Sport

Farul, lider în topul academiilor. FCSB a prins podiumul in extremis

FRF a dat publicității topul academiilor de fotbal din România, iar Farul este lider incontestabil în această ierarhie, la fel ca în ultimii doi ani.
11.07.2023 | 16:03
Farul lider in topul academiilor FCSB a prins podiumul in extremis
FRF a dat publicității topul academiilor de fotbal din România, iar Farul este lider incontestabil în această ierarhie, la fel ca în ultimii doi ani. Sursă foto: Simion Mechno/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

”Marinarii” beneficiază de proiectul bine pus la punct de Gică Hagi și în ciuda faptului că au mai puține puncte decât în urmă cu un an își păstrează prima poziție în acest clasament.

Topul academiilor, dominat de Farul

Podiumul prezentat de Federația Română de Fotbal pe site-ul oficial este același ca în urmă cu un an. Astfel, lider în topul academiilor este Farul, cu 95,7 puncte, față de 96,7 puncte cât a avut anul trecut.

ADVERTISEMENT

Locul secund este ocupat de academia celor de la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, formație care evoluează în eșalonul secund, care are 89,5 puncte, iar pe ultima treaptă a podiumului este FCSB, cu 88,6 puncte, ambele cu punctaje mai slabe decât anul trecut.

Academia celor de la SSU Politehnica Timișoara este pe poziția a patra, imediat în spatele celor de la FCSB, cu 88,5 puncte, iar Top 5 este încheiat de ACS Sport Team București, club cu activitate exclusivă de copii și juniori, cu 87,3 puncte.

ADVERTISEMENT

Cel mai mult au progresat, față de 2022, ACP 3 Kids Sport (+25,9 puncte), CS Dinamo (+19,8 puncte) și ASC Daco-Getica București (+19 puncte). Mai mult, 64% dintre academiile care au intrat în procesul de reevaluare în 2023 au obținut punctaj mai bun față de 2022.

Ediția 2023 a proiectului clasificării academiilor de copii și juniori, cea de-a cincea, adună un total de 115 cluburi participante în competițiile de juniori FRF, cu 65 mai multe față de anul precedent.

ADVERTISEMENT

Noi condiții de participare în competițiile de juniori

Conform deciziei Comitetului Executiv din 27 iunie 2021, a crescut punctajul pe clasificarea academiei pentru obținerea licenței de participare în SuperLiga, de la 60 la 75 de puncte, în următoarele condiții:

  • dacă nu se îndeplinește baremul de 60 de puncte, se păstrează refuzarea licenței
  • în cazul cluburilor care nu ating 75 de puncte, vor primi o amendă de 100.000 lei. Va fi creat un fond special, iar banii vor fi redistribuiți în mod egal cluburilor din Liga de Tineret și Liga Elitelor U17 care nu au fost amendate
ADVERTISEMENT

Pentru sezonul competițional 2023/2024, procedura privind clasificarea academiilor pentru copii și juniori din România se va efectua în mod obligatoriu pentru cluburile din celelalte categorii competiționale care doresc participarea în competițiile de juniori Liga de Tineret / Under 19 și Under 17 organizate de FRF în sezonul 2023/2024.

Pentru a avea dreptul de participare în aceste competiții, cluburile trebuie să acumuleze un punctaj de minim 20 de puncte, urmare a procesului de Clasificare a Academiilor.

Cum se punctează academiile

Procedura de evaluare acoperă șapte domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală.

Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din șapte domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total. Cele șapte domenii și ponderea lor la total sunt următoarele:

  • strategie și filozofie – 10,5%
  • echipe și jucători – 12,7%
  • staff tehnic – 19,5%
  • staff suport – 7,1%
  • antrenamente și meciuri – 9,2%
  • infrastructură și facilități – 20,5%
  • rezultate – 20,5%

Obiectivele proiectului

Există cinci obiective clare și aici vorbim de creșterea permanentă a nivelului fotbalistic din România prin dezvoltarea asistenței în formare și competiție pentru cei mai tineri jucători și asigurarea standardelor de calitate la nivel de management și sportiv pentru cluburi astfel încât părinții să poată opta pentru cel mai bun cadru adaptat talentului copiilor.

De asemenea, se caută îmbunătățirea continuă a infrastructurii fotbalistice la nivelul cluburilor pentru a furniza jucătorilor și spectatorilor facilități de nivel înalt, consolidarea integrității și creșterea nivelului calitativ al competițiilor de copii și juniori organizate de FRF și fixarea unui reper la nivel de personal tehnic și administrativ, infrastructură, facilități sportive, rezultate și educație pentru academiile din România.


  • Cotă BETANO pentru FCSB: 1,25 este cota pentru „șansă dublă: x2” la meciul FC U Craiova 1948 – FCSB

ADVERTISEMENT