News

Factura la energie, în rate. Cum se poate plăti și care sunt condițiile

De la 1 aprilie, consumatorii pot opta pentru factura la energie, în rate. Nu toată lumea beneficiază de această facilitate la plată.
01.04.2023 | 17:11
Factura la energie in rate Cum se poate plati si care sunt conditiile
Creșterea facturii la energie a scos românii din casă, anul trecut. Acum, factura se poate plăti și în rate / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Povara plăților la utilități va apăsa și mai mult pe umerii românilor, pentru că de la 1 aprilie intră în vigoare noi creșteri de tarife. Vestea bună e că, tot de la această dată, se poate plăti factura la energie, în rate. Acest lucru este valabil doar în unele condiții.

Plata facturilor la energie, în rate, posibilă doar în anumite cazuri

Plata facturilor la energie, în rate, se realizează pe baza unui ordin emis de ANRE, care a stabilit, în baza legii, condițiile de eșalonare pentru consumatorii finali. Acestea sunt valabile atât pentru facturile la gaze cât și pentru cele la energie electrică.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, consumatorii au dreptul să ceară eșalonarea la energie și plata în rate doar în cazul în care furnizorii le transmit facturile cu întârziere de câteva luni.

Dacă furnizorul a trimis factura cu întârziere, se poate solicita plata în rate

“Așa cum spune ordinul ANRE, e nevoie ca un consumator care constată că a primit o factură cu o întârziere de câteva luni să solicite – fie prin intermediul unor aplicații online, fie prin deplasarea la centrele de informare cu clienții – un anumit mod de eșalonare a acestei facturi, astfel încât el să aibă un timp similar de plată cu timpul în care a fost întârziat venirea facturii. 

ADVERTISEMENT

Este o procedură corectă și echitabilă, dar această procedură nu se desfășoară de la sine. E nevoie să se facă o cerere în acest sens”, a declarat Dumtru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Antena 3.

De ce se scumpesc gazele și curentul electric

De duminică, 1 aprilie, românii vor avea facturi majorate la gaze. De asemenea, curentul electric se va scumpi, însă majorarea va fi compensată de stat. Creșterea tarifului vine ca urmare a încheierii termenului până la care furnizorii nu au avut voie să aplice majorări de preț.

ADVERTISEMENT

“În conformitate cu legea 357 pe 2022, cea care a stabilit plafonarea și compensarea prețurilor la gaze și energie electrică, ANRE-ul are obligația ca, începând cu 1 aprilie 2023 să accepte majorarea de tarife cu acele costuri care nu au fost recunoscute în tarifele din anul 2021-2022. (…)

Această creștere a fost interzisă a li se aplica prin legea 357 pe 2022 și practic tot acea lege spunea că, chiar dacă un an de zile se suspendă posibilitatea ca acești operatori să-și recupereze costurile cu tot ceea ce a însemnat scumpirile din anul 2022, după 1 aprilie 2023 ei au dreptul să-și recupereze aceste costuri”, a mai spus Chisăliță.

ADVERTISEMENT

Factura la energie, în trei sau șase rate

Plata facturilor la energie în rate se va putea realiza în trei sau șase tranșe, potrivit noii legislații. Simpla amânare a plății facturilor nu este echivalentă cu eșalonarea datoriei. Pentru a plăti facturile în rate, consumatorul este obligat să facă o solicitare în acest sens către furnizorul de energie electrică sau termică.

ADVERTISEMENT