News

Fabrică de bani falși, depistată de DIICOT la Brașov. 500.000 de euro ridicați de la infractori

27.01.2021 | 21:22
Fabrica de bani falsi depistata de DIICOT la Brasov 500000 de euro ridicati de la infractori
Fabrică de bani falși, depistată de DIICOT la Brașov. 500.000 de euro ridicați de la infractori. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au depistat o adevărată fabrică de bani falși în orașul din centrul țării. În urma raziilor de miercuri, a fost ridicată de la infractori o sumă de aproape 500.000 de euro.

Oamenii legii au descins miercuri la 28 de adrese, de unde au ridicat, în total, aproape jumătate de milion de euro în bancnote posibil falsificate. Procurorii spun că gruparea prefera să falsifice bancnote de 50 de euro și de 100 de lei.

ADVERTISEMENT

Din informațiile oficiale puse la dispoziția publicului de DIICOT reiese că banii falși nu erau singura modalitate în care gruparea încălca legea. Membrii grupării făceau trafic de canabis, peste un kilogram fiind găsit la percheziții.

DIICOT a depistat o fabrică de bani falși la Brașov

În dimineața zilei de miercuri, 27 ianuarie, un grup infracțional specializat în falsificarea de valută şi trafic de droguri de mare risc a fost destructurat de procurorii DIICOT şi poliţiştii din Braşov, la percheziţiile care au fost făcute în Braşov, Craiova, Ploieşti şi Alba.

ADVERTISEMENT

Asupra lor au fost găsite aparatura folosită, documente de identitate ce par a fi contrafăcute, droguri, dar şi suma de 445.770 de euro, în bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate.

”În fapt s-a reținut că, începând cu luna august 2020, un număr de 3 suspecţi, au constituit pe raza municipiului Brașov, un grup infracțional organizat având ca principal obiectiv obținerea unor sume mari de bani din falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

ADVERTISEMENT

Din investigațiile efectuate în cauză, a rezultat faptul că o parte dintre membrii grupului au întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de către statul român, respectiv bancnote din cupiură de 100 de lei, sens în care au desfășurat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Zeci de persoane duse la audieri

Acest dosar instrumentat de DIICOT şi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov a fost deschis în iulie 2020, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în judeţul Braşov, s-ar fi constituit o grupare infracţională organizată, ai căror membri ar fi implicaţi în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

ADVERTISEMENT

După o colaborare cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a zece state din Uniunea Europeană.

La finalul unui an de investigații, anchetatorii au descins, miercuri, la 28 de adrese din Braşov, Craiova, Ploieşti şi Alba.

”În urma percheziţiilor, a fost identificată aparatura folosită în activităţile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum şi 11.670 de euro, 800 de dolari şi 42.780 de lei”, transmit anchetatorii într-un comunicat de presă.

În urma descinderilor din cursul acestei zile, 21 de persoane au fost ridicate şi duse la audieri.

ADVERTISEMENT
Tags: