News

Examen auto 2024. În cât timp poți să obții permisul auto

Noutăți în obținerea permisului de conducere în 2024. Probele pe care trebuie să le dea candidații se vor schimba
09.03.2024 | 17:21
Examen auto 2024 In cat timp poti sa obtii permisul auto
Se schimbă regulile de obținere a permisului auto, precum și timpul de așteptare până vei ajunge să conduci. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană aduce modificări semnificative în procesul de obținere a permisului de conducere. Începând cu anul 2024, examenul auto va include o probă de conducere pe zăpadă, pentru a pregăti șoferii pentru condițiile dificile de iarnă.

Noi reguli de obținere a permisului de conducere

Aceste schimbări sunt parte a unor noi reguli adoptate de Parlamentul European și au impact direct asupra șoferilor din toată UE. Propunerile adoptate vizează îmbunătățirea standardelor și regulilor din transportul rutier în întreaga Uniune.

ADVERTISEMENT

Printre modificările aduse examenului auto se numără introducerea unor noi probe practice, cum ar fi condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Aceste cerințe vor fi aplicate în toate statele membre ale UE, inclusiv România.

Ce reguli vor trebui să îndeplinească viitorii șoferi

În ceea ce privește procesul de obținere a permisului auto în România, anul 2024 aduce schimbări importante. De asemenea, timpul de așteptare între examenul teoretic și cel practic va fi redus, iar oamenii pot susține proba scrisă și în orașe diferite de cel de domiciliu.

ADVERTISEMENT

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii.

Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, se arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT

Adoptarea unui nou proiect de lege permite susținerea examenului teoretic în orice localitate din țară, eliminând astfel cerința anterioară de a susține examenul doar în localitatea de domiciliu

Examenul teoretic pentru categoria B constă în 26 de întrebări, iar aplicantul trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 dintre acestea. Proba se desfășoară în format digital, iar rezultatul este comunicat imediat la finalul examenului, prin calificativele “admis” sau “respins”.

ADVERTISEMENT

Aceste modificări vin în contextul eforturilor de îmbunătățire a procesului de obținere a permisului auto în conformitate cu standardele europene.

Când e vorba de pregătirea la școala de șoferi, formalitățile necesare pot fi împărțite în două categorii clare. Pe de o parte, sunt documentele esențiale pentru a te înscrie la cursurile practice și teoretice oferite de școală, iar pe de altă parte, sunt actele pe care trebuie să le ai pregătite pentru a putea susține examenul.

ADVERTISEMENT