News

Fabrica de tradiție din România care și-ar putea relua producția. Apar și locuri de muncă

Fabrica cu o tradiție de peste 50 de ani din România care și-ar putea relua producția. Este cea mai mare unitate de profil din tot județul Dâmbovița
24.02.2024 | 20:19
Fabrica de traditie din Romania care siar putea relua productia Apar si locuri de munca
O fabrică cu o tradiție de peste cinci decenii ar putea oferi iar românilor produse tradiționale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cea mai mare fabrică de lapte din județul Dâmbovița își reia producția după ce, anul trecut, a fost suspendată. Este vorba despre Lactate Natura, fosta Întreprindere de Industrializare a Laptelui Dâmbovița.

Datorii mari acumulate

Cu o tradiție de peste 50 de ani, fabrica este cea mai mare unitate de prelucrare și comercializare a laptelui și a produselor lactate din județul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

Înființată în 1991, Lactate Natura a preluat patrimoniul fostei Intreprinderi de Industrializare a Laptelui Dambovita. Cu capital integral privat, fabrica produce lapte, brânzeturi, iaurt, kefir, sana, smântână și unt. Anul trecut, fabrica a anunțat că și-a suspendat producția pe trei ani pentru reorganizare, fiind acumulate datorii mari.

Potrivit unui raport al administratorilor, în anul 2022 societatea a realizat o cifră de afaceri de 2.625.351 lei. „Cifra de afaceri netă a fost diminuată cu reducerile comerciale ‘acordate’ super-hypermarketurilor, reduceri care insumeazä 416.399 lei.

ADVERTISEMENT

Se constată o scădere a cifrei de afaceri cu 67 % față de anul anterior ce s-a datorat pe deoparte contextului economic, societatea confruntându-se cu probleme majore privind posibilitatea achizitionării materiilor prime la proximă distanță, de calitate corespunzätoare dar și la preturi, care să-i asigure încadrarea în prețul de vânzare”.

Probleme în activitatea de producție

Activitatea de productie s-a confruntat unele probleme precum „echipamentele de producție vechi fără performanțe cu consumuri mari de energie și necesar suplimentar de personal în vederea păstrării unei calitati constante.  Depozite frigorifice neetanșe, ceea ce a dus la consumuri enegetice suplimentare” etc.

ADVERTISEMENT

Potrivit Playtech a fost luată decizia unui împrumut major de la o bancă comercială. Ulterior, în 2019, ASF România a publicat prospectul privind oferta publică de vânzare de acțiuni emise de societatea Lactate Natura SA, prin intermediarul SSIF Voltinvest.

Potrivit sursei citate, la începutul anului trecut, fabrica acumulase datorii mari, fiind în imposibilitate de plată, astfel că s-a luat decizia închiderii fabricii pentru reorganizare, cu activitatea suspendată pentru o perioadă de trei ani.

ADVERTISEMENT

Însă fabrica Lactate Natura, sub controlul SIF Oltenia, vrea să reia producția mai devreme de termenul prevăzut, chiar de luna viitoare. În momentul suspendării producției, fabrica avea o capitalizare de aproximativ 17 milioane de lei, pierderi la începutul anului de 1,1 milioane de lei și o scădere a veniturilor cu 45% față de anul precedent.

Deși avea o capacitate de producție mare (30.000 de litri de lapte pe zi) comenzile erau mici, chiar foarte mici comparativ cu anii anteriori.

 

 

ADVERTISEMENT