News

Fată de 17 ani, moartă după ce s-a infectat cu nosocomiale în Spitalul de Pediatrie din Brașov

O adolescentă în vârstă de 17 ani a murit în Spitalul de Pediatrie din Brașov din cauza clasicelor infecții nosocomiale care transformă spitalele românești în bombe cu ceas.
06.09.2023 | 20:59
Fata de 17 ani moarta dupa ce sa infectat cu nosocomiale in Spitalul de Pediatrie din Brasov
Fată de 17 ani, moartă după ce s-a infectat cu nosocomiale. Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Fata de 17 ani a murit în timp ce era internată la acest spital, iar acum părinții se pregătesc de înmormântare. Conform medicilor de la Spitalul de Pediatrie din Brașov, fata a murit în urma unui șoc septic, după ce s-a infectat cu o bacterie în unitatea spitalicească. În acest caz a fost întocmit dosar penal de către polițiști.

O adolescentă în vârstă de 17 ani a murit în Spitalul de Pediatrie din Brașov

”La data de 4 septembrie a.c., în jurul orei 12.00, Secția de Poliție Rurală Feldioara a fost sesizată de către angajați ai Spitalului Clinic de Copii Brașov cu privire la faptul că o tânără, de 17 ani, a decedat în urmă cu două zile, în timp ce se afla internată la această unitate spitalicească. În cauză, polițiștii au dispus efectuarea autopsiei de către medici legiști din cadrul Serviciul Județean de Medicină Legală Brașov.

ADVERTISEMENT

Conform concluziilor preliminare stabilite de aceștia, decesul a fost cauzat de șocul septic, în evoluția unei infecții de cauză bacteriană. În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal, în care se desfășoară cercetări relativ la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov.

Momentan nu au fost oferite detalii despre tipul de bacterie care a cauzat această infecție, conform Gândul. Potrivit definiției, o infecție nosocomială sau ”infecție intraspitalicească, este acea infecție care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație în momentul în care pacientul s-a internat în spital și se supraadaugă bolii pentru care pacientul s-a internat”.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, chiar în urmă cu o săptămână ministrul sănătății Alexandru Rafila transmitea că se văd îmbunătățiri referitor la numărul infecțiilor nosocomiale din România, în sensul pozitiv. Cu toate acestea, țara noastră are o mare problemă și tot mai mulți români se tem să calce în spitale tocmai pentru că ar putea să nu se mai întoarcă niciodată acasă din cauza acestor bacterii fatale.

“Cred că s-au întamplat foarte multe lucruri în ceea ce privește controlul infecțiilor în România. Cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor. Așteptăm, dacă lucrăm cu seriozitate, să înceapă să se schimbe și cifrele și hărțile în care România apare roșu din punct de vedere al bacteriilor care sunt implicate în producerea infecțiilor invazive, să înceapă să schimbe culoarea, cu toate că ne aflăm într-o zonă geografică roșie.

ADVERTISEMENT

România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, chiar și unele zone din Franța sunt afectate de aceste microorganisme care sunt foarte rezistente, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Nordul Europei unde utilizarea antibioticelor este cu totul diferită și accesul la antibiotice este cu totul diferit față de ce se întâmplă în zona noastră geografică”, a declarat ministrul Rafila, potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila le-a transmis românilor că trebuie să fie conștienți că lucrurile nu se pot schimba în bine peste noapte, însă e important ca toată lumea să se schimbe în bine și să înțeleagă că în anul 2023 nu mai este acceptabil ca oamenii să se îmbolnăvească în spitale atunci când ajung internați tocmai pentru a scăpa de boli.

ADVERTISEMENT

“Lucrăm, nu putem face să schimbăm lucrurile peste noapte cum se așteaptă unii. O schimbare în mentalitate, în însușirea și mai ales în aplicarea bunelor practici este răspunsul asumat. Trebuie să lucrăm cu societățile profesionale. Cred că și Colegiul Medicilor ar putea să contribuie nu numai la diseminarea informației, ci și la încurajarea medicilor din diverse specialități în a cunoaște și aplica toate aceste modele de bune practici dezvoltate în cadrul acestui proiect”, a completat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT