News

Exclusiv. Ministerul Educației confirmă informația Fanatik: “Directoarea școlii nu a știut, în prealabil, de acțiunea Poliției!” Reacția IPJ Ilfov

În urma dezvăluirilor Fanatik, Ministerul Educației confirmă faptul că directoarea Școlii din Jilava nu fusese informată despre acțiunea polițiștilor
31.10.2022 | 16:49
Exclusiv Ministerul Educatiei confirma informatia Fanatik Directoarea scolii nu a stiut in prealabil de actiunea Politiei Reactia IPJ Ilfov
Directoarea școlii din Jilava nu știa dinainte de acțiunea polițiștilor Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a confirmat în exclusivitate pentru Fanatik faptul că directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Jilava nu a fost informată în prealabil despre acțiunea IPJ Ilfov în cadrul unității de învățământ.

“Directoarea școlii nu a știut, în prealabil, de acțiunea Poliției”

”Eu am spus că directoarea era în curtea școlii când a venit poliția și i-a însoțit în școală, nu că știa din timp, că fusese anunțată. Nu am spus asta. Nu fusese anunțată, vă spun eu dumneavoastră direct acum.

ADVERTISEMENT

Nu fusese anunțată, nu. Avuseseră cu vreo săptămână înainte nu știu ce ședință, dar n-a fost anunțată venirea asta. Era în curtea școlii întâmplător ea personal când au intrat mașinile de poliție, i s-a spus trebuie să facem asta, i-a condus, a mers cu ei în săli. N-a mers în sala de unde au apărut imaginile, că nu putea să fie în trei săli simultan.

Directoarea nu a fost informată în prealabil, a aflat în ziua aia, a intrat cu ei în școală în cunoștință de cauză, adică știa ce urmează, dar mai departe de atâta nu știu ce să vă mai spun”, a declarat pentru FANATIK Sorin Ion.

ADVERTISEMENT

Cu câteva ore mai devreme, Inspectorat de Poliție Județean (IPJ) Ilfov a transmis un comunicat de presă conform căruia, acțiunea de la școala din Jilava a fost una preventivă, după ce au fost primite informaţii că sunt elevi care vin la şcoală cu arme albe.

Ministerul Educației a transmis și reacția oficială

În urmă cu scurtă vreme a venit și reacția oficială a Ministerului Educației, care precizează că a avut discuții atât cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov, cât și cu reprezentanții MAI, după ce a primit mai multe reclamații din partea părinților.

ADVERTISEMENT

”Atât în cursul serii de ieri, 30.10.2022, cât și în cursul zilei de astăzi, Ministerului Educației i s-au semnalat articole apărute în presă cu privire la percheziția efectuată de polițiști în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Jilava.

Mai exact, conform IPJ Ilfov, poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Ilfov, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Măgurele, au desfăşurat o activitate specifică preventivă privind portul şi folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învăţământ.

ADVERTISEMENT

În urma acestei acțiuni, mai mulți părinți au reclamat comportamentul pe care polițiștii l-au avut față de elevi. În urma celor semnalate, Ministerul Educației a avut discuții atât cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov, cât și cu reprezentanții MAI.

Fiind conștienți de rolul acțiunilor preventive și de importanța intervențiilor poliției pentru asigurarea sănătății și a integrității elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar, considerăm esențial ca toți elevii să fie tratați cu blândețe și cu tact pedagogic.

Recomandăm ca pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine”, se arată în comunicatul Ministerului.

Polițiștii aveau date privind portul de arme albe

„Având în vedere faptul că, la începutul lunii octombrie a.c., polițiștii de la siguranța școlară Ilfov au obținut anumite date privind aspecte ce vizează portul unor obiecte tăietor înțepătoare, tip briceag, posibil de către unul sau mai mulți elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr 1 Jilava în timpul programului școlar, în data de 6 octombrie a c., polițiștii Biroului de Siguranță Școlară au participat la o ședință comună la sediul acestei școli, alături de directorul unității de învățământ, consilierul școlar, șeful Poliției Locale Jilava, un reprezentant al Primăriei Jilava, precum și șeful societății de pază, care desfășoară activități specifice la unitatea de învățământ în cauză.

În cadrul ședinței au fost discutate, în principal, aspecte ce vizează prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv de natură penală, în cadrul unităților de învățământ, respectiv în Școala Gimnazială nr 1 din Jilava.

De asemenea, s-a luat în discuție aspectul ca unitatea de învățământ, împreună cu firma de pază, să întocmească o procedură, prin care agenții de pază să poată controla ghiozdanele elevilor, în scopul prevenirii introducerii obiectelor periculoase în școală”, precizează reprezentanții IPJ Ilfov.

IPJ Ilfov: ”O activitate specifică preventivă”

”În acest context, în data de 12 octombrie a. c., polițiștii Biroului de Siguranță Școlară Ilfov, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Măgurele, au desfășurat o activitate specifică preventivă privind portul și folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învățământ menționată, în baza unui plan de acțiune.

Subliniem faptul că, la sosirea polițiștilor la școala respectivă, directorul unității de învățământ a fost informat cu privire la efectuarea activității în cauză, acesta neavând obiecțiuni și, de asemenea, a participat efectiv, împreună cu alte cadre didactice la această acțiune. Totodată, precizăm faptul că, la nivelul acestei unități de învățământ au fost înregistrate mai multe evenimente produse cu violență în anul școlar 2021- 2022”, a precizat IPJ Ilfov în comunicatul de presă.

IPJ Ilfov a anunțat în cadrul aceleiași informări că au fost demarate verificări interne în legătură cu modul de acţiune al poliţiştilor la şcoala din Jilava.

”Având în vedere aspectele sesizate de către mama unui elev din cadrul Şcolii Gimnaziale nr 1 Jilava, cu privire la modul de efectuare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Ilfov la unitatea de învăţământ mai sus menţionată, poliţiştii Biroului Control Intern, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, efectuează verificări, urmând ca în raport de rezultatul acestora, să dispună măsuri, în conformitate cu actele normative în vigoare”, se mai precizează în comunicatul transmis presei.

ADVERTISEMENT