News

Explozie puternică la o magistrală de gaz de la Călimănești. Transgaz susține că firma de construcție n-a respectat avizul de amplasament. Update

Explozie urmată de incendiu, la magistrala de gaz de la Călimănești. Patru oameni au murit, iar alții sunt răniți, ajungând la spital.
21.09.2023 | 11:36
Explozie puternica la o magistrala de gaz de la Calimanesti Transgaz sustine ca firma de constructie na respectat avizul de amplasament Update
Explozie puternică la magistrala de gaz de la Călimănești. Colaj Fanatik/ Foto Agerpres/ captură Ziarul de Vrancea
ADVERTISEMENT
21-09-2023
08:38

Firma de construcție nu a respectat avizul de amplasament

Compania Transgaz susține că firma de construcție nu a respectat avizul de amplasament. Anunțul a fost făcut, în urmă cu puțin timp, printr-un comunicat de presă.

„Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, susține compania.

De asemenea, Transgaz menționează că reprezentanții companiei au intervenit de urgență în zona producerii exploziei, pentru a lua măsurile tehnice impuse în astfel de situații, respectiv stingerea flăcărilor și izolarea conductei de transoport gaze naturale.

21-09-2023
06:04

Cauza producerii exploziei devastatoare. Ce spune prefectul județului Vrancea

Apar noi informații cu privire la tragedia care s-a produs, în noaptea de miercuri spre joi, la Călimănești, în județul Vrancea. Primele cercetări arată că explozia a avut loc în momentul în care un utilaj de săpat a lovit o conductă în care se afla gaz.

Respectiva conductă ar fi fost la o adâncime mică, de 30 de cm. „Va trebui să vedem dacă proiectantul a prevăzut în proiect această conductă, existența ei, adâncimea ei.

Se spune că era la o adâncime de doar 30 cm. Trebuie mers pe firul fiecărui risc care a declanșat această deflagrație”, a transmis prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, pentru Digi24.

Amintim că explozia s-a soldat cu patru morți și cinci răniți, toate victimele fiind muncitori care efectuau lucrări pe Autostrada Moldovei. Oamenii își desfășurau activitatea în trei schimburi, pe șantierul firmelor lui Dorinel Umbrărescu.

Explozie puternică la magistrala de gaz de la Călimănești din județul Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi, urmată de un incendiu. În urma evenimentului grav, patru oameni au murit. Alți cinci sunt răniți. Aceștia desfășurau lucrări la Autostrada Moldovei.

Explozie puternică la magistrala de gaz de la Călimănești

Pompierii au fost alertați la ora 1:30 cu privire la explozii, moment în care a fost activat planul roșu de intervenție având în vedere gravitatea incidentului. Deocamdată, nu se știe cu exactitate în ce condiții a avut loc explozia. Sunt efectuate cercetări.

ADVERTISEMENT

Cele patru victime au fost găsite carbonizate, conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Două dintre persoanele rănite au suferit arsuri, fiind transportate la spitale din București.

Ceilalți trei răniți au ajuns la Spitalul Municipal Adjud. Pompierii spun că incendiul a fost stins după aproximativ trei ore. În continuare se intervine pentru răcirea utilajelor aflate în zona în care flăcările s-au manifestat.

ADVERTISEMENT

A fost emis mesaj RO-Alert. Localnicii sunt sfătuiți să evite zone

De altfel, a fost emis un mesaj RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum. Localnicii au fost sfătuiți să evite zona respectivă. Traficul rutier a fost blocat până la ora 02:00, pe cinci kilometri din drumul național DN 2- E85.

La această oră, la fața locului se află oamenii legii pentru fluidizarea circulației rutiere și asigurarea perimetrului de siguranță. Totodată, alimentarea cu gaz metan a fost întreruptă la Focșani, Adjud și Odobești până când a fost stins focul, potrivit Ziarul de Vrancea.

ADVERTISEMENT

“În noaptea de miercuri spre joi am fost solicitaţi să intervenim în urma producerii unei explozii urmată de incendiu, pe şantierul Autostrăzii Moldovei, în dreptul localităţii Călimăneşti.

În urma evenimentului, au rezultat cinci victime rănite. Din nefericire, la faţa locului au fost descoperite patru victime carbonizate”, a transmis ISU Vrancea.

ADVERTISEMENT

Principala ipoteză este că tragedia ar fi fost provocată de o eroare umană. Se pare că muncitorii care lucrau la autostradă ar fi lovit magistrala de gaz, moment în care s-ar fi produs explozia.

 

ADVERTISEMENT
Tags: