News

Explozie la o conductă de gaz din Lituania. Țara marchează lupta pentru independență față de URSS

O conductă de gaz a explodat în Lituania, potrivit oficialilor, în timp ce țara marchează o zi istorică în lupta sa pentru independența față de URSS.
13.01.2023 | 23:50
Explozie la o conducta de gaz din Lituania Tara marcheaza lupta pentru independenta fata de URSS
Flăcările au avut o înălțime de 50 de metri Foto: Facebook Gintautas Geguzinskas
ADVERTISEMENT

LRT, radiodifuzorul public al Lituaniei, a raportat că nu au fost răniți în urma exploziei din centrul țării, dar că flăcările au ajuns până la 50 de metri înălțime.

Explozie la o conductă de gaz din Lituania

Aproximativ 250 de persoane din satul Pasvalio Vienkiemiai, aflat în apropiere, au fost evacuate după explozia care a avut loc în jurul orei 17:00, ora locală, în districtul Pasvalys. Autoritățile au spus că aceasta este o măsură de precauție.

ADVERTISEMENT

Astăzi, Lituania marchează Ziua apărătorilor libertății pentru a-i onora pe cei care au fost uciși de trupele sovietice la 13 ianuarie 1991 în capitala Vilnius, când țara s-a desprins de URSS.

Paisprezece oameni au murit și sute au fost răniți apărând turnul TV, în timp ce trupele ruse încercau să răstoarne noul guvern lituanian care și-a declarat independența cu un an înainte, în 1990.

ADVERTISEMENT

Explozia a avut loc pe o conductă principală de gaz a companiei Amber Grid.

„Am început imediat să investigăm circumstanțele incidentului și să asigurăm furnizarea de gaz pentru consumatori”, a declarat Nemunas Biknius, CEO-ul Amber Grid, într-un comunicat.

„Conform evaluării inițiale, nu vedem nicio cauză malignă, dar ancheta va acoperi toate opțiunile posibile”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Aprovizionarea cu gaz prin conducta avariată, care deservește nordul Lituaniei și vecina baltică Lativa, în zonă a fost imediat oprită.

Sunt de așteptat alte întreruperi ale aprovizionării cu energie, deși Letonia a declarat că nu a fost afectată până acum.

ADVERTISEMENT

Flăcări de 50 de metri

„Au fost sunete neașteptate, părea că avioanele zboară undeva jos – o conductă de gaz de înaltă presiune a explodat pe marginea Valakėliai, pe drumul Pasvalys-Šiauliai, la câțiva kilometri de Pasvalys”, a declarat primarul districtului Gintautas Gegužinskas.

„Făcările se ridică la o altitudine mare”, a adăugat el.

Potrivit Baltic News Service, conducta transportă gaze naturale de la Klaipeda, în estul Lituaniei, până în Letonia. Klaipeda se află la Marea Baltică și este singurul port maritim important din Lituania.

Raimonds Cudars, ministrul energiei din Letonia vecină, a declarat că explozia din Lituania nu a cauzat probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale în Letonia.

Cudars fusese informat că motivul exploziei a fost un accident tehnic.

Pompierii s-au deplasat la fața locului. Flăcările au luminat cerul întunecat al Lituaniei și au fost vizibile la câțiva kilometri distanță, în timp ce gazul rămas în conductă continua să ardă vineri seară.

ADVERTISEMENT