News

Evaluarea Națională 2024. Ministrul Ligia Deca anunță o modificare a platformei de corectare digitalizată. Ce trebuie să știe elevii

Evaluarea Națională 2024. Ministerul Educației, Ligia Deca, anunță o modificare a platformei de corectare digitalizată. Anunț important pentru elevi.
09.04.2024 | 16:00
Evaluarea Nationala 2024 Ministrul Ligia Deca anunta o modificare a platformei de corectare digitalizata Ce trebuie sa stie elevii
Modificare la Evaluarea Națională 2024 în privința platformei de corectare digitalizată. Anunț important al ministrului Ligia Deca. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Ligia Deca, încearcă o modificare importantă la Evaluarea Națională 2024. Aceasta vizează platforma de corectare digitalizată care a venit cu unele neconcordanțe la proba de simulare.

Modificare la Evaluarea Națională 2024 în privința platformei de corectare digitalizată. Anunț important al ministrului Ligia Deca

În 2024, în premieră, lucrările de la examenele naționale – Evaluare Națională și Bacalaureat – vor fi corectate pe o platformă digitală. Mai exact, lucrările elevilor sunt urcate pe un server al STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale.

ADVERTISEMENT

O probă-pilot a fost deja simularea Evaluării Naționale de la începutul lunii februarie. La începutul anului, ministrul educaţiei, Ligia Deca, a explicat că evaluarea digitalizată nu influențează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor. Singura diferenţă este aceea că lucrarea va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezenţa elevilor.

Planurile autorităților nu au avut însă rezultatul scontat. În februarie, la simulările de la Evaluarea Națională 2024, platforma digitalizată a Ministerului Educației a permis înregistrarea de punctaje diferite acordate de către cei doi profesori evaluatori la subiectele de tip grilă.

ADVERTISEMENT

Conform Edupedu, ministrul Ligia Deca vizează o modificare a platformei digitale prin care sunt corectate lucrările elevilor la Evaluarea Națională 2024, după ce la simulare profesorii au semnalat nenumărate greșeli de tipul: două note diferite acordate de către cei doi corectori la același subiect grilă.

”Pentru subiectul grilelor, încercăm acum să facem o modificare în platformă, după ce am văzut care au fost situațiile care au apărut la simulare, în așa fel încât atunci când doi profesori corectori pe o grilă introduc răspunsuri diferite (…) să se întoarcă lucrările la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană de introducere a datelor în platformă”, a declarat Ligia Deca, marți, 9 aprilie 2024.

ADVERTISEMENT

Neclarități în anunțul ministrului educației

Sursa citată mai notează că, momentan, nu este clar ce se întâmplă dacă cei doi profesori corectori care punctează diferit aceeași grilă nu răspund ”rugăminții” platformei de a revedea notarea sau decid pur și simplu să își mențină notele diferite.

În acest an, lucrările absolvenților de clasa a VIII-a sunt corectate digitizat la nivel național. În același timp, Ministerul Educației a decis ca platforma în care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor și prin care profesorii evaluatori din examen acordă apoi notele să funcționeze cu aceeași problemă sesizată în metodologie încă de acum doi ani.

ADVERTISEMENT

Atunci, corectarea digitalizată a lucrărilor a fost pilotată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Ea a permis înregistrarea de punctaje diferite date de către cei doi profesori la același subiect de tip grilă.

ADVERTISEMENT