Ciocnirile violente între poliție și protestatari au continuat la Paris pentru a treia noapte consecutiv, bilanţul fiind 875 de persoane arestate şi 249 de polițiști răniți. Înaintea ședinței de criză a guvernului, de vineri, Emmanuel Macron a anunțat că 492 de clădiri au fost avariate, 2.000 de vehicule au fost arse și s-au semnalat 3.880 de incendii.
Sute de magazine au fost jefuite și mii de mașini incendiate, în ciuda prezenței sporite a poliției. Franța a desfășurat 40.000 de ofițeri de poliție în toată țara, dar acest lucru nu a împiedicat izbucnirea violențelor cu şi mai mare înverşunare.
Între altele, fațada Centrului Acvatic din Paris, unde se vor desfășura competițiile olimpice de înot în 2024, a fost avariată în timpul revoltelor, după cum a anunțat compania responsabilă de infrastructura Jocurilor Olimpice. „Autobuzele parcate lângă șantierul centrului acvatic Aubervilliers au fost incendiate”, a mai declarat SOLIDEO, care are în vedere luarea de măsuri suplimentare de siguranță pe toate șantierele olimpice pentru a preveni daune suplimentare.
Revoltele au început marți, după ce un ofițer de poliție a împușcat și ucis un băiat de 17 ani de origine algeriano-marocană, Nahel M., care a încercat să fugă când a fost oprit de poliție. Polițistul care l-a împușcat pe Nahel și-a cerut scuze familiei, dar a fost acuzat de crimă, iar avocatul său spune că este „devastat”.
Primarul din Nanterre, Patrick Jarry, s-a adresat vineri presei, după o întâlnire cu premierul francez și membri ai guvernului. El a spus că la întâlnire a transmis emoțiile și furia cetățenilor. „Trebuie să continuăm să sprijinim familia lui Nahel și pe mama lui, care va participa sâmbătă la înmormântarea fiului ei”, a adăugat el. El spune că, în prezent, nu are de gând să introducă restricţii de circulaţie, dar că prioritatea este diminuarea violenței.
La rândul său, Emmanuel Macron a emis vineri o scurtă declarație publică în care a spus că moartea tânărului Nahel M. a fost „instrumentalizată” și a condamnat „exploatarea inacceptabilă a morții unui adolescent”. El a condamnat violența „în cei mai puternici termeni posibil”, adăugând că „situația actuală este inacceptabilă și nejustificată”. Preşedintele nu a declarat stare de urgență, ci a anunțat o serie de măsuri și propuneri care vizează combaterea violenței.
Macron a anunțat astfel că va trimite și mai mulți polițiști în stradă, dar a adăugat că părinții nu ar trebui să lase minorii să iasă seara pe stradă. El a afirmat că „nu este responsabilitatea statului, ci a părinților să țină copiii departe de dezordine”. Macron a mai spus că și rețelele de socializare joacă un rol în alimentarea violenței și că va solicita eliminarea “celor mai sensibile tipuri de conținut”.
Între timp, toate serviciile de tramvai și autobuz din Île-de-France – regiunea care include Parisul – vor fi suspendate în fiecare seară după ora 21:00 până la o nouă notificare, a transmis autoritatea locală de transport. Conducerea companiei a anunțat prin Twitter că decizia a fost luată de comun acord cu poliția, pentru siguranța personalului și a pasagerilor. Aceștia au subliniat că traficul va fi suspendat în fiecare seară și i-au avertizat oameni să nu-şi facă planuri să călătorească după această oră.
Marsilia, al doilea oraș ca mărime din Franța, a decis să interzică de vineri toate protestele publice, au informat autoritățile locale. Reuters adaugă că niciunul dintre mijloacele de transport în comun din Marsilia nu vor mai funcționa după ora locală 19:00.