News

Facturile la energie, pe masa ANPC. Autoritatea anunță acțiuni de control după ce a primit plângeri legate de modul de calcul

ANPC anunță controale ample la furnizorii de energie, după ce oamenii s-au plâns că facturile la energie electrică le-au fost recalculate eronat.
20.09.2022 | 16:01
Facturile la energie pe masa ANPC Autoritatea anunta actiuni de control dupa ce a primit plangeri legate de modul de calcul
Controale ANPC la furnizorii de energie. Foto: GDS.ro.
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a explicat că există un număr mare de reclamații legate de modul în care sunt calculate facturile la energie electrică, iar acum angajații Autorității trebuie să vadă dacă sesizările sunt fondate sau nu.

ANPC trimite inspectorii în control la furnizorii de curent

ANPC a anunțat, printr-un comunicat de presă, că inspectorii instituției au plecat deja pe teren, în diverse controale, în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

“Controalele comisarilor ANPC se derulează la furnizorii de energie electrică şi verifică modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în ceea ce priveşte calcularea facturilor emise de aceştia către consumatorul-persoană fizică, în ultima perioadă.

Menţionăm că, pentru a putea stabili dacă reclamaţiile sunt fondate sau nu, comisarii ANPC analizează cu mare atenţie toate documentele necesare, în fiecare caz în parte”, este precizat în comunicatul ANPC.

ADVERTISEMENT

Instituția reamintește tuturor românilor că au dreptul să facă plângere la ANPC atunci când sunt de părere că factura lor la curent a fost calculată eronat, însă e recomandat ca înainte să ia legătura cu operatorul economic care furnizează serviciul respectiv. Oamenii ar trebui să apeleze la ANPC doar dacă dialogul cu furnizorul de energie nu este ”satisfăcător”.

“În cazul în care consumatorii au aviz de deconectare şi se consideră nedreptăţiţi, îi invităm să completeze formularul de sesizare de pe site-ul www.anpc.ro, cu caracter urgent”, transmite ANPC, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Cei de la Economica.net au făcut o simulare care-i vizează pe locuitorii capitalei București, pentru ca aceștia să știe la ce facturi să se aștepte la iarnă. Astfel, luând în calcul prețul nou al Gigacaloriei, de 330 de lei fără TVA, bucureștenii ar trebui să se aștepte la următoarele scenarii (prețurile sunt asemănătoare și pentru alte orașe mari din România):

Pentru un apartament cu două camere, consumul total nu ar trebui să depășească 0.56 GCal pentru încălzire și 0.14 pentru apă caldă. În total, costurile ar trebui să fie în jur de 242 de lei pentru luna ianuarie, considerată o lună răcoroasă pentru iarnă.

ADVERTISEMENT

Un apartament cu trei camere va avea un cost ridicat la 305 de lei, în timp ce un apartament cu patru camere ar trebui să plătească 388 de lei. Lucrurile se schimbă în cazul unei garsoniere, care nu va consuma mai mult de 0.39 GCal pentru încălzire și 0.07 GCal pentru apa caldă. În consecință, factura pentru această garsonieră va fi de 160 de lei. Desigur, la acestea se adaugă restul cheltuielilor pentru întreținere.

ADVERTISEMENT