speli la masina in Vinerea Mare Adevarul explicat de preotul Vasile Ioana
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pregătirile pentru ziua de Paște sunt multe, iar în Vinerea Mare sunt de asemenea câteva tradiții care trebuie respectate. Este însă păcat să spălăm la mașina de spălat în această zi? Preotul Vasile Ioana ne spune tot ceea ce trebuie să știm.

Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare?

În Săptămâna Mare există numeroase tradiții și obiceiuri care trebuie respectate. Și totuși ce se întâmplă dacă avem haine de spălat la mașină ori de făcut curățenie? Unele treburi casnice nu trebuie finalizate chiar atât de repede pe cum am fi crezut.

ADVERTISEMENT

Preotul Vasile Ioana ne spune exact ceea ce trebuie să știm. S-a părea că unele lucruri sunt doar mituri, astfel că gospodinele pot sta liniștite. Potrivit acestuia, în Vinerea Mare ai voie să speli rufe la mașina de spălat. Care este motivul?

Preotul spune că într-adevăr, este o zi în care creștinii suferă pentru Răstignirea Domnului. Totuși, nu există niciun temei clar care să confirme faptul că spălatul rufelor este interzis. Drept urmare, gospodinele își pot face treaba liniștite și în Vinerea Mare.

ADVERTISEMENT

”Se spune că în Vinerea Mare nu ai voie să speli. Ai voie și în Vinerea Mare, pentru că este o zi în care sigur că suferim pentru răstignirea Domnului, omul merge la prohod, iar femeile care au acest ritual nu au timp să spele, dar vinerea poți să speli fără niciun fel de problemă, nu există niciun temei care să ne interzică.”, spunea acum ceva timp preotul Vasile Ioana, în emisiunea Vorbește lumea, de pe Pro TV.

De ce nu trebuie să mâncăm nimic până la ora 15.00

Și totuși ce alte tradiții și obiceiuri avem de respectat în Săptămâna Mare? Preotul spune că multe dintre ele sunt legate de mâncare. Evident, acest lucru este valabil pentru cei care sunt sănătoși și pot să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Astfel, creștinii trebuie să evite mâncărurile cu ulei toată săptămâna. De asemenea, este recomandat să mergem la Biserică și să evităm certurile pe cât putem de mult. Să nu uităm că aceeași regulă a fost valabilă și în Duminica Floriilor. 

Mai mult de atât, ar fi bine să nu mâncăm și să bem până la apusul soarelui. Doar aghiazma și anafura sunt permise. Și totuși de unde vine această regulă legată de mâncare? Potrivit preotului, Iisus Hristos a fost răstignit la ora 12 și a rămas pe cruce până la ora 15.

ADVERTISEMENT

Tocmai din acest motiv, creștinii ar fi bine să evite mâncarea până la această oră. ”Cine are putere și dragoste pentru Dumnezeu, să nu mănânce până seara nimic sau măcar până la 15:00. Domnul a fost răstignit la ora 12 și a stat pe cruce până la 15:00, să fim și noi în pătimire cu El. Să fie altfel săptămâna asa, fără relații trupești, fără ceartă, curățenie sufletească, cu spovedanie.”, a spus preotul Vasile Ioana în cadrul unei slujbe.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română