Sport

EXCLUSIV. Pentru ce sumă a fost sechestrat Piţi în Arabia Saudită!

Fostul selecţioner al României, Victor Piţurcă, se află în aceste zile în Arabia Saudită şi a transmis că nu poate să revină în ţară deoarece şefii clubului Al Ittihad nu doresc să...
21.07.2016 | 00:04
EXCLUSIV Pentru ce suma a fost sechestrat Piti in Arabia Saudita
ADVERTISEMENT

Fostul selecţioner al României, Victor Piţurcă, se află în aceste zile în Arabia Saudită şi a transmis că nu poate să revină în ţară deoarece şefii clubului Al Ittihad nu doresc să îi obţină viza pentru plecare.

În aceste zile este pe cale să explodeze un nou scandal internaţional. Actorii principali? Victor Piţurcă şi şefii clubului Al Ittihad. Ce s-a întîmplat? Fostul selecţioner al României acuză faptul că este ţinut “prizioner” pe teritoriul Arabiei Saudite deoarece şefii echipei sale nu doresc să îi obţină viza pentru părăsirea teritoriului respectiv. Dar cum s-a ajuns la această situaţie? FANATIK.RO a strîns mai multe informaţii pe care vi le prezintă în rîndurile următoare.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două luni de zile, Victor Piţurcă şi membrii staff-ului său s-au întors în România după ce au terminat campionatul cu Al Ittihad pe locul trei. Însă fostul selecţioner a primit tot felul de semnale, pe căi neoficiale, că şefii clubului vor să renunţe la serviciile sale. Surse din anturajul lui Victor Piţurcă au dezvăluit pentru FANATIK.RO de unde au început problemele dintre cele două tabere:

“Piţi a simţit încă după ce s-a terminat campionatul că şefii de la Al Ittihad vor să scape de el, dar şi-a dat seama sută la sută de acest lucru doar după ce i s-a transmis că trebuie să îşi întărească staff-ul cu încă un antrenor secund, om de-al conducătorilor clubului, pe care el nu l-a acceptat. Atunci le-a spus oamenilor săi de încredere că se va duce la Jeddah şi va discuta cu şefii săi cu cărţile pe faţă. Dacă totul era ok urma să îi cheme şi pe Trică, Iovan şi Martin Tudor în Arabia Saudită”, au dezvăluit sursele FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

Arabii i-au reproşat transferurile făcute cu Sultan!

Însă, după ce Victor Piţurcă a ajuns în Jeddah lucrurile s-au complicat teribil pentru acesta. După ce au observat că selecţionerul nu acceptă încă un om în staff-ul său, arabii i-au spus antrenorului român că e mai bine pentru toată lumea să rezilieze contractul de comun acord. În timpul discuţiilor foarte aprinse, şeicii i-au reproşat fostului selecţioner şi cîteva transferuri pe care le-a făcut cu Sultan, fratele fostului preşedinte al clubului saudit, Ibrahim. Miza în acest moment sînt 400.000 de dolari, bani pe care arabii nu sînt de acord să îi plătească lui Piţurcă pentru întreruperea angajamentului.

Legea a permis”sechestrarea” lui Piţurcă

Deşi Victor Piţurcă s-a plîns că este sechestrat în Arabia Saudită, totuşi legislaţia de pe teritoriul ţării respective anunţă că un angajat poate să plece din acel loc doar dacă angajatorul îi obţine viza.  Pe site-ul Ministerilui Afacerilor Externe din România sînt anunţate condiţiile de lucru în Arabia Saudită.

ADVERTISEMENT

“Pentru cetăţenii români sosiţi în baza contractelor de muncă, după perioada de probă (de regulă trei luni) se eliberează permise de şedere temporară, valabile doi ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o perioadă similară.

Atenţie! Paşapoartele temporare cu valabilitatea de 6 luni nu pot fi utilizate în scopul obţinerii unui contract de muncă în Regatul Arabiei Saudite, deoarece acest act juridic se încheie pe o durată de un an calendaristic,

ADVERTISEMENT

Atenţie! Legislaţia saudită obligă angajatorul să păstreze paşaportul angajatului. Acesta din urmă nu poate părăsi teritoriul decît după obţinerea de către angajator a unei vize de ieşire.

Atenţie!Se aplică contravenţie pentru părăsirea locului de muncă de la un sponsor şi trecerea la un alt sponsor”, se arată în informaţiile MAE

Speranţe pentru Victor Piţurcă!

Deşi fostul selecţioner al României s-a plîns că este sechestrat în Jeddah, totuşi situaţia ar putea să se rezolve după ce Ministerul Sportului din Arabia Saudită a intervenit în acest caz. Victor Piţurcă a fost contactat de către reprezentanţii acestui minister, care i-au confirmat faptul că va beneficia de viză de ieşire din Regatul Arabiei Saudite. În prezent se aşteaptă finalizarea procedurii de eliberare a vizei.

Pe de altă parte, şi autorităţile române s-au implicat şi au făcut publice modalităţile prin care au încercat să îl sprijine pe tehnician.

Încă de la data contactării Ambasadei României la Riad de către cetăţeanul român, la 14 iulie 2016, misiunea diplomatică a menţinut permanent legătura cu acesta şi cu reprezentanţii clubului cu care colabora. Ambasada României la Riad a pus la dispoziţia cetăţeanului român un avocat şi un translator, însă acesta a declinat oferta, motivînd că beneficiază deja de aceste servicii”, a precizat MAE.

“Misiunea diplomatică română menţine cazul în atenţie, fiind pregătită să acorde în continuare asistenţă consulară de specialitate, în limita competenţelor legale”, se mai arată în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT