News

Fabrica din România care se închide după 44 de ani de funcționare. Pierderile mari au îngropat-o

O importantă fabrică de bere din România și-a anunțat închiderea. Ce a condus la acest deznodământ după 44 de ani de activitate
28.02.2024 | 23:49
Fabrica din Romania care se inchide dupa 44 de ani de functionare Pierderile mari au ingropato
O fabrică cu tradiție se închide după 44 de ani de activitate. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O fabrică cu o istorie îndelungată în România, Martens Galați, înființată în 1978, a încetat producția după 44 de ani de activitate. Compania, care este listată pe bursă din 1997, a anunțat în mai 2023 că va continua să se ocupe de distribuție.

O fabrică de bere cu tradiție se închide

Fabrica de bere din Galați a fost fondată acum aproape 50 de ani, iar printre mărcile cunoscute pe care le-a fabricat și comercializat, inclusiv în lanțurile de retail, se numără MaDonna (cu coriandru și coajă de portocală), Postăvaru și Drive, Hora Unirii, Ploll, Lup sau Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

Berea fără alcool Driver a fost exportată timp de mulți ani, cu principala destinație fiind Egiptul, în timp ce americanii au preferat berea Ploll și „Ștefan cel Mare”. În 1998, Martens Brewerij a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al fabricii. Martens Brouwerij își are originea încă din 1758, în Bocholt, Belgia.

„Au trecut de atunci peste 250 de ani, iar tradiția a fost transmisă de-a lungul a opt generații. În tot acest timp, valorile lor au rămas neschimbate: au transformat artă fermentării unor ingrediente simple și naturale în artă de a da prilej oamenilor de a împărți un moment de bucurie împreună. (…)

ADVERTISEMENT

În prezent suntem alături de consumatori împreună cu partenerii noștri din retail, cu care am dezvoltat produse competitive și corecte la un preț accesibil. În același timp, suntem datori să împărtășim o parte din moștenirea belgiană în arta fabricării berii. Pentru a îndeplini acest deziderat, am dezvoltat si o categorie de beri speciale”, au scris reprezentanții de la Martens, într-o prezentare pe Facebook.

Martens Galați a fost listată la bursă în 1997

Martens Galați ocupa o suprafață de 5,5 hectare și avea aproximativ 120 de angajați acum 10 ani. Din cauza pierderilor din ce în ce mai mari, producătorul mărcilor MaDonna și Postăvaru a decis să înceteze producția. Ulterior, compania, listată pe bursă din 1997, a anunțat că se va concentra doar pe distribuție.

ADVERTISEMENT

În mai 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea Bockhold NV Belgia, care este acționarul majoritar al producătorului de bere Martens Galați, pentru începerea procedurii de suspendare a tranzacționării acțiunilor companiei.

„Se aprobă anunțul prin care societatea Bockhold NV Belgia își exprimă intenția privind inițierea procedurii retragerii acționarilor societății Martens SA Galați, la prețul de 1,63 de lei pe acțiune. Acțiunile societății vor fi suspendate de la tranzacționare începând cu a treia zi lucrătoare de la data publicării anunțului”, potrivit deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

ADVERTISEMENT

Anul trecut, pe data de 1 martie, acționarul majoritar, Bockhold NV Belgia, a lansat o ofertă publică de cumpărare a 301.526 de acțiuni Martens, reprezentând 2,28% din capitalul social al companiei. Martens a fost listată pe piața Rasdaq în luna mai 1997.

ADVERTISEMENT