Interviu

Declaraţii exclusive. Raed Arafat pune FCSB în alertă maximă: “În mod normal, nu se pot antrena şi nu pot juca 14 zile!” Meciul cu Shirak din Europa League e peste 13 zile!

14.08.2020 | 23:00
Declaratii exclusive Raed Arafat pune FCSB in alerta maxima In mod normal nu se pot antrena si nu pot juca 14 zile Meciul cu Shirak din Europa League e peste 13 zile
ADVERTISEMENT

Situaţia devine extrem de gravă la FCSB, după cele patru cazuri de jucători depistaţi cu COVID-19! FANATIK, care a dezvăluit în premieră numele celor patru jucători depistaţi pozitiv, a vorbit cu Raed Arafat, şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţe despre situaţia de la FCSB. Iar situaţia este una gravă pentru câştigătoarea Cupei României, prin prisma partidelor pe care echipa roş-albastră le are de disputat în următoarele două săptămâni!

Gigi Becali a anunţat că toată echipa intră în cantonament, izolată total de exterior, urmând ca jucătorii să fie testaţi din două în două zile, la clinica sa, Imunomedica, care este autorizată de Ministerul Sănătăţii să realizeze teste PCR pentru depistarea COVID-19.

ADVERTISEMENT

Toţi jucătorii FCSB, în carantină 14 zile! DSP Bucureşti va decide însă dacă perioada va fi mai scurtă

Măsura este însă una oricum obligatorie, după ce jucătorii infectaţi au fost izolaţi de restul lotului, iar toţi cei de la FCSB, conform legii, trebuie să stea 14 zile în carantină! Cel mai important lucru care urmează a fi făcut pentru viitorul european al FCSB ţine de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, care va realiza ancheta epidemiologică pentru cele 4 cazuri pozitive!

FANATIK a luat legătura cu Raed Arafat, în încercarea de a obţine detalii despre ce va urma în perioada următoare atât pentru FCSB, cât şi pentru celelalte echipe din România, ce vor da startul în noul sezon din Liga 1, teoretic, joi, odată cu partida Astra – FCSB

ADVERTISEMENT

– Domnule Arafat, cunoaşteţi situaţia de la FCSB. Care sunt următorii paşi, ce se va întâmpla cu ceilalţi jucători din lot?

Depinde de ancheta epidemiologică, de rezultatul ei. Depinde ce decide DSP-ul. Dacă cei din lot au fost contacţi apropiaţi sau nu. Cei care sunt asimptomatici, se izolează 14 zile, dacă sunt simptomatici, există alte reguli.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat avertizează FCSB: “Dacă au fost contacţi direcţi, jucătorii ar trebui să fie carantinaţi separat unii de ceilalţi, să nu se mai antreneze! Dar decizia e la DSP”

– Gigi Becali spune că jucătorii FCSB intră în cantonament la Berceni şi vor rămâne acolo izolaţi de restul lumii până vor juca. Care este însă procedura? Dacă jucătorii din lot au fost contacţi direcţi, s-au antrenat, întâlnit, socializat cu cei patru depistaţi deja pozitiv, ei au voie să stea împreună sau izolaţi chiar şi de ceilalţi jucători, separaţi, în camere diferite, fără să se antreneze? 

În mod normal, dacă vrem să fim stricţi, adică corecţi, ei ar trebui să stea fiecare în carantină separat de ceilalţi, astfel încât dacă unul dintre ei devine pozitiv, să nu-i infecteze pe ceilalţi. Dar asta trebuie să stabilească DSP-ul, pentru că eu nu ştiu condiţiile lor acolo.

ADVERTISEMENT

– Deci trebuie să stea separat, să nu se mai antreneze!?

Da, în mod normal, pentru că asta înseamnă carantină, trebuie să stea fiecare persoană separat. Asta e normalitatea, asta e regula carantinei. Dacă jucătorii din cantonament au fost contacţi direcţi cu cei infectaţi, n-ar trebui să mai intre în contact unii cu ceilalţi, pentru că nu se ştie care dintre ei devine pozitiv şi la ce moment. Asta ar fi regula normală. Acum, ce stabileşte DSP-ul, depinde de ei…

Ce spune Arafat de testarea jucătorilor FCSB la clinica lui Gigi Becali: “Testele trebuie făcute într-un loc autorizat, care nu are un interes direct în privinţa jucătorilor”

– Gigi Becali deţine o clinică privată, autorizată pentru a realiza testele PCR pentru depistarea COVID-19 şi a anunţat că-i va testa din 2 în 2 zile pe jucători. Ţinând cont de interesul direct, aceste teste ar trebui făcute de altă clinică sau e OK dacă le realizează Imunomedica?

Nu aş vrea să mă pronunţ… Mai ales că este competiţie europeană, cred că testele trebuie făcute într-un loc autorizat care nu are un interes direct în privinţa jucătorilor. Nu vreau să lansez teorii şi probabilităţi. În interesul tuturor ar trebui ca testele să fie cât mai transparente, cât mai clare. indiferent cine le face!

“E caz penal să transformi un test pozitiv de Covid în negativ!”

– Putem discuta de un conflict de interese şi un interes direct în acest caz?

Nu poate cineva să transforme un rezultat pozitiv în negativ pentru că atunci devine o problemă cu iz penal. E caz penal să faci asta!

FCSB poate fi eliminată la masa verde din Europa League, dacă DSP decide carantinarea jucătorilor: “Nu ştiu să existe excepţii legate de carantinare”

– FCSB e programată joi în Liga 1, cu Astra. Mai poate juca ţinând cont de carantinarea jucătorilor timp de 14 zile, dacă finalizarea anchetei DSP o impune?

Nu ştiu să existe excepţii legate de carantinare. Depinde de DSP…

– În Liga 1 se poate amâna, dar peste 13 zile, FCSB joacă în Europa League şi riscă să fie eliminată dacă nu poate juca din cauza carantinei

Dacă testul făcut de jucător e în ziua jocului, peste 13 zile, sau cu o zi înainte, şansa ca a doua zi după meci acel jucător să fie pozitiv e mai mică.

– Totuşi, în Europa situaţia e altfel! Cu două zile în urmă Atletico Madrid a anunţat că are doi jucători depistaţi pozitiv, iar aseară a jucat în sferturile Champions League! De ce la ei se poate şi la noi nu?

Depinde de regulile UEFA, pe care eu nu le cunosc.

Anunţul lui Arafat pentru echipele din Liga 1: “Regulile protocolului Covid pentru noul sezon vor fi realizate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Sportului”

– România e singura ţara din Europa cu campionat reînceput şi neîncheiat din cauza acestui protocol. Toate marile campionate au avut cazuri de COVID şi, totuşi, au jucat şi încheiat sezonul. Se schimbă situaţia şi la noi odată cu noul sezon?

Regulile de protocol pentru competiţie sunt stabilite prin ordin comun semnat de Ministrul Sănătăţii şi de Ministrul Sportului, cu implicarea directă a DSP. Regulile de carantinare pentru sportivi, cine cu cine poate juca, acolo se stabilesc.

– Săptămâna viitoare va exista o întâlnire între părţi pentru a schimba protocolul pentru sportivi?

Toate aceste părţi trebuie să vină cu nişte reguli în acest sens. Care vor fi acestea, nu ştiu să vă spun în acest moment!”

ADVERTISEMENT