News

Factură uriașă după protestele violente din Franța. Câți bani vor da asigurătorii păgubiților

Factură de 650 de milioane de euro pentru asigurători, după protestele din Franța. Dublu față de estimările federației de profil
11.07.2023 | 18:07
Factura uriasa dupa protestele violente din Franta Cati bani vor da asiguratorii pagubitilor
Asigurătorii vor avea de plătit o sumă dublă față de estimările anterioare Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pagubele provocate de violențele urbane din timpul protestelor din Franța care au urmat decesului unui adolescent ucis de un polițist la 27 iunie îi vor costa pe asigurători 650 de milioane de euro, a estimat marți federația lor de profil, mai mult decât dublu față de 280 de milioane de euro, cât prevăzuse săptămâna trecută.

Factură uriașă după protestele din Franța

Nouă zecimi “din costul acestor violențe urbane se referă la cele 3.900 de proprietăți ale profesioniștilor și colectivităților locale afectate”, a declarat Florence Lustman, președinta France assureurs, citată de AFP. Restul se referă în principal la daunele provocate vehiculelor private.

ADVERTISEMENT

Federația a numărat 11.300 de cereri de despăgubire legate de violențele care au urmat morții lui Nahel, adolescentul în vârstă de 17 ani, ucis pe 27 iunie în timpul unui control în trafic la Nanterre. În detaliu, despăgubirile pentru bunurile întreprinderilor reprezintă 55% din cele 650 de milioane de euro revendicate, iar cele pentru bunurile colectivităților locale 35%, subliniază France Assureurs.

La 1 iulie, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, le-a cerut asigurătorilor să prelungească termenul de declarare a daunelor, să reducă franșizele și să despăgubească cât mai repede posibil afacerile care au căzut victime revoltelor. De asemenea, băncilor li s-a cerut să dea dovadă de înțelegere. Trei zile mai târziu, federația comercială și-a invitat membrii să “reducă” francizele pentru “micii comercianți independenți cei mai afectați” de violențele urbane.

ADVERTISEMENT

Unii asigurători mutuali, precum Covea (mărcile MMA, MAAF și GMF) și Macif, precum și asigurătorii bancari BPCE, Crédit Agricole și Crédit Mutuel Alliance Fédérale (care reunește 14 dintre cele 18 federații ale grupului mutual, precum și CIC), au acceptat să ia măsuri pentru a ajuta victimele. Axa, Generali și Société Générale au urmat, de asemenea, acest exemplu.

“Natura cererilor de despăgubire legate de violențele din ultimele zile este, prin urmare, foarte diferită de ceea ce a cunoscut țara noastră în 2005”, adaugă dna Lustman. Atunci, daunele produse vehiculelor și incendiile reprezentau peste 80% din daune, cu un cost total de 204 milioane de euro. Rămâne de văzut dacă asigurătorii vor reacționa la fel ca atunci.

ADVERTISEMENT

În anul următor, aceștia au intrat în conflict cu guvernul în legătură cu întrebarea dacă statul este responsabil pentru violențele urbane. În 2006, de exemplu, asigurătorul mutual al colectivităților locale SMACL, care a fost în prima linie în acest an, a inițiat “proceduri de litigiu” împotriva guvernului pentru că nu s-a ajuns la un acord amiabil privind despăgubirile pentru violențele urbane din noiembrie 2005.

Perioadă de reduceri extinsă pentru ajutorarea comercianților

Perioada reducerilor va dura o săptămână în plus, până la 1 august, iar comercianții au putut demara soldările duminică, 9 iulie, a anunțat guvernul, în speranța de a-i ajuta pe comercianții ale căror afaceri au fost afectate de revolte. “Vom prelungi reducerile până la 1 august”, a declarat ministrul delegat pentru comerț, Olivia Grégoire, relatează Le Courrier du Vietnam.

ADVERTISEMENT

O altă măsură este aceea că “prefecții vor fi instruiți să se asigure că toți comercianții care doresc să deschidă duminica pot face acest lucru pentru a compensa pentru weekendul trecut”. Primele două weekenduri ale soldărilor – care au început pe 28 iunie – sunt considerate de profesioniști ca fiind decisive pentru succesul operațiunii de vânzare.

Revoltele legate de moartea lui Nahel “au dus la o oprire bruscă a activității de vânzare” pentru marii comercianți, care au înregistrat o scădere a vânzărilor de la +8% miercuri, 28 iunie, la +4,1% în primele cinci zile față de 2022, potrivit datelor furnizate de Alliance du Commerce.

Regiunea pariziană “a înregistrat cele mai slabe rezultate”, cu o scădere globală a vânzărilor de -2% pe această primă parte a perioadei de reduceri, potrivit aceleiași surse.

Lege de urgență pentru reconstrucția orașelor afectate de proteste

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în urmă cu o săptămână o “lege de urgență” pentru reconstrucția orașelor afectate de revoltele din ultima perioadă. Macron a promis, de asemenea, sprijin “pentru a putea repara foarte repede” echipamentele de supraveghere video avariate, precum și ajutor financiar pentru reparații la “drumuri, unități comunale și școli”.

La nivel național, 3.625 de persoane au fost reținute de poliție, dintre care 1.124 de minori. Dintre acestea, 990 au fost aduse în fața instanțelor de judecată și 380 au fost încarcerate. Pentru a garanta o “ordine durabilă”, Emmanuel Macron a anunțat “mijloace excepționale”, în special în preajma sărbătorilor franceze din 14 iulie.

Duminică, guvernul francez a interzis vânzarea, deținerea și utilizarea artificiilor înainte de sărbătorirea zilei naționale. Artificiile au fost folosite în ciocniri violente cu poliția la începutul acestei luni. Interdicția va fi aplicată până la 15 iulie.

“Pentru a preveni riscul de dezordine publică gravă în timpul festivităților din 14 iulie, vânzarea, portul, transportul și utilizarea articolelor pirotehnice și a focurilor de artificii sunt interzise pe întreg teritoriul Franței până la 15 iulie inclusiv”, potrivit decretului publicat duminică în jurnalul oficial al guvernului francez.

“Va fi un efort masiv pentru a-i proteja pe francezi” pe 13 și 14 iulie, a declarat premierul Elisabeth Borne într-un interviu acordat sâmbătă cotidianului Le Parisien, pe fondul temerilor privind o nouă conflagrație în cartierele de locuințe.

ADVERTISEMENT