Organizația Națiunilor Unite (ONU) a efectuat, prin intermediul unui expert, o inspecție la închisoarea Guantanamo. Locația se află în cadrul Bazei Navale Americane din golful Guantanamo, bază situată pe insula Cuba. Golful este proprietate a Statelor Unite ale Americii.
Centrul de detenție de la Guantanamo, o închisoare de înaltă securitate deținută de SUA, a fost inspectat de ONU. Expertul organizației a declarat, luni, că cei 30 de bărbați deținuți acolo sunt supuși ”unui tratament crud, inuman și degradant în continuare, contrar dreptului internațional”.
În acest debut de an, după două decenii de cereri fără succes ale unor experţi independenţi în drepturile omului ai ONU, raportoarea specială Fionnuala Ni Aolain a primit autorizația de a efectua o inspecție la Guantanamo Bay.
Luni, 26 iunie, reprezentanta ONU a făcut public raportul de 23 de pagini realizat în urma inspecției. Într-o primă fază, anchetatoarea, profesoară irlandeză de drept, a admis că atacurile din 2001 de la New York, Washington și Pennsylvania, care au ucis aproape 3.000 de persoane, au fost ”crime împotriva umanității”.
Apoi, aceasta a punctat faptul că tratamentul aplicat ultimilor 30 de deținuți de la Guantanamo este ”crud, inuman și degradant”. Raportul trimis către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, mai precizează: ”ameliorări importante ale centrului de detenţie, o supraveghere aproape constantă, extrageri forţate din celule, folosirea excesivă a unor mijloace de imobilizare, carenţe structurale în materie de sănătate, un acces inadecvat la familii şi detenţii arbitrare caracterizate de continuarea încălcării dreptului la un proces echitabil”.
”Toate aceste practici şi neglijenţe au mai ales efecte agravante cumulative asupra demnităţii, libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale fiecărui deţinut. Aceasta echivalează, în opinia mea, cu tratamente crude, inumane şi degradante în curs, prin prisma dreptului internaţional”, a precizat Ni Aolain, într-o conferinţă de presă, notează Politico. În concluzie, expertul ONU spune că ”închiderea acestei închisori rămâne o prioritate”.
Raportul dat publicității luni de expertul ONU a stârnit o reacție dură de la Washington. Statele Unite au declarat, într-o poziție oficială către Consiliul pentru Drepturile Omului, că aceste constatări ale investigatorului special ”sunt exclusiv ale ei”. ”SUA sunt în dezacord în privințe semnificative cu multe afirmații de fapt și juridice” din raportul său.
”I-am dat Raportoarei speciale un acces fără precedent, fiind încrezători că condiţiile de detenţie la Guantanamo sunt umane”, a scris ambasadoarea SUA pe lângă Consiliului Drepturilor Omului, Michele Taylor. Ea a punctat că administraţia Biden ‘lucrează activ pentru a găsi locuri adecvate pentru deţinuţii rămaşi care sunt transferabili’.
”Deținuții locuiesc în comun și își pregătesc masa împreună. Primesc îngrijiri medicale și psihiatrice de specialitate. Au acces deplin la consiliere juridică. Ei comunică în mod regulat cu membrii familiei”, se mai arată în comunicatul SUA.