News

Facebook a dat ”block” unei rețele de influență asociată Kremlinului. Cum acționau agenții Moscovei

02.09.2020 | 16:38
ADVERTISEMENT

Compania Facebook a anunțat că a anihilat o vastă rețea formată din conturi și pagini care erau controlate de o agenție de influență din Rusia. La operațiunea de anihilare a agenților online ruși a participat și Twitter.

Gigantul american a precizat că actuala campanie de influență era asociată cu Agenția de Cercetare a Internetului din Rusia, o organizație apropiată de Kremlin și de guvernul de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Printre altele, această agenție afiliată regimului de la Moscova este printre organismele acuzate că au încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016, câștigate de Donald Trump.

Influența online a Kremlinului, blocată de Facebook

De asemenea, rețeaua Twitter a suspendat operațiunile asociate cu organizația de la Moscova. Potrivit experților americani, operațiunile agenților de influență ruși erau concentrate în jurul site-ului PeaceData, care avea calitatea oficială de site non-profit de știri în limba engleză și arabă.

ADVERTISEMENT

Facebook și Twitter au declarat că întreaga campanie derulată de agenții de influență ruși a avut un succes destul de limitat. Anihilarea rețelei rusești are loc cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, în care se confruntă actualul președinte republican, Donald Trump, și fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden.

La acțiunea la care au participat Facebook și Twitter au colaborat și agenți ai FBI care au monitorizat site-ul PeaceData. Facebook a anunțat că a șters 13 conturi și două pagini care ținteau în special dezbaterile politice din Statele Unite, dar se concentrau și pe situația politică din alte state, cum ar fi Marea Britanie și Egipt.

ADVERTISEMENT

Conturile șterse foloseau nume și poze de profil false. Cu toate acestea, pe paginile PeaceData ar fi scris ”din umbră” ziariști profesioniști apropiați Moscovei, susțin cei de la Facebook.

Influența lungă a Rusiei

Agenția de Cercetare a Internetului din Rusia, care a fost lovit de acțiunile Facebook și Twitter, este una dintre companiile rusești acuzate de către Departamentul Justiției din Statele Unite pentru posibila influențare a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016 din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Cercetările în privința influențării de către Moscova a campaniei electorale din Statele Unite au durat aproape doi ani, dar nu au fost descoperite probe solide împotriva Rusiei.

La începutul acestui an, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că încercările Rusiei de a răspândi dezinformarea pe rețelele de social media nu a încetat niciodată. Directorul FBI a adaăugat că în momentul de față încercările Rusiei nu sunt încă la nivelul celor din 2016.

ADVERTISEMENT