News

De ce a explodat prețul locuințelor din România. Experții din piața imobiliară au găsit explicațiile

Un raport al unei platforme de imobiliare arată o explozie a prețurilor la locuințele din România. Care este explicația o spun chiar specialiștii din acest domeniu
23.02.2022 | 22:00
De ce a explodat pretul locuintelor din Romania Expertii din piata imobiliara au gasit explicatiile
Specialiștii din piața imobiliară au găsit explicațiile pentru explozia prețurilor locuințelor. sursă foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Locuințele din România continuă să fie din ce în ce mai scumpe. Experții din piața imobiliară au găsit explicația pentru această explozie a prețurilor.

De ce a explodat prețul locuințelor din România

Experții din piața imobiliară au explicat de ce prețurile locuințelor din România a explodat și în 2021 și va continua să crească și în 2022.

ADVERTISEMENT

Unul dintre principalele motive este dat de raportul dintre cererea în creștere și oferta scăzută.

De asemenea, creșterea inflației afectează toate ramurile economiei, printre care se numără și piața imobiliară, unde prețurile materialelor de construcții vor fi mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Un alt element care contribuie la creșterea prețului în marile orașe, potrivit raportului unei companii de servicii imobiliare, ar fi birocrația administraţiilor locale şi consiliilor judeţene care îngreunează mult emiterea de autorizatii de constructie, împiedicand astfel rata de livrare de unități locative noi.

Locuințe mai scumpe în 2021 comparativ cu 2020

Cererea de locuințe a rămas la un nivel ridicat, în pofida situației pandemice, iar piața imobiliară și-a continuat tendința ascendentă.

ADVERTISEMENT

Raportul făcut de experții din piața imobiliară arată faptul că, în anul 2021, prețurile locuințelor au crescut cu până la 12% comparativ cu anul 2020.

Dacă vorbim despre locuințele noi, acestea s-au scumpit și mai mult în 2021, remarcându-se creșteri de până la 16,5%.

ADVERTISEMENT

Faptul că preţurile pentru proprietăţile de locuinţe au reuşit să se mențină pe un curs ascendent timp de mai bine de 12 luni, în ciuda contextului dificil în care ne aflăm, demonstrează că piața este susținută de cerere solidă.

Jucătorii de pe piață se așteaptă ca tendința de creștere să fie menținută și pentru restul anului, având în vedere creșterea prețului materialelor de construcție, corelat cu dificultățile întâmpinate în dezvoltarea de noi proiecte imobiliare, precum și creșterea prețurilor la alimente și energie electrică, care pot limita puterea de cumpărare a populației, mai indică acest raport.

Prețurile locuințelor în marile orașe din România

Raportul indică și cât de mult au crescut prețurile în marile orașe din România, unde locuiesc peste două sute de mii de oameni.

În ultimul trimestru al anului 2021, cea mai semnificativă creștere trimestrială, respectiv 5%, a fost înregistrată de Cluj-Napoca, urmată de Brașov, cu o creștere a prețurilor înregistrată de 3,7%.

Urmatoarele orașe în ceea ce privește creșterea prețurilor la locuințe sunt Iași (+2,9%), Brăila (+2,8%), Ploiești (+1,6%), Constanța (1,5%), Timișoara (+1,4%), Craiova (+1,2%), Galați (+0,8%), București (0,7%) și Oradea (0,5%).

Cluj-Napoca continuă să dețină prima poziție în această clasificare (cu o medie de 2.060 euro pe metrul pătrat), la o distanță considerabilă de București (1.640 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Brașov (1.430 de euro pe metrul pătrat) și de Constanța (1.380 de euro pe metrul pătrat).

ADVERTISEMENT