News

Extrădat cu fast, Cristian Rizea primește un ”cadou” de la justiția română. Fostul deputat mai scapă de șase luni de închisoare

Fostul deputat Cristian Rizea, extrădat din Republica Moldova în aprilie 2023, mai scapă de șase luni de închisoare.
15.03.2024 | 16:39
Extradat cu fast Cristian Rizea primeste un cadou de la justitia romana Fostul deputat mai scapa de sase luni de inchisoare
Cristian Rizea a cerut să i se scadă din pedeapsă perioada petrecută în arest preventiv, la Chișinău / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Photos / Instagram
ADVERTISEMENT

Aducerea în țară a fostului deputat Cristian Rizea după mai bine de patru ani de ”exil” în Republica Moldova, a fost prezentată de autoritățile române ca o mare victorie. Între timp, Rizea a început să ”câștige teren” și să-și scurteze din pedeapsă. În 2019, politicianul a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru mai multe fapte de corupție.

Cristian Rizea a cerut să i se scadă perioada petrecută în arest la Chișinău, în 2020

La începutul acestei luni, Tribunalul București a admis contestația la executare formulată de deținutul Cristian Rizea, și a decis să-i reducă pedeapsa cu 6 luni, la cererea avocaților fostului deputat. Politicianul a invocat faptul că în perioada 3 noiembrie 2020 – 2 mai 2021, el a stat în arest preventiv, în Republica Moldova. Ulterior, el a fost eliberat pentru că expirase termenul în care un cetățean străin putea fi extrădat, iar procedura nu fusese încă finalizată.

ADVERTISEMENT

Avocații lui Rizea au cerut ca perioada petrecută în spatele gratiilor, la Chișinău, să-i fie scăzută din pedeapsă, iar judecătorii au fost de acord. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în trei zile de la publicarea motivării.

Anul trecut, fostul deputat a mai scăpat de un an de închisoare

Este a doua reducere a pedepsei obținută de Cristian Rizea, în decurs de doar câteva luni. La mijlocul lunii noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a mai redus pedeapsa cu un an, admițând contestația în anulare formulată de fostul deputat.

ADVERTISEMENT

În acest caz, Rizea a reușit să-i convingă pe magistrați că a intervenit prescripția pentru infracțiunea de spălare a banilor, pentru care fusese condamnat în anul 2019. Fostul deputat a rămas cu două condamnări, pentru trafic de influență și pentru influențarea unor declarații. După ce judecătorii au contopit pedepsele, a rezultat o condamnare de 3 ani și 8 luni de închisoare. La această reducere se adaugă și cele șase luni petrecute în arest preventiv, la Chișinău.

Cristian Rizea a fost condamnat în martie 2019, la exact trei ani de la momentul în care fusese trimis în judecată pentru fapte de corupție. El a fost acuzat că a primit 300.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la RAAPPS pentru a primi un teren într-o zonă rezidențială, și la Primăria Chiajna pentru un alt imobil aflat în litigiu.

ADVERTISEMENT

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false”, scriau procurorii DNA în rechizitoriu. De asemenea, politicianul a mai fost acuzat că a abordat doi martori, cărora le-a cerut să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală.

Rizea s-a vrut parlamentar și la Chișinău

Înainte să fie condamnat definitiv, Cristian Rizea a fugit la Chișinău, acolo unde a fost reținut  după ce fostul președinte, Igor Dodon, i-a retras cetățenia. În februarie 2021, el a fost eliberat, dar o lună mai târziu a fost trimis în judecată pentru fals în declarații. Mai exact, procurorii de la Chișinău îl acuzau pe român că a dat declarații neconforme cu adevărul pentru a obține cetățenia moldovenească, în 2017.

ADVERTISEMENT

În ciuda problemelor penale, Cristian Rizea s-a înscris pe listele Partidului NOI pentru alegerile parlamentare din iulie 2021, după care a încercat să devină primar al localității Bălți. De fiecare dată, Biroul Electoral i-a respins candidatura.

În aprilie 2023, el a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 15 ani în Republica Moldova și a fost condus sub escortă până la granița Română, de unde a fost preluat de polițiștii români.

ADVERTISEMENT