News

Facturile la curent și gaze naturale se modifică. Anunțul Guvernului pentru consumatori

Guvernul condus de Nicolae Ciucă anunță că modifică facturile la curent și gaze naturale. Este a doua oară în acest an când Executivul emite o OUG în acest sens.
26.07.2022 | 20:30
Facturile la curent si gaze naturale se modifica Anuntul Guvernului pentru consumatori
Se modifică facturile la curent și gaze naturale se modifică. Ce trebuie să știe consumatorii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În curând, cetățenii din România ar putea primi noi facturi la energie electrică și la gaze naturale. Guvernanții au pe masă o nouă Ordonanță de Urgență în acest sens.

Se modifică facturile la curent și gaze naturale se modifică. Ce trebuie să știe consumatorii

În decurs de câteva luni, Guvernul s-a remarcat prin două tentative de a modifica facturile primite de clienții casnici.

ADVERTISEMENT

În prima jumătate a acestui an, după scandalul uriaș al facturilor emise în iarnă și primăvară trecută, Executivul a emis un act normativ care preciza că facturile de energie și gaze pentru clienții casnici trebuie să fie modificate.

În motivare se spunea că aceste documente trebuie să fie mai ușor de înțeles de către “consumatorul mediu”.

ADVERTISEMENT

Între timp, inițiativa legislativă a fost modificată printr-o altă Ordonanță de Urgență. Nu se mai menționează formularea “consumator mediu”, despre care se spune că avea un grad ridicat de ambiguitate.

De asemenea, nici nu va mai fi un formular unitar. Noul OUG vorbește doar despre “un conținut minim obligatoriu” al facturii. Acest conținut minim va fi stabilit de ANRE după consultări cu furnizorii. ANPC mai are doar rol consultativ în elaborarea reglementării. Noua prevedere, care o schimbă pe cea inițială, apare în conținutul noii OUG 112/2022, care a fost emisă în data de 1 iulie, scrie Economica.net.

ADVERTISEMENT

Ce e important în noile facturi? Ele trebuie să conțină ”informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale furnizare”.

”Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare”, se arată în OUG.

ADVERTISEMENT

Guvernul a vrut să modifice facturile la curent și gaze naturale și în prima parte a anului

Planul din prima parte a anului prevedea emiterea unui nou formular-tip de factură, unic la nivel național, care să fie folosit de toți furnizorii.

Acesta trebuia elaborat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), alături de Protecția Consumatorilor (ANPC).

ADVERTISEMENT