După 17 luni de război, Ucraina a acumulat un arsenal uimitor și divers de echipamente care trebuie întreținute. Președintele Volodimir Zelenski cere insistent noi arme performante dar accentul occidentalilor în cadrul alcătuirii mașinăriei de război a Ucrainei s-a mutat în mod semnificativ pe repararea și mentenanța acestor arme. Altfel spus, o recunoaștere a faptului că războiul va continua mult timp de acum încolo, a declarat cel mai înalt oficial de achiziții al Pentagonului.
Chiar înainte ca Ucraina să își anunțe contraofensiva în această vară, aliații erau din ce în ce mai îngrijorați că eforturile de a menține în funcțiune armele și echipamentele donate Kievului erau în urma nevoilor de pe câmpul de luptă. Acum, în contextul în care lupta împotriva a zeci de mii de soldați ruși, care consumă blindate și piese de artilerie, necesitatea de a repara aceste echipamente și de a le readuce în luptă este mai urgentă decât în orice alt moment al războiului.
„Înființăm facilități de reparații în Europa, traducem manuale (de instruire și reparații), trebuie să facem mult mai mult împreună, așa că va exista o mai mare concentrare asupra acestui aspect” din partea națiunilor partenere, a declarat șeful departamentului de achiziții și susținere al Pentagonului, William LaPlante, scrie Politico.
Menținerea în stare de funcționare a echipamentelor moderne în valoare de miliarde de dolari, astfel încât Kievul să își poată continua contraofensiva, este una dintre sarcinile principale ale unui grup de lucru format din 22 de națiuni, condus de SUA, Polonia și Marea Britanie, cu William LaPlante în frunte. Grupul de lucru, dedicat susținerii și mentenanței nu doar pentru Ucraina, ci și pentru refacerea depozitelor de apărare americane și europene, se întâlnește în mod regulat ca parte a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, format din 50 de națiuni și condus de secretarul american al Apărării.
„Avem conversații regulate” cu omologii ucraineni, a spus LaPlante. „De ce mai au nevoie? Mai sunt și alte piese pe care le putem trimite? De fapt, urmărim ceea ce se numește rata de disponibilitate a fiecăruia dintre aceste sisteme”, aproape în timp real. Grupul i-a ajutat deja pe ucraineni să instituie un sprijin pentru aprovizionare care urmărește peste 4.000 de linii de aprovizionare pentru piese de schimb cu cerere mare în cadrul amestecului internațional de echipamente care au fost donate.
Lista echipamentelor trimise în Ucraina în ultimele 17 luni este uluitoare atât prin rapiditatea cu care au sosit, cât și prin diversitatea lor. Aceasta variază de la tancuri germane la obuziere americane, de la apărarea antiaeriană italiană la vehicule britanice, poloneze, canadiene, franceze și cehe. Iar transporturile continuă să sosească. În cadrul reuniunii Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, care a avut loc săptămâna aceasta, accentul a fost pus pe vehiculele și echipamentele de deminare și pe apărarea antiaeriană mobilă cu rază scurtă de acțiune, potrivit unei surse apropiate discuțiilor căreia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre conținutul acestora.
Ratele de pregătire a echipamentelor au fost o preocupare majoră pentru Kiev încă de la începutul războiului. Rusia a apelat la marile sale stocuri pentru a arunca în luptă mai multe arme, echipamente și mai multe trupe, de fiecare data. În schimb, Ucraina folosește echipamente care fie sunt stocuri rusești vechi de zeci de ani, fie sunt încă relativ noi pentru Kiev. Iar o mare parte din lucrările importante de reparații trebuie încă să fie făcute în Polonia sau Cehia, înainte de a face un drum lung înapoi în Ucraina.
Kievul și-a exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la disponibilitatea multora dintre aceste sisteme donate, deoarece unele vehicule și arme scoase din depozitele SUA și ale aliaților au ajuns la destinație având nevoie de reparații. În timp ce grupul de lucru pentru susținere a făcut progrese, realitățile politicii naționale și birocrația guvernamentală au, de asemenea, un cuvânt de spus.
Un plan ca Berlinul și Varșovia să înființeze un centru comun de reparații în Polonia pentru tancurile Leopard 2 a eșuat luna aceasta, pe fondul dezacordurilor privind costul lucrărilor, lăsând unele tancuri avariate să rămână nefolosite în așteptarea reparațiilor. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a călătorit în Polonia pentru a încerca să relanseze efortul centrului de reparații, care trebuia inițial să înceapă în luna mai. De atunci, Berlinul a renunțat la acord, iar acum se pare că lucrările vor fi efectuate în Germania și Lituania la o dată ulterioară.
Guvernul britanic a avut mai mult succes acționând unilateral, încheind luna aceasta un acord de 60 de milioane de dolari cu firma britanică de apărare Babcock pentru a repara tancurile Challenger 2 și alte vehicule de luptă donate Ucrainei. Contractul „oferă un sprijin esențial pentru Ucraina pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace, într-un comunicat.
Contraofensiva s-a dovedit a fi dificilă pentru forțele ucrainene, deoarece acestea se luptă prin câmpuri puternic minate pentru a ajunge la liniile de tranșee rusești bine apărate. Aceste asalturi inițiale au dus la unele pierderi (bine mediatizate) de vehicule de luptă Bradley de fabricație americană și de transportoare de trupe rezistente la mine, alături de unele tancuri germane Leopard avariate.
În cazul în care sunt reparabile, aducerea acestor vehicule înapoi pe front este în fruntea agendei. Cu infrastructura de reparații stabilită în ultimul an, a spus LaPlante, echipele din spatele liniilor de luptă pot „obține instantaneu informațiile, apoi găsim soluția și o punem în funcțiune”. „Ne asigurăm că au tot ceea ce le trebuie. Și dacă piesele trebuie să vină dintr-o țară aflată la celălalt capăt al lumii, ne asigurăm că le facem rost de ele. Așa că întreținerea este de fapt cea mai mare parte a muncii care se desfășoară în acest moment”.
De asemenea, SUA a tradus în ucraineană peste 700 de manuale tehnice pentru armele donate și a contactat firme de apărare din întreaga lume pentru a obține pachete de date tehnice pentru aceste sisteme. Grupul de lucru organizează, de asemenea, o serie de sesiuni cu firmele de apărare din SUA și Europa pentru a înțelege ce mai pot face pentru a ajuta atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, punând un accent deosebit pe modul de a fabrica mai multe muniții de artilerie, pe care ucrainenii le consumă rapid.
În ceea ce privește tunurile în sine, care se uzează din cauza utilizării constante, ucrainenii au început să folosească imprimante 3D pentru a-și fabrica propriile piese de schimb. Pentru Kiev, viteza se află în prim-planul eforturilor lor de a-și menține în luptă vehiculele și armele noi. Luând cuvântul după reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina de marți, președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat că contraofensiva se află încă în faza incipientă și că „mai sunt multe lupte de dus”. Aflat alături de el la Pentagon, ministrul American al Apărării, Lloyd Austin, a adăugat că partenerii occidentali trebuie să continue să trimită arme și să sprijine Ucraina.
Miercuri, Washingtonul a anunțat un nou plan de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Planul include livrarea a patru sisteme de rachete de apărare antiaeriană, rachete antitanc, muniție de artilerie, echipamente de deminare și drone explozive, a precizat Pentagonul într-un comunicat de presă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Washingtonului, salutând „sprijinul neclintit” al americanilor. Acest ajutor „va contribui la salvarea de vieți ucrainene și ne va aduce mai aproape de victoria noastră comună”, a scris președintele ucrainean pe Twitter. „Apreciem sprijinul neabătut al poporului american prieten”, a adăugat el.
Ajutorul anunțat „subliniază angajamentul continuu al Statelor Unite de a răspunde nevoilor presante ale Ucrainei prin furnizarea de resurse esențiale pe termen scurt, construind în același timp capacitatea durabilă a forțelor armate ucrainene de a-și apăra teritoriul și de a respinge agresiunea rusă pe termen mediu și lung”, mai precizează Pentagonul, scrie Le Parisien.
Echipamentul nu va fi livrat pe linia frontului prea curând, deoarece ajutorul anunțat se încadrează sub egida Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, în cadrul căreia SUA furnizează echipamente din industria de apărare sau de la aliați, în loc să le ia direct din arsenalul forțelor armate americane. Lista de echipamente include, de asemenea, sisteme antidronă și diverse vehicule.
Acest anunț vine în mijlocul unei contraofensive a armatei ucrainene, care încearcă să respingă forțele rusești. Însă această operațiune s-ar putea dovedi „dificilă și de durată” și ar putea dura „mult timp”, a declarat miercuri Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean. El a mai spus că Kievul are nevoie de 200 până la 300 de tancuri și de 60-80 avioane de luptă americane F-16 plus între 5 și 10 sisteme de apărare antiaeriană suplimentare.
Totodată, Podoliak a spus că Kievul nu dorește o încetare a focului și nici nu vrea să intre în negocieri cu rușii. „Pentru noi, nu există nici un compromis posibil, deoarece Rusia ne urăște și a ajuns să distrugă însuși conceptul de stat ucrainean”, scrie Ouest-France.
Potrivit lui Podoliak, Rusia speră să „reducă considerabil intensitatea” luptelor și să „stabilească o nouă linie de demarcație” între zonele ocupate și restul Ucrainei, așa cum s-a întâmplat deja în 2015, după semnarea acordurilor de pace cu separatiștii pro-ruși din est, susținuți de Moscova. În acest caz, Ucraina se va confrunta cu „provocări permanente” și, în final, „Rusia va distruge pur și simplu Ucraina” și va obține „controlul total asupra regiunii”.