Adulții au fost puși în dificultate de un exercițiu matematic aflat într-un manual de ciclu primar. Un adevărat scandal s-a declanșat, împărțind internetul în două, după ce părinții nu au știut care este răspunsul la o problemă de clasa a IV-a.
La prima vedere pare un exercițiu banal, iar adulții își iau copiii la rost când aceștia cer ajutorul pentru a-l rezolva. Problema apare imediat, atunci când, după numeroase încercări, își dau seama că, fac ceva greșit, deoarece nu reușesc să ofere răspunsul corect.
Regăsit în manualul de matematică de clasa a IV-a, calculul 6: 2 (1+2) = x, i-a bulversat pe internauții, care au declanșat o întreagă discuție pe rețelele de socializare după ce, au dat constant rezultatul incorect. Principala eroare apare în momentul în care ordinea operațiilor nu este respectată.
Mulți susțin că cifra 1 este răspunsul corect, însă, această cifră este greșită. Scandalul a escladat, zeci de variante fiind oferite pentru același exercițiu.
Ceea ce mulți trec cu vederea este ordinii operațiilor. Regulile de bază ale matematicii ne învață în clasele primare că paranteza, mai exact adunarea, este prima etapă de rezolvare din problema expusă mai sus.
Important de precizat este că între 2 și rezultatul parantezei pentru că nu există niciun semn, este de la sine înțeles că are loc înmulțirea. Astfel, exercițiul se gândește astfel: cifrele din paranteze se adună 1 + 2 = 3. Apoi, are loc calcului 6 : 2 = 3. Rezultatul final fiind 3 x 3 = 9.
Conform curriculei școlare în exercițiile de matematică apar trei tipuri de paranteze: acolade, paranteze drepte și paranteze rotunde, care sunt mereu în pereche.
Pentru efectuarea unei probleme în care apar toate modelele enumerate, de reținut este următorul aspect, mai întâi se efectuează operațiile din parantezele rotunde. Pasul următor presupune notarea din nou a exercițiului și transformarea acoladele în paranteze drepte. La rândul lor parantezele drepte devin paranteze rotunde, iar parantezele rotunde sunt înlocuite de rezultatul obținut.
Au loc aceleași etape până sunt rezolvate toate parantezele. De asemenea, atunci când se efectuează calculele din parantezele rotunde se ține cont de ordinea efectuării operațiilor: mai întâi se rezolvă cele ordinul II, adică înmulțirea și împărțirea, după care de ordinul I, adică adunarea și scăderea.