News

Ce apare pe o factură la gaze unde s-a aplicat compensarea. Ce este important să facă un consumator

Un furnizor de gaze naturale ne arată ce apare pe o factură la gaze unde s-a aplicat corect compensarea de preț anunțată de autorități pentru sezonul rece.
19.01.2022 | 08:12
Ce apare pe o factura la gaze unde sa aplicat compensarea Ce este important sa faca un consumator
Cum arată o factură la gaze naturale la care s-a aplicat compensarea anunțată de autorități. Sursa foto: captură Antena 3
ADVERTISEMENT

În acest sezon rece, mii de oameni din România s-au plâns de faptul că au primit facturi uriașe, la care nu s-au aplicat corect sau deloc reducerile și compensațiile de preț anunțate în toamnă de autorități.

Un reprezentant al unui furnizor de gaze şi energie ne explică unde trebuie să ne uităm pe factură să vedem dacă am beneficiat sau nu de reduceri şi în ce parametrii trebuie să ne încadrăm pentru a avea facturile mai mici.

ADVERTISEMENT

Cum arată o factură la gaze naturale la care s-a aplicat compensarea anunțată de autorități

La Antena 3 este exemplificat cazul unui client din județul Ilfov cu un consum normal pentru o casă de 70-100 mp, care dispune de centrală proprie. Pe factura acestui consumator vom urmări cum s-a încadrat acesta la plafonare şi la compensare.

Într-o primă fază ne uităm la preţul clientului din contract. Apoi, adunăm tarifele reglementate, iar preţul care ne apare și pentru care se aplică plafonarea este peste 0.37 de lei pe kWh. În cazul acestui client vorbim de o reducere de -71.47 de lei.

ADVERTISEMENT

În urma aplicării acestei plafonări preţul a rămas mare şi se mai aplică încă o reducere de -27.81 de lei.

Factura gaze compensată. Sursa foto: captură Antena 3

Conform sursei citate, pentru compensarea la gaze naturale este important consumul. În cazul de față, clientul a consumat 1481 de kWh. Astfel, compensarea este de 122.26 de lei.

ADVERTISEMENT

În final, dacă adunăm compensarea şi plafonarea, acest client din județul Ilfov a beneficiat de aproximativ 240 de lei reducere.

Factura gaze compensată. Sursa foto: captură Antena 3

Ce este important să facă un consumator în fiecare lună

Reprezentantul companiei care furnizează energie electrică și gaze naturale spune că este foarte important ca fiecare consumator ”să îşi transmită indexul lunar”.

ADVERTISEMENT

În cazul în care vă încadrați în acești parametri şi trebuia să beneficiați de acordarea compensării şi plafonării de la stat este foarte important să nu achitați facturile fără aceste reduceri și să vă îndreptați către furnizor şi să așteptați factura recalculată.

La începutul acestei săptămâni, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că un milion de facturi emise greșit vor fi recalculate, fără ca românii să fie debranșați sau să plătească penalități.

”Din discuțiile pe care le-am avut, cifra a depășit un milion de facturi greșite. Ați văzut că a fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni și vreau să asigur toată populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora”, a afirmat primul ministru, luni seara.

ADVERTISEMENT