News

Se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Cum se va putea da sala

O lege trecută de Camera Deputaților schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Cum se va putea da sala.
13.02.2024 | 22:46
Se schimba regulile pentru obtinerea permisului de conducere Cum se va putea da sala
Lege adoptată: se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Sala se poate da oriunde în țară. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești importante pentru românii care vor să devină șoferi: se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Cum se va da sala, conform unui proiect adoptat în unanimitate de Camera Deputaților.

Lege adoptată: se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Sala se poate da oriunde în țară

Marți, 13 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care prevede că examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere poate să fie dat oriunde în ţară. Legea anterioară prevedea că ”sala” poate fi susținută numai în localitatea de domiciliu.

ADVERTISEMENT

E important de subliniat că această schimbare privește doar proba teoretică a examenului. Dacă e să ne referim la cea practică, traseul, ea trebuie susținută în condițiile actuale.

Actul normativ trecut prin Parlament are rolul de a reduce timpii de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere.

ADVERTISEMENT

Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii.

Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, prevede actul normativ, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

”Prin această modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere să fie dat oriunde în ţară şi astfel se vor reduce timpii de aşteptare a candidaţilor de a deveni conducători auto”, se mai motivează în raportul comisiei de specialitate.

Traseul va fi dat condiţiile actuale. Asta pentru că autoritățile competente din domeniu nu au posibilități tehnice să poată să fie dat oriunde în țară, se mai menționează în raport.

ADVERTISEMENT

Modificări privind pregătirea probelor de examen

Proiectul trecut de Camera Deputaților, care e for decizional, mai stabileşte că ”pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi organizată pe module şi va fi recunoscută reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu“.

Prin această modificare se va permite unităților autorizate cu atribuții în domeniu o organizarea mai bună a activității de pregătire a candidaților pentru obținerea permisului de conducere.

ADVERTISEMENT