News

Factura la gaze creşte de la 1 aprilie. Toate costurile suportate de operatorii de transport în 2021 şi 2022 vor fi plătite de români din această lună

Factura la gaze crește de la 1 aprilie, însă cea la energie electrică ar trebui să nu fie afectată de aceste schimbări, potrivit specialiștilor.
30.03.2023 | 15:22
Factura la gaze creste de la 1 aprilie Toate costurile suportate de operatorii de transport in 2021 si 2022 vor fi platite de romani din aceasta luna
Factura la gaze creşte de la 1 aprilie. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Factura la gaze crește de la 1 aprilie, asta și pentru că toate costurile suportate de operatorii de transport în 2021 și 2022 vor fi plătite de români. Rămâne de văzut care va fi prețul final și efortul financiar pe care oamenii îl vor depune pentru a face față acestor majorări de prețuri.

Facturile la gaze vor creşte de la 1 aprilie

Conform Antena 3, atrage atenția o declarație a lui Dumitru Chisăliță, președinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabilește explicit că începând cu 1 aprilie 2023 se vor adaugă în tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 și anul 2022 și care conform legii se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023″, a transmis acesta. Așadar, românii au fost salvați o perioadă de plafonare, însă acum costurile vor crește.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, facturile la gaze cresc din 1 aprilie, însă cele la energie electrică ar trebui să rămână stabile, cel puțin pentru moment. Deși, arată sursa citată, creșterea acestora ar fi fost aprobată prin 357/2022, potrivit Asociației pentru Energia Inteligentă. Totuși, deși tarifele de distribuție și transport sunt majorate, scumpirea e compensată de stat.

Tarifele rezultate că urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu dată de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezenței ordonanţe de urgenţă”, este menționat în lege.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul ANRE a comentat situația și le-a transmis românilor, pe scurt, la ce ar trebui să se aștepte: mai exact la o creștere cu 5% a facturilor de gaze. “În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: La energie electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale, pentru consumatorul casnic va exista o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023.

Pentru consumatorul non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023, iar pentru consumator non-casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023″, a explicat Dumitru Chisăliţă.

ADVERTISEMENT

Situația iscată de plafonarea prețurilor la energie a dat peste cap sistemul, astfel că mulți furnizori au avut probleme în a emite la timp facturile, cum este și cazul Hidroelectrica. Totuși, această situație are toate șansele să fie remediată în curând, deși clienții doar acum vor primi facturile pe august 2022. Clienții au fost informați de acest lucru printr-un mesaj primit pe e-mail.

”Apelăm la înțelegere din partea clienților noștri și îi încurajăm să ne semnaleze eventualele neconformități constatate pentru a le putea remedia. Pentru sesizări legate de sold, am înființat special adresa de e-mail sold@hidroelectrica.ro.

ADVERTISEMENT

Hidroelectrica va emite facturile aferente lunii august 2022 începând cu săptămâna 27-31 martie. Momentan compania lucrează împreună cu dezvoltatorii de soft pentru actualizarea soldurilor clienților, astfel încât să fie evitată transmiterea de documente cu valori sau situații neconforme”, a transmis Hidroelectrica clienților săi.

ADVERTISEMENT
Tags: