News

Exclusiv. Clinica unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian a dat în judecată DSP Caraș-Severin. ”Pe noi ne-au terminat, au distrus proiectul!”

Clinica privată la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian înainte să moară a cerut în instanță anularea amenzii primite de la DSP după moartea artistului. Conducerea instituției contestă acuzele vehiculate în spațiul public
01.12.2021 | 17:47
Exclusiv Clinica unde sa tratat Petrica Mitu Stoian a dat in judecata DSP CarasSeverin Pe noi neau terminat au distrus proiectul
Reprezentantul Clinicii Nera contestă amenda primită de la DSP și spune că scandalul creat după moartea lui Mâțu Stoian a afectat bunul mers al afacerii
ADVERTISEMENT

Clinica Nera, condusă de reputatul profesor Pavel Chirilă, a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin și cere anularea amenzii de 80.000 de lei aplicată după un control realizat la câteva zile după moartea lui Petrică Mîțu Stoian.

Procesul a fost înregistrat la Judecătoria Oravița pe data de 26 noiembrie 2021, însă până în acest moment nu s-a stabilit primul termen. Clinica Nera a avut, de altfel, și o poziție publică destul de critică față de presupusele nereguli descoperite aici de inspectorii DSP Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

Amenzile contestate de Clinica Nera totalizează 80.000 lei

La mijlocul acestei luni, DSP Caraș-Severin a aplicat mai multe amenzi totalizând 80.000 de lei după un control ”la sânge” organizat la sediul clinicii private. Astfel, o sancțiune de 30.000 de lei a fost dată pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor medicale, una de 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente. De asemenea, s-au mai acordat ”avertismente”, pentru deficiențe care urmează să fie remediate până la următorul control al DSP.

Deși Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online, iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia”, se arată în comunicatul DSP.

”Clinica noastră funcționează exclusiv pe bază de programări”

Conducerea Clinicii Nera a remis un comunicat prin care reclamă o serie de ”inadvertențe” în cadrul controlului organizat de DSP la sediul unității medicale, desființând unul câte unul ”capetele de acuzare”.

ADVERTISEMENT

”Am luat la cunoștință concluziile raportului DSP Caraș-Severin. Apreciem eforturile autorităților și vom colabora întotdeauna pentru a ne îmbunătăți serviciile, având convingerea că viața oamenilor este cea mai importantă.

Raportul a evidențiat o serie de aspecte pe care le vom perfecționa; de la deschiderea clinicii noastre, acum numai un an de zile, am luat toate măsurile pentru ca activitatea desfășurată să fie în conformitate cu normele și avizele corespunzătoare modului nostru de funcționare.

ADVERTISEMENT

Totodată, raportul DSP conține și inadvertențe, pe care ținem să le clarificăm mai jos și pentru care Clinica Nera va contesta Procesele Verbale de control emise de DSP Caraș-Severin:

· Raportul menționează că la ora și data controlului medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuiau să se afle acolo, conform programului afișat, între orele 13-18. În legătură cu acest aspect, facem următoarea precizare: Întotdeauna pacienții clinicii sunt preluați de medici.

Medicii nu erau prezenți în unitate la data și ora controlului neanunțat de acum 7 zile, deoarece clinica NU avea programări în acea zi. Clinica noastră funcționează exclusiv pe bază de programări”, se arată în punctul de vedere al Clinicii Nera.

”Consultația și întreaga terapie au fost efectuate fizic, nu online”

Apoi, reprezentanții clinicii private în care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian înainte să moară au abordat și problema tratamentului hiperbaric la care artistul a fost supus, dar și situația dosarului medical pe care l-ar fi prezentat rapsodul.

”Raportul menționează că acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online. Consultația și întreaga terapie au fost efectuate fizic, nu online. Medicul nostru cu competență în medicina hiperbară, dr. Bogdan Mircea Matei, l-a consultat pe dl. Mîțu Stoian față în față, la clinică, înaintea ședinței de terapie hiperbară. Tot dumnealui a fost de față și a monitorizat și întreaga ședință, în conformitate cu protocolul acestei terapii.

Raportul menționează că nu s-a putut identifica dacă şi ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 și că dosarul nu ar fi fost complet. Precizam că dosarul medical al pacientului era complet și a fost verificat de dr. Bogdan Matei. Toți pacienții intră la consultație numai având o serie completă de investigații medicale.

”În cazul domnului Mîțu Stoian, acesta se prezentase de la început cu toate investigațiile necesare”

În cazul dlui. Mîțu Stoian, acesta se prezentase de la început cu toate investigațiile necesare, incluzând analize de sânge complete și diagnosticele recente cerute (6 pagini), dar și de imagistică a plămânilor tip CT, conform protocolului clinicii, nemaifiind necesară solicitarea altor investigatii. În arhiva clinicii s-au păstrat doar acele documente considerate importante pentru etapa monitorizării, și anume CT-ul, ceea ce au putut constata și reprezentanții DSP”, se arată în comunicatul Clinicii Nera.

Potrivit informațiilor oficiale, la Clinica Nera, în doar 9 luni ale anului 2021, au ajuns circa 700 de pacienți care au beneficiat de tratament. De altfel, activitatea Clinicii Nera era avizată de DSP, așa cum se arată în comunicat.

”Mențiunea că Centrul de medicină hiperbară nu deține structura și personalul adecvat este o interpretare a organelor de control care nu are un fundament real, deoarece structura unui astfel de Centru și cea pe care o are și Clinica Nera este stabilită chiar prin autorizațiile DSP. Apoi personalul este adaptat activității clinicii, fiind avizat chiar în luna iulie de către DSP Caraș-Severin”, au afirmat reprezentanții clinicii.

”În ultima perioadă nu a mai sunat nici un pacient la noi”

Contactați de FANATIK, reprezentanții Clinicii Nera și-au susținut punctul de vedere, dezvăluind cât de mult i-a afectat, la nivel de imagine, scandalul declanșat în jurul prezenței lui Petrică Mîțu Stoian în clinica lor.

”S-au scris o mulțime de prostii despre implicarea clinicii noastre în moartea domnului Mîțu Stoian, numai lucruri neadevărate. Nu există nici o cauzalitate între ce s-a întâmplat în incinta clinicii și moartea distinsului artist. De la barotraumă nu se poate muri, acesta aspect este unanim cunoscut. Dintre sutele de pacienți care au fost tratați la noi doar doi – dintre care unul – culmea! – chiar medicul nostru – au suferit o barotraumă”, a declarat, pentru FANATIK, Cristian Popescu, manager de proiect la Clinica Nera.

”S-a creat o isterie la nivelul presei, care căuta vinovați, căreia clinica noastră i-a căzut victimă. Din păcate, acest scandal pe noi ne-a terminat, a distrus proiectul și e mare păcat, că s-a investit mult aici. Drept dovadă, am înțeles că în ultima perioadă nu a mai sunat nici un pacient la noi”, a afirmat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Popescu. Managerul Clinicii Nera susține și că prețurile din cadrul clinicii – 100 lei cazarea pe noapte și 50 de lei masa – sunt fără concurență în România.

ADVERTISEMENT