Sport

Dinamo cere explicații Jandarmeriei după ce coregrafia „câinilor” a fost interzisă în Giulești. Update

Galeria lui Dinamo a refuzat să mai asiste la meci după ce coregrafia le-a fost interzisă. Clubul sare în ajutorul ultrașilor și cere public explicații Jandarmeriei
02.09.2023 | 15:54
Derby-ul Rapid - Dinamo a fost marcat de momente tensionate înainte de primul fluier. Fanii ”câinilor” au părăsit peluza stadionului din Giulești. Sursă foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
02-09-2023
13:01

Conducerea lui Dinamo, alături de suporteri. Cere explicații Jandarmeriei

Clubul Dinamo a publicat un comunicat de presă ca răspuns la precizările Jandarmeriei Române, după ce scenografia galeriei „alb-roșii” a fost interzise: „În urma incidentului nefericit cu privire la suporterii clubului nostru de la meciul împotriva rivalilor FC Rapid 1923, organizația Dinamo 1948 București solicită în mod oficial Jandarmeriei Române și autorităților competente relevante pentru organizarea de meci, următoarele clarificări:


1) Definirea în detaliu a următoarei precizări din Comunicatul Direcției Generale de Jandarmi ai Municipiului București: ‘coregrafie de mari dimensiuni’. De asemenea, clubul solicită o explicație susținută din punct de vedere legislativ în acest sens, cu privire la regulile pe baza cărora se judecă dimensiunile coregrafiilor de Peluză.

2) Clubul solicită exemple de cazuri din trecut unde autoritățile refuză accesul unei grupări cu o coregrafie din cauza “dimensiunii acesteia care putea pune în pericol siguranța spectatorilor”. Pentru a nu fi perceput drept un abuz, considerăm că trebuie să existe niște precedente bine stabilite în acest sens.

De asemenea, dorim o explicație cu privire la posibilele pericole la care ar fi expuși spectatorii în urma întinderii unei pânze “supradimensionate” în sectorul dinamovist al stadionului.

3) Clubul solicită o clarificare exactă cu privire la pasajul: ‘mai ales în contextul folosirii concomitente a unor materiale pirotehnice’. Stewarzii din efectivul de stadion au datoria de a interzice și confisca accesul cu materiale pirotehnice pe stadion.

Această ‘folosire concomitentă’ ar fi fost posibilă, am putea spune prin cursul logic al gândirii, printr-un control defectuos efectuat de către stewarzi.

Dorim clarificări pentru care acest argument este imputat în Comunicat drept o vină generală a clubului OASPETE, care prin regulament este neresponsabil de aceste aspecte care țin de siguranța pe stadion, ba din contră, ele fiind sub aria de responsabilități a firmei de stewarzi care colaborează cu clubul ORGANIZATOR.

4) Clubul solicită un raport elaborat, prin care autoritatea/autoritățile care s-au opus prezentării coregrafiei pe stadion (inclusiv, dacă este cazul, clubul organizator și/sau observatorii LPF) oferă argumente reale și cu o bază puternică legislativă sau regulamentară în spate, pe fundamentul cărora s-a decis interzicerea accesului cu pânza de coregrafie.

5) Clubul solicită un punct de vedere referitor la coregrafiile atașate acestui Comunicat și motivele pentru care acestea au fost aprobate pentru uz în Giulești, iar cea dinamovistă nu, având în vedere dimensiunile acestora, care pot fi, la rândul lor considerate ‘mari’.

Considerăm că este imperios să fie clarificate aceste diferențe de tratament între coregrafii, care fiind neargumentate devin, pe bună dreptate, percepute drept abuzive”, se mai arată în același comunicat.

Marele meci al etapei a 8-a din SuperLiga se desfășoară în Giulești într-o atmosferă incendiară făcută de suporterii rapidiști. Însă, nu au putut să se confrunte cu rivalii din Ștefan cel Mare, deoarece aceștia au ales să plece din arenă.

Rapid – Dinamo se joacă fără fanii ”câinilor”

Deranjați de faptul că nu au fost lăsați să intre pe stadionul din Giulești cu o coregrafia pe care o pregătiseră pentru derby-ul cu Rapid, fanii lui Dinamo au decis să părăsească peluza chiar înainte de startul întâlnirii.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, în sectorul rezervat oaspeților au intrat doar ultrașii de la FCD Sud, aceștia afișând un banner pe care scria ”Victime”. După câteva minute de proteste, fanii au decis în cele din urmă să părăsească stadionul nemulțumiți pentru că organizatorul jocului și Jandarmeria nu le-a permis să prezinte coregrafia.

Se pare că interdicția a venit din faptul că toată coregrafia fanilor dinamoviști era o satiră la adresa Rapidului, cu tentă xenofobă. Suporterii ”câinilor” aveau pregătit un cearceaf cu fiare vechi. Rămași în afara stadionului, suporterii lui Dinamo au scandat minute bune ”Libertate pentru suporteri!”

ADVERTISEMENT

Motivarea Jandarmeriei

Referitor la coregrafia pregătită de suporterii dinamoviști pentru derby-ul cu Rapid, Jandarmeria a dat un comunicat în care precizează că interdicția a venit din faptul că aceasta era mult prea mare.

”În legătură cu meciul de fotbal dintre echipele FC RAPID București și FC DINAMO 1948 București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări. Pe timpul accesului în arena sportivă, suporterii oaspeți au solicitat pătrunderea cu o coregrafie de mari dimensiuni.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu a fost permisă de către organizatorul competiției sportive și de către observatorul de joc din cauza dimensiunii acesteia care putea pune în pericol siguranța spectatorilor, mai ales în contextul folosirii concomitente a unor materiale pirotehnice. Din acest motiv, suporterii oaspeți au refuzat să mai asiste la partida de fotbal, părăsind arena sportivă”, au anunțat jandarmii.

Și rapidiștii au avut probleme cu jandarmii

Probleme au fost și cu suporterii Rapidului la intrarea în stadionul pentru meciul cu Dinamo. Contactat de FANATIK, Liviu Ungureanu, liderul de galerie al giuleștenilor, a anunțat că Jandarmeria a făcut un abuz și a instigat la violență.

ADVERTISEMENT

”Problema e în felul următor: Jandarmeria nu ne permite accesul și ne confiscă abonamentele. Ei vor să scrie pe abonament să scrie nume, prenume și CNP… poate mai vor și poză, probabil. E un abuz! Jandarmeria face un abuz și ne instigă la violență.

În contextul ăsta noi vom pleca de la stadion și nu vom intra la meci, că nu avem altă soluție. Ce să facem? Ei fac un abuz în serviciu, momentan în România biletele nu sunt nominale, nici abonamentele”, a declarat cel supranumit ”Bocciu”, pentru FANATIK.


  • 2,54 este cota oferită de WIN2 pentru pronosticul „1 solist” la meciul Dinamo – FC U Craiova

ADVERTISEMENT