News

Prima țară care anunță că a intrat în faliment. Economia s-a prăbușit complet și nu mai există posibilitatea plăților

Sri Lanka, țară cu 22 de milioane de locuitori, se luptă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani, astfel că economia țării s-a „prăbușit complet”.
22.06.2022 | 19:37
Prima tara care anunta ca a intrat in faliment Economia sa prabusit complet si nu mai exista posibilitatea platilor
Sri Lanka e aproape de faliment. A fost cerut ajutorul Indiei și Chinei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul falimentului a fost făcut de premierul Ranil Wickremesinghe, cel care a anunțat că țara nu mai are posibilitatea să efectueze plăți pentru produse esențiale, inclusiv pentru petrol.

Sri Lanka, aproape de faliment din cauza pandemiei

Sri Lanka se află într-o criză adâncă de mai bine de jumătate de an, timp în care alimentele, combustibilul și electricitatea au devenit un lux pentru cetățeni. Nici măcar ajutoarele financiare din partea Indiei, sub formă de credit, nu au reușit să ajute semnificativ Sri Lasnka.

ADVERTISEMENT

Ne confruntăm acum cu o situație mult mai gravă decât simplele lipsuri de combustibil, gaz, electricitate și alimente. Economia noastră s-a prăbușit complet, aceasta este cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm astăzi”, a declarat premierul Ranil Wickremesinghe, potrivit Stiripesurse.ro.

Wickremesinghe a anunțat, totodată, că Ceylon Petroleum Corporation, companie de stat, are datorii de 700 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

”Ca urmare, nicio țară sau organizație din lume nu este dispusă să ne furnizeze combustibil. Sunt chiar reticenți în a furniza combustibil în schimbul banilor“, a explicat premierul.

De vină pentru criză este proasta guvernare, precum și economia globală și pandemia de Covid-19. Turismul a scăzut semnificativ în Sri Lanka, astfel că datoria țării a crescut pe fondul pierderii veniturilor din această industrie vitală pentru țară. De asemenea, costul produselor de bază a crescut la un nivel nemaivăzut.

ADVERTISEMENT

Resemnat, Wickremesinghe a anunțat că eforturile de redresare a economiei au eșuat, astfel că falimentul pare o certitudine.

”Dacă s-ar fi luat măcar măsuri pentru a încetini prăbușirea economiei de la început, nu ne-am fi confruntat astăzi cu această situație dificilă. Dar am pierdut această oportunitate. Vedem acum semnele unei posibile căderi la fundul prăpastiei”, a precizat politicianul.

ADVERTISEMENT

Wickremesinghe a revenit la putere pentru a șasea oară după ce fostul premier Mahinda Rajapaksa a fost obligat să demisioneze în luna mai, în urma protestelor violente din stradă.

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) au ajuns în capitala Colombo pentru a vedea în ce condiții Sri Lanka ar putea beneficia de un ajutor financiar. Guvernul speră că un ajutor de la FMI ar ajuta țara să își relanseze economia, cu un plan clar de a crește exporturile țării.

Totodată, Sri Lanka cere ajutorul Indiei, Chinei, Japoniei și Statelor Unite ale Americii pentru a depăși această perioadă dificilă.

Avem nevoie de sprijinul Indiei, Japoniei și Chinei, care au fost aliați istorici. Intenționăm să convocăm o conferință a donatorilor cu implicarea acestor țări pentru a găsi soluții pentru criza din Sri Lanka. Vom căuta, de asemenea, ajutor din partea SUA”, a adăugat premierul Wickremesinghe.

India își va trimite o delegație joi, 23 iunie, în Sri Lanka, pentru a discuta despre un posibil sprijin suplimentar pe care India l-ar putea oferi. Americanii ar trebui să ajungă în Sri Lanka săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT