News

Expert epidemiolog: ”Este o tendință de creștere a cazurilor noi. Scade comportamentul preventiv al populației”

17.08.2020 | 20:26
Expert epidemiolog Este o tendinta de crestere a cazurilor noi Scade comportamentul preventiv al populatiei
ADVERTISEMENT

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a afirmat că, deși aparent numărul noi de cazuri cu infectare cu coronavirus s-a stabilizat, tendința rămâne una de creștere. Astfel, numărul raportat la suta de mii de locuitori continuă să crească, a spus Azoicăi, într-o emisiune la Digi24.

La prima vedere, situația din ultimele două săptămâni poate lăsa impresia că ne aflăm pe un platou cu 1.000 – 1.500 de cazuri noi pe zi.

ADVERTISEMENT

Totuși Doina Azoicăi susține că un alt indicator statistic arată că tendința este de creștere: de la 84 de cazuri noi la suta de mii de locuitori s-a ajuns la 89 de cazuri noi.

Este o creștere, dar nu exponențială”, a precizat Doina Azoicăi, adăugând că situația trebuie ținută sub control.

ADVERTISEMENT

Comportament preventiv nerespectat pe litoral

Explicația medicului este că „scade comportamentul preventiv al populației”, a mai spus președinta Societății de Epidemiologie. Astfel, am ajuns într-o fază de „transmitere comunitară susținută” a coronavirusului, care duce inclusiv la dezvoltarea unor noi focare.

Doina Azoicăi a dat exemplu stațiunile de la munte și de pe litoral, unde sunt mari aglomerări de oameni în concediu și nu toți repectă măsurile impuse, de purtare a măștii și distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Întrebată  dacă există o ordine a apariției simptomelor infecției cu coronavirus, Azoicăi a precizat că evoluția bolii cunoaște mari variații, însă apariția febrei este, de obicei, primul simptom.

Este foarte variabilă succesiunea simptomelor, însă e cert că populația trebuie să fie atentă la faptul că o febră care apare pe fondul unor manifestări respiratorii trebuie considerată o manifestare a unei posibile infecții”, a spus președinta Societății Române de Epidemiologie.

ADVERTISEMENT

Ea a avertizat că durerea de cap, astenia, durerea în gât sunt și ele simptome care apar frecvent în stadiile incipiente de COVID-19.

ADVERTISEMENT