Sporturi

Exclusiv. Patricia Țig, despre meciul bănuit de blat la pariuri de la Roland Garros: “Poate o durea spatele! Eu n-am simţit nimic”

05.10.2020 | 19:13
Exclusiv Patricia Tig despre meciul banuit de blat la pariuri de la Roland Garros Poate o durea spatele Eu nam simtit nimic
Patricia Țig este în mare formă și a ajuns a doua jucătoare a României, după Simona Halep. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

A fost una dintre cele mai intense săptămâni pentru tenisul românesc la un turneu de Grand Slam. Iar Patricia Țig a fost printre marile protagoniste ale Roland Garros 2020.

O săptămână în care Patricia a obținut două victorii mari la Stefanie Voegele și Christina McHale, înainte de a ceda un thriller cu Fiona Ferro, pe Philippe Chatrier. Un meci absolut epuizant. Atât fizic, cât și emoțional. Tot două victorii a obținut și în proba de dublu, alături de Andreea Mitu.

ADVERTISEMENT

Prima dintre ele, într-un meci aparent banal, a stârnit și un scandal care ar putea zgudui din temelii tenisul mondial. Yana Sizikova, una dintre adversarele din primul tur în proba de dublu, este anchetată pentru că ar fi încercat să piardă un game intenționat în setul doi. Informația a fost oferită de jurnaliștii germani de la Welt.de.

Sute de mii de euro s-ar fi pariat pe un break, pe care Țig și Mitu l-au câştigat la zero. Una dintre adversare, serie de gafe imense

Astfel de suspiciuni nu sunt neapărat ceva nou pentru lumea tenisului, dar ele veneau de obicei la turnee de mică anvergură, ITF sau chiar mai mici. Faptul că s-a ajuns cu aceste suspiciuni și la un turneu de Grand Slam este cu siguranță alarmant pentru sportul alb.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre game-ul cinci din manșa secundă, pe care s-ar fi pariat câteva sute de mii de euro, conform surselor din anchetă ale jurnaliștilor nemți. A fost un break la zero pentru Patricia Țig și Andreea Mitu.

În acel game, Sizikova, jucătoarea aflată la serviciu, a avut o prestație care lasă loc pentru multe semne de întrebare. A început cu o dublă greșeală, două servicii trimise modest, în burta fileului. Iar mingea de 0-30 a avut o desfășurare chiar mai ciudată.

ADVERTISEMENT

Cu serviciul doi, Sizikova a fost surprinsă de un retur destul de lung al Andreei Mitu. S-a lăsat pe genunchi pentru a lovi, dar în mod inexplicabil a rămas câteva secunde pasivă, fără să se ridice. A făcut-o prea târziu și nu a mai putut ajunge la o minge trimisă de Patricia Țig aproape de centrul terenului.

S-a făcut 0-40 după o minge pe care Brengle a ridicat-o prea mult pentru voleul decisiv al Andreei Mitu. În fine, game-ul s-a închis după o nouă dublă greșeală comisă de Sizikova.

ADVERTISEMENT

Patricia Țig, interviu exclusiv pentru FANATIK.RO despre adversara sa din meciul bănuit de blat la pariuri de la Roland Garros

Patricia Țig a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre săptămâna excelentă pe care a avut-o la Paris, dar și despre senzațiile pe care le-a avut în meciul incriminat.

Patricia este convinsă că Sizikova, jucătoarea pe a cărei prestație planează mari suspiciuni, a avut doar o zi mai slabă. Și că în nicio clipă nu a simțit de pe teren că aceasta cedează puncte intenționat.

Patricia, cum a fost meciul de dublu? S-a simțit oboseala după meciul maraton de la simplu?

– Poate că a fost și asta, nu știu ce să spun. Dar până la urmă dacă era un turneu normal, astăzi puteam să am meci la simplu. Deci nu pot să dau vina pe asta. Pur și simplu au jucat ele mai bine astăzi.

Oricum, a fost o săptămână foarte bună pentru tine la Paris, felicitări. Totuși, există vreun regret acum, la o zi după eliminarea din meciul cu Ferro, unul foarte dramatic?

– Nu, chiar deloc. Nu am de ce să am regrete. Chiar ne bucurăm foarte mult de ceea ce am arătat la Paris. Am lupat pentru fiecare minge și nu am ce să îmi reproșez. Am arătat că pot să joc un tenis de calitate, înseamnă mult această săptămână pentru noi.

Cum a analizat Patricia Ţig jocul adversarei din gameul câştigat la zero pe care s-ar fi jucat sume imense la pariuri

În presa internațională a apărut informația legată de anchetarea uneia dintre adversarele voastre din prima partidă de dublu, pentru o posibilă implicare în….

– Nu, vă rog! Nu citim ziarele, chiar nu știm nimic. Ce treabă avem noi? Noi am fost pe partea cealaltă a fileului.

Sigur, asta este clar! Nu vorbim despre vreo implicare a voastră! Dar ați fost întrebate de vreun oficial despre cum vi s-a părut prestația lor?

– Păi mie nu mi s-a părut nimic suspect, nu știu care ar fi problema. Că a dat o dublă greșeală? La noi, în tenisul feminin, mai există și câte o zi mai proastă, trebuie înțeles.

Este vorba de acel game 5 din setul doi, în care a dat două duble greșeli și…

– Da, OK, două duble greșeli. Tot cred că nu este nimic de acuzat. Știți bine că se întâmplă destul de des în jocul fetelor să mai apară duble greșeli.

Și a mai fost și acea minge în care Sizikova a rămas câteva secunde pe genunchi, deși punctul încă se disputa.

– Chiar nu știu ce să zic, nu e treaba noastră. Poate o durea spatele, poate a rămas așa un pic să își revină…

Deci vouă nu vi s-a părut ceva suspect?

– Nu, nimic.

Șeful departamentului Tenis de la L’Equipe, noi detalii despre anchetă: În câteva săptămâni vom afla ce s-a întâmplat”

Orice om poate avea o zi mai slabă la locul de muncă, așa cum poate a fost cazul Yanei Sizikova. De demonstrat că a fost vorba de lucruri necurate ar fi extrem de greu, o spune și șeful departamentului Tenis de la L’Equipe, Julien Reboullet.

“O dovadă absolută a vinovăției este foarte greu de găsit. Dacă jucătorul nu admite că există o legătură cu numărul mare de pariuri înregistrate, este foarte greu să găsești o dovadă de necontestat. Marea problemă cu pariurile în ziua de astăzi este că poți să pariezi oricând și pe orice. Se poate paria pe un break, sau care jucător face primul 10 puncte. Ori când se înfruntă locul 200 cu locul 800, primul își permite să cedeze primele zece puncte, dar totuși să câtige meciul”, a explicat Reboullet.

Acesta a mers mai departe și a oferit câteva detalii despre ancheta pornită de Tennis Integrity Unit, cu ajutorul poliției franceze. “Nu există suspiciuni legate de întregul meci, ci doar în privința unui game. Au fost pariuri suspecte pe game-ul cinci din setul doi.

Mulți au pariat că va fi un break. Și s-a confirmat că așa a fost. Am urmărit apoi un video cu acel game și se pare că rusoaica Yana Sizikova comite o dublă greșeală care este suspectă, categoric. Pur și simplu nu pare să fie la un nivel normal în acel game. Se poate întâmpla oricui să joace rău, să pară că se mai clatină un pic.

Dar în acest caz, există și corelarea dintre ceea ce se întâmplă pe teren și acele pariuri suspecte. Așa că este normal ca Tennis Integrity Unit să pornească o anchetă. Dar vorbim despre un mediu opac, deci probabil că va trebui să mai așteptăm câteva săptămâni până vom afla ce s-a întâmplat exact”, a mai spus Julien Reboullet.

ADVERTISEMENT