Life

Exclusiv. Părintele Dumitru Marcel Andreica, despre ce e strict interzis de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir

22.10.2020 | 12:50
Exclusiv Parintele Dumitru Marcel Andreica despre ce e strict interzis de Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir
Părintele Dumitru Marcel Andreica, preot la Biserica Creștin Ortodoxă Sfântul Dumitru din Florești. Foto: sfantulevanghelistmarcufloresti.blogspot.com
ADVERTISEMENT

Pe 26 octombrie, creștinii se bucură de o mare sărbătoare, cea a Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Părintele Dumitru Marcel Andreica, preot paroh la Biserica Ortodoxă Sfântul Dumitru din Florești, județul Cluj, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre importanța acestei zile, explicând simbolistica ei, dar și ce reguli ar trebui să respectăm.

Preotul va oficia o slujbă specială pe 26 octombrie la biserica al cărei hram este Sfântul Dumitru, una din cele mai vechi biserici din Ardeal, cu o istorie impresionantă.

ADVERTISEMENT

Lăcașul de cult la care slujește preotul a trecut prin perioade zbuciumate, biserica veche, al cărei hram îl poartă cea actuală, fiind construită în doar patru ani de către un preot militar, un fiul al Floreștiului, Dumitru Caian, pe propria lui cheltuială.

Biserica realizată între 1830 și 1834 și-a păstrat amprenta, iar în amintirea ei este vizitată an de an în număr mare în special de Sfântul Dumitru, iar anul acesta se împlinesc 186 de ani de la sfințirea ei.

ADVERTISEMENT

Părintele Andreica ne-a spus că anul acesta ar fi avut multe planuri pentru credincioși, însă lucrurile au fost date peste cap de pandemie. Cu toate acestea, unele reguli pot fi respectate în continuare, chiar și de către cei care nu vor ajunge la Biserică.

Importanța sărbătorii Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir la români

Chiar dacă nu e un praznic împărătesc, praznicele fiind dedicate Mântuitorului, este una din cele mai mari sărbători din calendarul creștin-ortodox, a cărei semnificație ne-a fost relatată de părintele de la Florești.

ADVERTISEMENT

„Există două variante de folosire a numelui sărbătorii, dar ambele se referă la același sfânt. Noi, la Florești, folosim varianta latină, Dumitru. Și varianta slavonă e corectă, Dimitrie. Dumitru înseamnă pământul mamă, cel care ține la pământul lui, la țara lui, acesta e simbolismului numelui.

Sfântul Dumitru a fost un martir de la începutul secolului al IV-lea, care și-a vărsat sângele în vremea Împăratului Dioclețian. Legat de această sărbătoare respectată de creștinii români, trebuie precizat că marchează sfârșitul toamnei, adică începe un alt ciclu în istoria agrară, care se încheie la Sfântul Gheorghe.

ADVERTISEMENT

Între aceste două mari sărbători existau câteva rânduieli și tradiții, dar acum nu se mai respectă, cel puțin aici, la Florești, unde s-a urbanizat totul”, a povestit preotul Marcel Andreica pentru FANATIK.

În această zi nu se lucrează

Legat de datinile acestei sărbători, preotul ne-a spus că există un singur lucru interzis, spre deosebire de praznicele împărătești, când se țin cont de mai multe lucruri.

Preotul Dumitru M. Andreica spune că unul din cele mai importante lucruri pentru cei care vor să respecte sărbătoarea este să se roage Sfântului Dumitru în această zi.

De asemenea, „nu se lucrează în această perioadă, oamenii participând la slujba religioasă”. Așadar, din punct de vedere creștinesc, munca este interzisă în ziua sărbătorii, cel puțin până la finalizarea slujbei dedicate Izvorâtorului de Mir.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: