Sport

Fanii UTA Arad se revoltă după alungarea milionarilor! Preluarea clubului a căzut cu câteva minute înainte de semnarea actelor. Documente exclusive

Este scandal la UTA Arad după ce conducătorii clubului au anunţat că nu se va produce asocierea cu noii investitori. Suporterii îl acuză pe conducătorul echipei, Alexandru Meszar că s-a împotrivit preluării UTA-ei.
17.06.2022 | 16:35
Fanii UTA Arad se revolta dupa alungarea milionarilor Preluarea clubului a cazut cu cateva minute inainte de semnarea actelor Documente exclusive
Suporterii echipei UTA Arad. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

UTA Arad urma să fie preluată de un grup de patru investitori în această vară, format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Marius Grada și Rudolf Vizental. Numai că, actualii conducători ai clubului au anunţat sec pe pagina oficială faptul că se renunţă la asocierea cu investitorii.

Fanii celor de la UTA Arad se revoltă după alungarea investitorilor! Comunicatul care a aruncat situaţia în aer

Comunicatul a fost semnat de Alexandru Meszar, actualul conducător al echipei, iar printre motivele invocate este că s-ar fi format “grupuleţe” în interiorul clubului, care ar fi creat o atmosferă toxică la echipă.

ADVERTISEMENT

„În urma unei analize profunde, am luat decizia ca asocierea cu noii parteneri, oameni de afaceri din țară și străinătate, să nu aibă loc. Această asociere, în forma agreată de dânșii, ar fi creat ambiții, orgolii și grupulețe atât în interiorul clubului cât și la nivel local, exact de ce UTA nu are nevoie.

Clubul și echipa au nevoie de unitate, liniște, continuitate și stabilitate – imperios necesare pentru performanță. Este decizia pe care mi-o asum în primul rând pentru binele echipei și pentru parteneriatele vechi și stabile. Mergem înainte”, se arată în comunicatul semnat de Meszar.

ADVERTISEMENT

Fanii au luat foc după acest anunţ, mai ales că existau premise ca UTA Arad să devină o forţă pe plan intern cu ajutorul noilor acţionari. Un număr record de abonamente a fost vândut pentru sezonul viitor, însă suporterii îşi cer banii înapoi în semn de protest.

Suporterii, care deţin 10% din club îl acuză pe Meszar: “Nu are calitatea juridică de a refuza sau respinge cererea de intrare în club a grupului de investitori”

Într-un comunicat emis de suporterii clubului, Alexandru Meszar este arătat cu degetul, fanii spunând că nu are nicio calitate de a respinge un grup de investitori şi că nu este nici patron şi nici acţionar majoritar al echipei:

ADVERTISEMENT

“1. Domnul Alexandru Meszar nu are calitatea juridică de a refuza sau respinge cererea de intrare în club a grupului de investitori. Chiar dacă a refuzat să își asume o funcție oficială în club, i-am recunoscut până acum domnului Meszar poziția de manager și administrator al clubului însă nimic mai mult. Domnul Meszar nu este patron sau acționar majoritar al clubului UTA, astfel încât comunicatul dat publicității „pe persoană fizică“ îi depășește atribuțiile.

2. Ca urmare a punctului 1, din acest moment Suporter Club UTA își retrage definitiv sprijinul pentru domnul Alexandru Meszar și îi solicită retragerea imediată și irevocabilă din orice implicare în acest club. Reamintim că am mai făcut acest lucru în 2017, când domnul Meszar și-a depus demisia „în alb“, condiționând-o de apariția unor investitori care să preia clubul. Acest moment a venit și, dacă are onoare, domnul Meszar își va respecta cuvântul.

ADVERTISEMENT

“Ne afirmăm spirjinul total față de inițiativa celor patru oameni de afaceri care doresc să preia conducerea”

3. Ne afirmăm spirjinul total față de inițiativa celor patru oameni de afaceri care doresc să preia conducerea și administrarea clubului. Nu doar cv-ul profesional și pedigree-ul de utiști pe care-l au ne face să avem această poziție ci și proiectul pe care ni l-au prezentat și care, suntem convinși, creează toate premisele ca odată implementat să transforme UTA într-un club cu adevărat profesionist.

4. Fără să minimalizăm rolul administrației locale în dezvoltarea acestui proiect, ne reafirmăm cu tărie dorința ca această etapă să fie una intermediară iar treptat UTA să se decupleze de dependența de banii publici. Unul dintre motivele pentru care susținem acest drum, este acela că de regulă banii publici vin la pachet cu o influență politică toxică.

Din informațiile pe care le avem, ultimul cuvânt în discuțiile dintre Alexandru Meszar și grupul de investitori l-au avut mai mulți oameni politici care își asumă că vorbesc în numele administrației locale deși nici măcar nu fac parte din aceasta, lucru care ni se pare profund dăunător. UTA este clubul arădenilor, nu al unei oculte politice”, se arată în comunicatul fanilor, care susţin că vor strânge banii şi vor derula un audit la club.

Planuri mari la UTA Arad cu noii investitori! FANATIK vă prezintă actele exclusive

Alexandru Meszar este omul care a purtat negocierile din partea clubului, iar planurile cu noii investitori erau mari. Pentru primul sezon de la preluarea clubului, bugetul prevăzut al echipei era de 6,5 milioane de euro, iar ulterior ar fi trebuit să urce la 8, 9 şi chiar aproape de 10 milioane de euro, aşa cum se arată în documentele publicate de FANATIK:

Proiectul UTA Arad. Foto: Captură FANATIK
Proiectul UTA Arad. Foto: Captură FANATIK

Fanii îl acuză pe Meszar că nu a dorit să îi aducă pe noii investitori în club: “Dânsul prezenta faptul că în club sunt datorii de 3-400.000 de euro, dar în bilanţul publicat apăreau datorii de 2 milioane de euro. A fost momentul în care oamenii de afaceri au spus că lucrurile se schimbă şi că trebuie să ceară un audit la echipă. 

Bugetul în primul an ar fi sărit la 8 milioane de euro. Domnul Meszar a insistat ca auditul să nu aibă loc, în ideea de a nu periclita activitatea clubului, proiecte pe rol de la primărie”, acuză Dan Proca, preşedintele Suporter Club UTA.

Fanii susţin că Meszar s-a comportat ca un intermediar al fostului primar Gheorghe Falcă, la negocieri

Mai mult, în conferinţa de presă organizată de membrii Suporter Club UTA, care deţine 10% din club, Dan Proca, preşedintele asociaţiei, îl acuză pe Alexadru Meszar că s-a comportat ca un intermediar al fostului primar al Aradului, actual europarlamentar, Gheorghe Falcă:

“Am constatat pe parcursul acestor săptămâni din partea lui Alexandru Meszar atât o tendință de evitare a finalizării negocierilor cât și una de pasare a responsabilității finale către persoane din mediul politic, mai exact către fostul primar și actualul europarlamentar Gheorghe Falcă.

Astfel, în „buna tradiție“ balcanică, cei patru potențiali investitori au constatat că discută preluarea clubului cu o persoană, Alexandru Meszar, care nu avea nicio funcție în club și depind de aprobarea înțelegerii de o altă persoană care nu are nicio legătură directă cu clubul și nici măcar cu administrația locală. Practic Alexandru Meszar s-a comportat ca un intermediar al lui Gheorghe Falcă la negocieri”. 

Dovadă este o discuţie de pe grupul de lucru de pe Whatsapp cu toate părţile implicate în procesul de preluare a clubului şi publicată de FANATIK:

Discuţie de pe grupul de Whatsapp privind preluarea clubului
Discuţie de pe grupul de Whatsapp privind preluarea clubului

Unde s-au împotmolit negocierile: “Investitorii rămâneau cu 30% din club”

UTA Arad are o asociere cu clubul Atletico Arad, unde patron este Alexandru Meszar: “Jucătorii care au plecat de la Atletico la UTA erau deţinuţi în coproprietate. Iar banii încasaţi pe Dennis Man şi Adrian Petre, au fost încasaţi 50% de Atletico şi 50% de UTA. 

Astfel, la nevoie, clubul Atletico a creditat UTA, iar datoriile se ridicau la 500.000 de euro. În noul draft, noii investitori erau nevoiţi să închidă această datorie imediat. Dar şi cu asta au fost de acord”, precizează Proca.

FANATIK are memorandumul întocmit pe data de 10 iunie 2022 în care oamenii de afaceri interesaţi de preluarea clubului se obligă să achite datoriile clubului până la data de 31 decembrie 2022:

Memorandumul UTA Arad, pagina 1 din 2
Memorandumul UTA Arad, pagina 1 din 2
Memorandum UTA Arad pagina 2
Memorandum UTA Arad pagina 2

Punctul 6 de pe pagina 2 a memorandumului publicat de FANATIK este încercuit cu roşu pentru că într-o discuţie pe Whatsapp cu grupul de lucru pentru preluarea clubului, Alexandru Meszar nu a fost de acord cu rămânerea în club: “Sunt de acord cu toate punctele în ceea ce mă priveşte pe mine, pe Atletico şi pe Intersport, în afară de punctul 6, nu mă pot angaja la o treabă fără să cunosc detaliile, rolul, responsabilităţile, etc.”, se arată în mesajul lui Meszar, publicat de FANATIK mai jos:

Discuţie Whatsapp UTA Arad
Discuţie Whatsapp UTA Arad

Însă, ruptura avea să vină când a avut loc împărţirea societăţii pe acţiuni: “60% din procente din cadrul clubului ar rămâne la domnul Falcă, pentru politic, şi pentru domnul Meszar, câte 30% pentru fiecare. Pentru aceşti investitori mai rămâneau 30% din club, ca ei să facă toate aceste eforturi.

Repet: să plătească toate aceste creditări la zi, să plătească datoriile domnului Voinea, să preia datoriile de 2 milioane de euro ale clubului, bugetul pentru primul an al clubului de 5 milioane de euro. Pentru asta, aveau dreptul să aibă 30% din club. 10% din club aparţine Suporter Club UTA pentru sigle, culori, suntem prezenţi în club”, a spus Proca.

UTA Arad adună datorii de 2 milioane de euro anual! Fără noi investitori există oricând riscul falimentului

Oferta nu a fost acceptată de cei patru investitori, însă discuţiile au rămas deschise. Pe data de 15 iunie trebuia să fie o întâlnire decisivă la club cu toate părţile implicate, dar Alexandru Meszar nu s-a prezentat, iar câteva minute mai târziu a venit comunicatul pe site-ul clubului prin care se anunţă faptul că preluarea clubului de noii acţionari a căzut.

Situaţia financiară de la club este delicată. UTA Arad consumă anual 5.000.000 de euro în Liga 1, însă veniturile sunt doar de 3.000.000 de euro, iar în acest ritm, de datorii de 2.000.000 de euro anual, clubul se poate îndrepta spre faliment.

Tocmai din acest motiv fanii sunt furioşi că nu s-a făcut asocierea cu grupul de investitori interesat să preia clubul, în condiţiile în care oamenii de afaceri ar fi venit să investească şi nu să crediteze clubul, asumându-şi inclusiv stingerea tuturor datoriilor, susţin fanii.

Revoluţie în echipă! Ilie Poenaru, antrenor şi Keşeru, Chindriş, printre jucătorii transferaţi

O parte a suporterilor au început protestele şi îşi cer banii înapoi din abonamente, lansând acuze la adresa lui Meszar că pune interesele personale deasupra intereselor clubului, mai ales prin decizia asumată de a întrerupe orice negociere de preluare a clubului.

În această vară a fost o revoluţie la nivel tehnic la echipă. A fost adus Ilie Poenaru pe banca tehnică, iar la capitolul transferuri, “Bătrâna Doamnă” i-a acontat pe: Claudiu Keșeru, Erion Hoxhallari, Andrei Chindriș, Cristian Maxim și Albert Stahl.

“Mister” Ilie Dumitrescu trebuia să fie în organigramă

Din noua organigramă a clubului ar fi trebuit să facă parte şi Ilie Dumitrescu. “Mister” este bun prieten cu Simion Apreutese, omul de afaceri dorind să îl implice pe fostul internaţional român în acest proiect.

Dar, după anunţul acestei rupturi, sunt nori negrii deasupra echipei, suporterii cerând explicaţii pentru această situaţie în care investitorii care s-au arătat deschişi să vină la echipă sunt alungaţi de persoane care nu au nici funcţia şi nici puterea financiară de a susţine echipa.

“Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu domnul Meszar, dar are telefonul închis de când a emis acel comunicat. Oamenii de afaceri sunt în continuare interesaţi de asocierea cu UTA Arad, însă am încredere că ne vom pune la masă şi ne vom rezolva problemele”, Dan Proca, preşedintele Suporter Club UTA Arad, pentru FANATIK

Claudiu Keşeru şi Alexandru Meszar, la prezentarea fotbalistului la UTA Arad
Claudiu Keşeru şi Alexandru Meszar, la prezentarea fotbalistului la UTA Arad
  • 2.000.000 de euro reprezintă datoriile clubului UTA Arad
  • 500.000 de euro este suma creditată de Atletico Arad pentru UTA 
ADVERTISEMENT