News

Ce este „long covid” și cum apare. Prima explicație găsită de cercetători

Virusul care provoacă Covid-19 poate rămâne în inimă, creier și alte organe până la opt luni, arată un studiu. Aceasta ar putea fi explicația pentru sindromul post-Covid (long Covid).
27.12.2021 | 19:03
Ce este long covid si cum apare Prima explicatie gasita de cercetatori
ADVERTISEMENT

Noua cercetare realizată de oamenii de știință din SUA aruncă lumină asupra sindromului post-Covid-19 sau long Covid.

Oamenii de știință au găsit explicația pentru sindromul post-Covid

Într-o lucrare pre-tipărită publicată sâmbătă, care nu a fost revizuită de colegi, oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din SUA au scris că în urma autopsiilor au descoperit virusul SARS-CoV-2 prezent în mai multe locuri din corp timp de până la 230 de zile după ce pacienții au raportat simptome pentru prima oară.

ADVERTISEMENT

Noul studiu a pornit de la cercetările anterioare care au arătat că virusul poate persista în tractul respirator timp de săptămâni.

Oamenii de știință au spus că rezultatele autopsiilor la 44 de pacienți care au murit în urma infecțiilor cu coronavirus au arătat că, deși „cea mai mare încărcătură virală” este în căile respiratorii și plămâni, virusul se poate „disemina devreme în timpul infecției și poate infecta celulele în întregul corp”, inclusiv pe scară largă în creier, precum și în țesutul ocular, mușchi, piele, nervi periferici și țesuturi din sistemele cardiovascular, gastrointestinal, endocrin și limfatic.

ADVERTISEMENT

Cercetătorul Covid, Dr. Ziyad Al-Aly, profesor de medicină la Universitatea Washington din St. Louis, a declarat pentru Bloomberg că cercetarea poate ajuta la explicarea de ce efectele pe termen lung ale Covid pot apărea la persoanele care au avut doar infecții ușoare sau asimptomatice.

„Acesta este o muncă remarcabil de importantă”, a spus Al-Aly despre descoperirile cercetătorilor de la National Institutes of Health. „De multă vreme, ne-am scărpinat în cap și ne-am întrebat de ce Covid pare să afecteze atât de multe sisteme de organe.”

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte cercetări pe bază de autopsii pe pacienți Covid, colectarea de țesuturi post-mortem a echipei de la NIH a fost mai cuprinzătoare și a avut loc de obicei în aproximativ o zi de la moartea pacientului.

Cercetătorii au folosit, de asemenea, o varietate de tehnici de conservare a țesuturilor pentru a detecta și cuantifica nivelurile virale, precum și pentru a cultiva virusul colectat din mai multe țesuturi, inclusiv plămâni, inimă, intestinul subțire și glanda suprarenală de la pacienții decedați cu Covid în timpul primei săptămâni de boală.

ADVERTISEMENT

“Rezultatele noastre arată în mod colectiv că, în timp ce cea mai mare încărcătură a SARS-CoV-2 se află în căile respiratorii și plămâni, virusul se poate disemina devreme în timpul infecției și poate infecta celulele în întregul corp, inclusiv la scară mare în tot creierul”, au spus autorii.

ADVERTISEMENT
Tags: