News

Examenul pentru permisul de conducere poate fi dat oriunde în țară. Iohannis a promulgat legea

Permisele de conducere pot fi obținute de acum oriunde în țară. Proiectul de lege a fost semnat de președintele țării
13.03.2024 | 15:09
Examenul pentru permisul de conducere poate fi dat oriunde in tara Iohannis a promulgat legea
Legea privind examenul teoretic pentru permisul de conducere a fost schimbată. Candidații pot susține testul în orice instituție autorizată din țară. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Examenul pentru obținerea permisului de conducere poate fi obținut acum din orice instituție autorizată din țară. Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, legea care aduce aceste modificări semnificative privind testarea teoretică.

Evaluarea teoretică pentru permisul de conducere poate fi dată oriunde în țară

Candidații vor putea susține examenul teoretic în orice localitate din țară, nu doar în cea de domiciliu, conform actului normativ care aduce modificări Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Scopul principal al acestei schimbări este reducerea perioadelor de așteptare între promovarea examenului teoretic și participarea la cel practic pentru obținerea permisului de conducere. Legea oferă candidaților posibilitatea de a susține examenele teoretice în orice localitate din țară.

Conform expunerii de motive, candidații trebuie să îndeplinească condițiile de vârstă și să demonstreze pregătirea teoretică prin cursuri organizate de unități autorizate.

ADVERTISEMENT

În același timp, aceștia trebuie să fie declarați “admiși” la proba teoretică de către autoritatea competentă înainte de a putea participa la proba practică.

Ce motive mai sunt expuse în actul normativ

De asemenea, actul normativ prevede că pregătirea teoretică și practică în vederea obținerii permisului de conducere se va organiza pe module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în domeniu.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să îndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă şi să facă dovada pregătirii teoretice prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii. (…)

Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat ‘admis’ de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

Proba teoretică poate fi susținută la orice autoritate competentă din România, respectând condițiile de vârstă, iar proba practică și eliberarea permisului vor fi gestionate de către autoritatea competentă de pe raza domiciliului, reședinței sau, în cazul studenților cu cel puțin 6 luni de ședere în România, de către autoritatea de pe raza adresei de locuință.

ADVERTISEMENT