Potrivit lui Burduja, Guvernul lucrează în această săptămână la optimizarea schemei de compensare/plafonare prin care facturile se vor ieftini. Asta, pentru că se va pune o presiune și mai mare pe producători ca aceștia să reducă prețurile, care oricum au fost plafonate în ultimii ani.
“Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că plafoanele nu se schimbă, dar ne străduim să punem o presiune şi mai mare pe furnizori pentru a scădea aceste preţuri, atât la energie electrică, cât şi la gaze.
Sigur, şi prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia electrică, respectiv gazele naturale”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, conform România Liberă. Ministrul a amintit datele Eurostat care arată că în al 3-lea trimestru din 2023 România are cel mai ieftin curent electric din UE și al 4-lea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.
“Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană – şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Sunt date Eurostat din trimestrul III.
Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar, actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali”, a explicat ministrul.
La rândul său, directorul Asociației Companiilor de Utilități din România (ACUE), Dana Dărăban, a ridicat problema prețului foarte ridicat la care producătorii vând energia. Așadar, problema ar fi producătorii, nu furnizorii, pentru că aceștia din urmă operează cu marje de furnizare deja reglementată.
Astfel, începând cu 1 aprilie 2024, autoritățile promit că prețul efectiv pe care îl plătește populația pentru gaz să fie mai mic, cu toate că nu se intenționează ca prețul maxim plafonat al gazului să fie redus sub valoarea deja existentă de 319 lei/MWh (0,31 lei/kWh).
Momentan, arată ministrul energiei, producătorii români de gaze au obligația să asigure gaze pentru consum la prețul de 150 de lei/MWh, la o marjă fixă a furnizorului de 12 lei/MWh. De la 1 aprilie, prețul de 150 lei/MWh scade la 120 lei, iar componenta de furnizare ca crește de la 12 lei la 15 lei/MWh.
În consecință prețul gazelor ar trebui să fie mai mic, inclusiv în iarna viitoare. România are un nivel foarte ridicat al rezervelor de gaze, cu un grad de umplere a depozitelor de circa 52% în acest moment, după încheierea sezonului rece. Cât vor fi noile prețuri, rămâne de văzut.