News

Exclusiv. Traian Băsescu nu a mai făcut declaraţii publice de peste patru luni. Am aflat motivul chiar de la el. “Voi vorbi după”

Traian Băsescu (69 de ani) a evitat de câteva luni să mai iasă cu declarații în public, preferând tăcerea în locul atitudinii combative cu care obișnuise publicul.
29.09.2021 | 11:43
Traian Băsescu își rezervă dreptul la tăcere până se termină procesul în care este implicat
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu (69 de ani) este în prezent europarlamentar, dar nu doarme neapărat linștit, în contextul în care pe 5 noiembrie secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va începe judecarea recursului formulat de fostul președinte în dosarul în care demnitarul a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii.

Prima veste proastă a venit pentru Traian Băsescu pe 7 septembrie anul curent, când Camera Deputaților a votat ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de șef al statului să fie retrase în cazul în care se dovedește că aceștia au avut calitatea de colaborator al Securității.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2019, Traian Băsescu a fost declarat oficial colaborator al Securității

”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Anterior, în septembrie 2019, Băsescu fusese declarat oficial colaborator al Securității, după ce instanța a admis acțiunea Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, deși ani în șir nu i se imputase nimic de acest gen fostului președinte.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu: ”Voi vorbi după procesul meu”

Proiectul de lege pare cu dedicație pentru președintele României între anii 2004 și 2014, când Traian Băsescu a strâns două mandate la Cotroceni, după ce i-a învins în finală pe Adrian Năstase și pe Mircea Geoană.

Chestionat de FANATIK pe diverse teme politice actuale, Traian Băsescu a explicat prin răspunsul lui și tăcerea pe care a preferat-o în ultimul timp. 

ADVERTISEMENT

”Vă mulțumesc pentru telefon și pentru interes, dar mi-am impus să mă țin departe de orice declarații, măcar pentru o perioadă. De patru luni de zile nu mai vorbesc cu presa, așa vreau să fac și în continuare, până la procesul meu. După aceea, nu va fi nici o problemă, o să răspund presei cum am făcut și până acum”, a declarat Traian Băsescu pentru FANATIK

Fostul președinte riscă să piardă o mulțime de privilegii

Traian Băsescu riscă să piardă toate privilegiile acordate unui fost șef de stat, care nu sunt deloc de neglijat. De altfel, Băsescu beneficiază de aceste drepturi încă de acum 7 ani, de la încheierea celui de-al doilea lui mandat la Cotroceni.

”Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare”, acestea sunt privilegiile acordate foștilor președinti de stat, potrivit legii.

ADVERTISEMENT