News

Exclusiv. Motivarea din dosarul Caracal: boala care l-a transformat pe Gheorghe Dincă într-un monstru. Câți bani au cerut, de fapt, familiile Melencu și Măceșanu

Gheorghe Dincă a primit, în total, 108 ani de închisoare, în dosarul Caracal. După contopirea pedepselor, el urmează să execute 25 de ani.
26.09.2022 | 13:40
Exclusiv Motivarea din dosarul Caracal boala care la transformat pe Gheorghe Dinca intrun monstru Cati bani au cerut de fapt familiile Melencu si Macesanu
Gheorghe Dincă le-a răpit, violat și ucis pe Luia Melencu și Alexandra Măceșanu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Judecătorii de la Tribunalul Olt au stabilit, vineri, ca Gheorghe Dincă să execute 25 de ani de închisoare pentru: omor calificat, viol, trafic de minori și profanare de cadavre. ”Monstrul din Caracal” a primit, în total, 108 ani de închisoare, din care va executa 25, după contopirea pedepselor.

Gheorghe Dincă, definiția unui monstru: impulsiv, agresiv, hipersexual, sadic și fără regrete

Magistrații au stabilit că Dincă suferă de o afecțiune psihică, însă avea discernământ în momentul comiterii faptelor și că a premeditat infracțiunile, iar din această cauză, pentru fiecare dintre ele, a primit condamnări orientate spre maximul prevăzut în codul penal.

ADVERTISEMENT

”Din Raportul de expertiză psihiatrică a rezultat referitor la inculpatul Dincă Gheorghe că având in vedere ca trăsăturile accentuate de personalitate cum ar fi: impulsivitatea, agresivitatea, hipersexualitatea sunt prezente încă din copilărie/adolescență, iar organicitatea a fost exclusa de investigațiile specifice (EEG, CT cerebral), nu s-au reconstituit elemente psihopatologice care sa susţină diagnosticul de Tulburare de personalitate organica.

Astfel inculpatul Dincă Gheorghe a prezentat atât la momentul comiterii faptelor cât și la examinarea psihiatrică Tulburare de personalitate mixta, cu trăsături predominante instabil-impulsive si antisociale (F6l), la datele comiterii faptelor acesta a avut păstrată capacitatea psihica de apreciere critica a conţinutului si consecinţelor social-negative ale faptelor pentru care este cercetat si in raport cu care discernământul a fost păstrat.

ADVERTISEMENT

Nu au fost recomandate măsuri de siguranţă cu caracter medical (filele 34 – 137 vol. 32 UP). De altfel, din cuprinsul analizei comportamentale efectuate în cauză, a rezultat că personalitatea inculpatului este una de „tip manipulativ, cameleonic, caracterizat de indiferență afectivă, sadism, agresivitate pervazivă, absența regretelor”. (…) Descărcarea bruscă, de tip furor epileptiform, a fost urmată de instalarea, la fel de bruscă, a unei stări de calm restaurator (filele 37 -122 vol. 34 UP)”, se arată în motivarea instanței, consultată de FANATIK.

Gheorghe Dincă a avut discernământ și și-a premeditat faptele

Raportul de expertiză psihiatrică a mai stabilit că în momentul în care Dincă și-a răpit, violat și ucis victimele, nu au existat elemente de natură a afecta ”capacitatea psihică de apreciere critică a conținutului și consecințelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat și în raport cu care discernământul a fost păstrat”.

ADVERTISEMENT

Vinovăția lui Gheorghe Dincă a fost stabilită juridic pentru toate faptele pentru care a fost adus în fața justiției, arată magistrații. Aceștia au arătat că bărbatul se face vinovat pentru cele mai grave fapte prevăzute de codul penal.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Dincă de toate infracțiunile pentru care fusese trimis în judecată

”În contextul elementelor de individualizare prevăzute de art. 74 alin. 1 lit. a-g C.pen., analizând gravitatea infracţiunilor săvârşite şi periculozitatea infractorului, instanţa reţine, în primul rând, faptul că limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiunea de omor calificat este detenția pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani, în sarcina acestuia reținându-se două astfel de infracțiuni, fapte foarte grave care aduc atingere vieții, cea mai importantă valoare socială ocrotită de legea penală.

ADVERTISEMENT

De asemenea inculpatul a săvârșit și o infracțiune de trafic de persoane și o infracțiune de trafic de minori, starea de pericol creată pentru atributele fundamentale ale persoanei vizând în special libertatea individuală și a relațiilor sociale a căror normală desfășurare este condiționată de ocrotirea acestei valori sociale și se produce independent de atingerea scopului exploatării victimei, fiind suficient ca făptuitorul să acționeze în vederea acestei finalități, și nu în realizarea ei efectivă.

În ce privește infracțiunile de viol asupra celor două victime, din care una majoră și cealaltă minoră se reține încălcarea de către inculpatul Dincă Gheorghe în mod repetat a relațiilor sociale care ocrotesc libertatea sexuală, întreținând cu victimele contrar voinței lor mai multe raporturi sexuale orale și normale prin acte de agresiuni fizică și prin amenințări.

Nu în ultimul rând și pentru infracțiunile de profanare de cadavre, săvârșită de inculpatul Dincă Gheorghe prin arderea cadavrelor celor două victime în incinta butoiului din curtea locuinței sale în care obișnuia să ardă deșeuri neferoase se va aplica câte o pedeapsă spre limita maximă”, se mai arată în motivare.

În timpul anchetei, Gheorghe Dincă a avut o atitudine nesinceră, pe care, de altfel, i-a mărturisit-o și colegului său de celulă. ”Io, cu ăștia, am mințit mult”, i-a spus inculpatul unui polițist sub acoperire, plasat în aceeași cameră. Acest lucru a fost considerat o circumstanță agravantă de judecători.

Familiile victimelor au solicitat despăgubiri de peste 5.000.000 de euro

Gheorghe Dincă va trebui să plătească despăgubiri de peste 700.000 de euro familiilor Melencu și Măceșanu, o sumă considerată ”echitabilă” de către instanță.

”Potrivit practicii şi doctrinei juridice, prejudiciul moral nu poate fi cuantificat după elemente exacte aşa cum este cazul prejudiciului material, însă sumele de bani acordate trebuie să fie în măsură a asigura o alinare celui care l-a suferit.

Cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, ci include o doză de aproximare avându-se în vedere consecinţele negative suferite pe plan psihic, importanţa valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială, profesională şi socială, judecătorul fiind singurul care, în raport de consecinţele pe orice plan, suferite de partea vătămată, trebuie să aprecieze o anumită sumă globală care să compenseze prejudiciul moral cauzat”, se mai arată în motivare.

Inițial, părțile civile solicitaseră despăgubiri morale de peste 5 milioane de euro de la Gheorghe Dincă. Toată averea acestuia a fost pusă sub sechestru iar bunurile mobile (mașinile și fierul vechi) au fost vândute la licitație. Suma obținută, de peste 20.000 de lei, a fost depusă într-un cont special. De asemenea, Dincă va trebui să achite cheltuielile realizate în timpul urmării penale (expertize, combustibil și cheltuieli cu personalul) în valoare de 516.344 lei și costuri judiciare de 750.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama...
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Legea pensiilor. Modelul de recalculare
Legea pensiilor. Modelul de recalculare
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie