News

Cătălin Cherecheș trebuie adus în țară pentru executarea pedepsei. Decizie definitivă luată de ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, joi, că fostul edil din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, trebuie adus în țară pentru executarea pedepsei.
07.12.2023 | 16:37
Catalin Chereches trebuie adus in tara pentru executarea pedepsei Decizie definitiva luata de ICCJ
Decizie finală a ICCJ: Cătălin Cherecheș trebuie adus în țară. Cererea de strămutare, respinsă de Instanța Supremă. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Lovitură importantă primită joi, 7 decembrie, de fugarul Cătălin Cherecheș. Judecătorii din România au decis, printr-o sentință definitivă, că fostul edil trebuie adus în țară pentru ispășirea pedepsei.

Decizie finală a ICCJ: Cătălin Cherecheș trebuie adus în țară. Cererea de strămutare, respinsă de Instanța Supremă

În prezent, Cătălin Cherecheș este încarcerat în Germania după ce a fost prins de autorități, în Bavaria. Fostul primar din municipiul Baia Mare a fugit din România chiar în ziua în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare. În ciuda faptului că era sub control judiciar, el a reușit să treacă granița cu actele de identitate ale unui verișor din Germania.

ADVERTISEMENT

Recent, apărătorii lui Cherecheș au încercat o ultimă strategie juridică pentru a-l salva pe inculpat. Fugarul a cerut strămutarea dosarului de corupție la altă instanță, chiar dacă a fost deja condamnat definitiv.

Cum era de anticipa, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins în cursul zilei de joi, 7 decembrie, cererea de strămutare a dosarului lui Cherecheș în care acesta fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

ADVERTISEMENT

Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023”, se arată în decizia instanţei, citată de Agerpres.

În urma acestei decizii finale, procesul de extrădare al primarului penal continuă. Rămâne de văzut pe ce durată se va întinde procedura. Fostul edil a fost transferat de la Augsburg la penitenciarul din Munchen.

ADVERTISEMENT

Strămutarea dosarului ar fi însemnat că inculpatul Cherecheş ar fi avut toate șansele să scape

Avocaţii lui Cherecheș au explicat și această cerere de strămutare a dosarului. În spatele ei ar fi faptul că din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte şi Georgiana Rodica Farcaş Hîngan.

Vorbim de judecătoarea pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască. Reamintim că, după acel episod, Georgiana Rodica Farcaş Hîngan a făcut cerere de abţinere, solicitând să fie scoasă din complet, cerere care i-a fost însă respinsă.

ADVERTISEMENT

E important de precizat că dacă cererea de strămutare ar fi fost admisă, condamnarea dată în apel ar fi fost anulată. Apoi, dosarul ar fi fost mutat de la Curtea de Apel Cluj la altă instanţă, iar procesul s-ar fi reluat în faza de apel. În concluzie, Cherecheş ar fi avut toate şansele să scape, deoarece faptele de care este acuzat se prescriu în primăvara anului viitor.

ADVERTISEMENT