News

Examinare psihologică anuală pentru profesori. Cei care se opun își vor pierde locul de muncă

Examinarea medicală și psihologică anuală va deveni obligatorie pentru profesori, sub sancțiunea desfacerii contractului de muncă.
16.11.2023 | 17:23
Examinare psihologica anuala pentru profesori Cei care se opun isi vor pierde locul de munca
Examenul psihologic anual devine obligatoriu pentru profesori/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noile legi ale educației ar putea să rezolve una dintre problemele mai vechi ale sistemului de învățământ, anume situațiile în care un cadru didactic este menținut la catedră în pofida unor probleme psihologice grave. Ministerul Educației vrea ca examinarea psihologică să se facă anual, concomitent cu cea medicală. Primul pas este făcut pentru profesorii din învățământul superior, urmând ca o măsură similară să fie adoptată și în pentru cel preuniversitar.

O problemă mai veche a învățământului românesc

Reglementările privind sănătatea fizică și psihică a cadrelor didactice au fost până acum destul și au suferit de o problemă esențială, anume lipsa unor măsuri coercitive în cazul în care unii profesori refuză să se supună unei noi examinări psihologice, după cea făcută la angajare.

ADVERTISEMENT

Profesorilor li s-au aplicat prevederile unei HG din 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, act normativ modificat în 2011 și care se referea mai mult la protejarea angajaților față de riscurile de sănătate la locul de muncă. Norme specifice pentru profesori erau prevăzute în Legea 1/2011 a educației naționale însă și acestea era destul de vagi:

Încadrarea și menținerea într-o funcție didactică sau didactică auxiliară, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și de control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Ministerul Sănătății. Incompatibilitățile de ordin medical cu funcția didactică sunt stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății”, prevedea articolul 234 al legii.

ADVERTISEMENT

Stabilirea incompatibilităților pe baza unui simplu protocol și nu a unui act normativ de putere superioară, precum și lipsa detalierii obligațiilor pentru profesori în ce privește examenul medical și psihologic a făcut ca directorii de școală să aibă puține pârghii pentru a bloca accesul la clase al cadrelor didactice cu probleme psihice. Mai mult, articolul de mai sus se referea doar la învățământul preuniversitar, fără să existe o prevedere similară pentru cel superior.

Mecanisme de examinare psihologică pentru profesori

Problema a devenit evidentă în martie 2018 când o educatoare din Timiș, cu vechime de 15 ani în învățământ, și-a ucis fetița de 4 ani, după ce soțul o anunțase că intenționează să divorțeze. Șefa inspectoratului școlar din județ de atunci, Aura Danielescu, reclama, într-o declarație pentru News.ro, lipsa pârghiilor legale pentru prevenirea acestor situații.

ADVERTISEMENT

Sunt cadre didactice cu probleme pe care le ştim. Ei ajung pe posturi şi indiferent că vin şi spun elevii, profesorii, nu putem să le facem nimic. Ei vin, îşi iau o notă pe posturi, iar noi nu putem face nimic. E păcat că trebuie să se întâmple lucruri aşa de grave ca să se schimbe ceva. Cel mult, directori mai curajoşi îi bagă în comisii de cercetare prealabilă, dar ei nu asta au nevoie pentru că ei dacă sunt bolnavi, nu au nevoie de asta. Îi bagă în comisii, le desfac contractele de muncă şi ei câştigă în instanţă şi mai plătim şi daune”, spunea Danielescu.

Acest lucru a dus la modificarea Legii educației în 2020 prin care s-a decis că situațiile de „inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală” la profesori nu mai sunt lăsate la îndemâna unui singur psihiatru, care fie nu-și asumă recomandarea de scoatere din învățământ, fie ar putea să emită un certificat favorabil profesorului în baza unei examinări superficiale sau chiar inexistente. Astfel, s-a prevăzut înființarea în fiecare județ a unor comisii din 3-5 membri, medici specialiști, care să realizeze expertiza capacității de muncă a cadrelor didactice.

ADVERTISEMENT

Însă o rezolvare clară a situației a apărut abia în noile legi ale educației, în care se stipulează că încadrarea și menținerea într-o funcție didactică, didactică auxiliară sau administrativă sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activității.

Profesorii universitari, examinați în fiecare an

În Legea 199/2023 privind învățământul superior sunt introduse aceste obligații pentru prima dată. „Periodicitatea și acordarea avizelor pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, iar fondurile necesare acestor controale sunt asigurate de la bugetul de stat”, se spune în lege, odată cu o prevedere explicită că refuzul personalului didactic de a se prezenta la controlul medical constituie abatere disciplinară și poate duce la desfacerea contractului individual de muncă.

Printr-un proiect de ordin comun al miniștrilor educației și sănătății, pus în dezbatere publică în urmă cu câteva zile, se stipulează că obținerea avizului medical pentru menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este obligatorie în vederea exercitării profesiei și are o valabilitate de 1 an.

Urmează ca, în perioada următoare, să fie pus în dezbatere publică un ordin similar care să vizeze și învățământul preuniversitar întrucât o prevedere în acest sens există și în Legea 198/2023. Totuși, cele două legi nu sunt întrutotul simetrice în ce privește acest subiect deoarece în Legea învățământului preuniversitar nu există o prevedere explicită că refuzul de prezentare la controlul medical poate duce la  desfacerea contractului de muncă. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi prevăzut în ordinul celor doi miniștri.

Pe de altă parte, pentru preuniversitar este prevăzută posibilitatea ca situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală la profesori să fie sesizate de orice „factor implicat în procesul educațional”, iar consiliul de administrație al școlii să decidă, pe baza sesizării, un nou examen medical complet.

ADVERTISEMENT