Sport

FCSB, depășită de o echipă surpriză în topul academiilor. FCU Craiova și Hermannstadt, amendate drastic de FRF

FRF a dat publicității topul academiilor de fotbal din România, iar FCSB a coborât pe treapta a treia a podiumului, fiind întrecută de un club care activează în Liga 2.
13.07.2022 | 15:20
FCSB depasita de o echipa surpriza in topul academiilor FCU Craiova si Hermannstadt amendate drastic de FRF
FRF a dat publicității topul academiilor de fotbal din România, iar FCSB a coborât pe treapta a treia a podiumului, fiind întrecută de un club care activează în Liga 2. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Lider autoritar în această ierarhie este Farul Constanța, care beneficiază de proiectul bine pus la punct de Gică Hagi.

FCSB, coborâre în topul academiilor

Dacă anul trecut s-a aflat pe locul 2 în topul academiilor de fotbal din țara noastră, FCSB s-a văzut devansată de această dată de AFK Csikszereda, care a beneficiat de faptul că a câștigat Cupa României și Supercupa la U19.

ADVERTISEMENT

Farul are 96,7 puncte în acest clasament, în timp ce AFK Csikszereda se află la 90,9, iar FCSB la 90,6, toate având punctaje mai bune decât anul trecut. În schimb, FCU Craiova și FC Hermannstadt nu au îndeplinit punctajul necesar, de minimum 75 de puncte, și vor fi amendate de FRF cu câte 100.000 de lei.

Deși va fi penalizat, clubul lui Adrian Mititelu a înregistrat cea mai mare creștere față de anul trecut, +43,5 puncte. Alte cluburi care au înregistrat un progres semnificativ la nivelul academiilor sunt LPS Satu Mare (+16,68 puncte) și FC Argeș (+16,32 puncte).

ADVERTISEMENT

FRF mai semnalează pe site-ul oficial faptul că 77% dintre academiile care au intrat în procesul de reevaluare în 2022 au obținut punctaj mai bun față de 2021. Top 10 academii din România arată astfel:

FCSB top academii

Cum se punctează academiile

Procedura de evaluare acoperă șapte domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală.

ADVERTISEMENT

Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din șapte domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total. Cele șapte domenii și ponderea lor la total sunt următoarele:

  • strategie și filozofie – 10,4%
  • echipe și jucători – 12,6%
  • staff tehnic – 19,7%
  • staff suport – 7,1%
  • antrenamente și meciuri – 9,6%
  • infrastructură și facilități – 20,3%
  • rezultate – 20,3%
ADVERTISEMENT

Obiectivele proiectului

Există cinci obiective clare și aici vorbim de creșterea permanentă a nivelului fotbalistic din România prin dezvoltarea asistenței în formare și competiție pentru cei mai tineri jucători și asigurarea standardelor de calitate la nivel de management și sportiv pentru cluburi astfel încât părinții să poată opta pentru cel mai bun cadru adaptat talentului copiilor.

De asemenea, se caută îmbunătățirea continuă a infrastructurii fotbalistice la nivelul cluburilor pentru a furniza jucătorilor și spectatorilor facilități de nivel înalt, consolidarea integrității și creșterea nivelului calitativ al competițiilor de copii și juniori organizate de FRF și fixarea unui reper la nivel de personal tehnic și administrativ, infrastructură, facilități sportive, rezultate și educație pentru academiile din România.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB: 1,29 este cota pentru „1 solist și sub 5,5 goluri” la FCSB – U Cluj. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT